Controle loslaten en genieten.

door | 4 april 2024 | Blog

Vorige maand waren wij in Tenerife.
Een dagje ongestoord naar het strand stond op ons programma.
Picknick mee, telefoons thuis, strandlakens in de rugzak, een stralende zon en mijn lief naast mij.
Even geen contact met de buitenwereld.
Alleen wij twee op een afgelegen strand.
Mijn dag kon niet meer stuk.

Ik zag een koppel stoeien in de golven.
Kopje onder, lachen, kussen …
Stiekem jaloers zat ik ernaar te staren.
Ik dacht: “Wou dat ik ook die controle los kon laten en zo onbezorgd kon spelen in de golven.”
Meteen kwamen er stemmetjes.
“In de golven spelen is voor kleine kindjes.”
“Zeg die golven zijn echt wel hoog hoor, dat is veel te gevaarlijk.”
“Komaan Veerle, is dat wel verstandig op zo’n afgelegen strand.
Stel je voor dat er iets gebeurt.”

Controle loslaten en genieten.
Heb jij dat ook, die stemmetjes van jouw innerlijke criticus?
Herken jij ook die controle gedachten?
Vroeger was ik een echte control freak!
Gelukkig leerde ik om de controle los te laten en steeds meer te genieten in het nu.
Maar … zo onnozel doen in die golven dat leek me toch niet zo verstandig.
Daar had je mijn IC weer.

Na de middag zag ik een vader met zijn zoon, spelend in de zee.
Ze lachten honderduit.
Plots zei ik tegen Huibert: “Kom ga je mee?”
Verbaasd keek hij op: “Met je voeten alleen zeker?”

Deze keer ging ik het écht doen.
Echt.
Ik wou ook lachen en die speelsheid ervaren.
Maar jeetje.
Wat waren ze hoog.
“Alles is ok, ik heb het onder controle.”
Stap voor stap ging ik dieper de zee in.
Goed controlerend kijken, wanneer er weer een golf kwam.
Ik wou genieten én onder controle houden.
Haha.
Zo werkt het dus niet.
Je kunt al raden wie er het eerst kopje onder ging en al proestend boven water kwam.
Het leek wel of ik minutenlang onder was geweest.
Toen ik eindelijk weer recht kon staan, had ik geen idee waar Huibert was.
Ik keek naast, voor en achter mij.
Ah, daar was hij.
Plots zag ik iedereen rondom mij lachen.
Dat was dus met mij.
“Schat je moet je gewoon laten drijven en meegaan met de golven, dan gaat het vanzelf.”
Ahhh dat dus.
“Gewoon” laten drijven.
Nog even stond ik krampachtig naar die golven te kijken.
En plots kwam de shift.
Ik liet los.
Ik liet me drijven.
Ik draaide me om, met mijn rug naar de golven.
Geen controle meer.
Hoe zalig was dat!
Ik voelde me weer een kind.
Onbezorgd spelend in de golven.
Dat was lang geleden.

Eénmaal terug op het strand moest ik lachen met mezelf.
Controle werkt averechts.
Dat had ik nu wel werkelijk aan den lijve ondervonden.
Ik voelde de hele middag nog het water in mijn neus. Beikes.
Maar … het was echt een mooie herinnering voor mezelf.
Misschien ook wel voor jou?

Als je in het dagelijks leven minder controlerend bent zal je merken dat het ook beter begint te stromen.  Je ontdekt dat dingen makkelijker gaan dan hoe je er oorspronkelijk over nadacht.
Je wordt gewaar dat je meer energie krijgt en vaker kunt genieten in het nu.

“Graag alles onder controle hebben”,  is 1 van de kenmerken wanneer codependentie aan jouw fundament ligt.  Voor mezelf kan ik ondertussen zeggen dat codependentie mijn leven niet meer beheerst, maar ik ben me er wel van bewust dat sommige kenmerken nog aanwezig zijn.

Ik ben me ervan bewust.
Bewustzijn is altijd de 1ste stap naar verandering.
Van daaruit daag ik mezelf uit om uit mijn comfortzone te komen.
Zoals in Tenerife. 🙂

Tegen mijn cliënten zeg ik: “Je mag leren om comfortabel om te gaan met het oncomfortabele.”
Met controle loslaten betekent dat, dat je mag accepteren dat niet alles zal gebeuren op jouw manier, maar misschien wel op een acceptabele manier?

Voor nu wil ik je uitnodigen om nog even te onderzoeken waar bij jou jouw eventuele controledwang vandaan komt.
De angst om de controle te verliezen kent verschillende oorzaken.
Hieronder deel ik de 3 meest voorkomende.

* Uit angst: Je ziet vaak beren op de weg.
Controle is jouw middel om die beren voor te zijn.
Je bent misschien wel heel beschermend opgevoed, waardoor je eigenlijk geleerd hebt dat er constant gevaar op de loer ligt.

* Uit perfectionisme: Jouw lat ligt hoog en je wil altijd alles goed doen (of misschien wel beter dan de andere).  Controle is dan nodig om zeker geen fouten te maken of niet te falen.

* Uit onzekerheid: Je hebt een gebrek aan zelfwaardering en bent vaak bang om iets verkeerd te doen.  Je voelt vaak de schrik dat mensen jou dan zouden verlaten of afwijzen, dus je kan maar beter niets aan het toeval overlaten en alles onder controle houden.

Dewelke herken jij?

Wat codependentie is, hoe het ontstaat en waarom het zo belangrijk is om daar na een scheiding mee aan de slag te gaan, vertel ik jou in mijn gratis online masterclass.
Ik neem je heel graag mee doorheen de 3 must do’s die je nodig hebt om weer gelukkig(er) te kunnen worden na je scheiding/relatiebreuk.
Stap voor stap doorloop ik het hele proces, zodat je een duidelijk zicht hebt op wat jou te doen staat.
Reserveer 2 uur tijd in jouw agenda.
Ik hou niet van half werk en het is fijn als je tot op het einde kunt deelnemen.
Ben jij erbij?
Je leest er HIER meer over en je kan ook meteen jouw gratis plekje claimen.

Wil je graag meteen starten?
Wil je graag nu al stappen zetten in jouw rouwproces?
Wanneer jij je inschrijft voor de gratis masterclass, krijg je daarna ook de kans om de 5-delige masterclass “Scheiden is Rouwen” aan te kopen, met tijdelijk maar liefst 50 euro korting.
Je betaalt dus geen 97 maar slechts 47 euro.
Je krijgt voor altijd toegang tot 5 masterclasses over de 5 fases van het rouwproces, die jij helemaal op jouw tempo kunt volgen.
Deze training vind je terug in de Facebookgroep Scheiden is Rouwen, zodat ook jij 24/7 kan verbinden.

Lees ook

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien. Een trigger, we kennen het allemaal. Dat moment dat je veel heftiger dan ‘normaal’ reageert op een gebeurtenis. Er wordt ‘iets’ in jou geraakt. Na een scheiding zien we dat mensen vaker geraakt worden. Je zit in een...

Is empathie een vaardigheid?

Is empathie een vaardigheid?

"Waarom zou een innerlijke reis ook rouw met zich meebrengen?" : deze vraag kreeg ik een aantal weken terug. Wanneer je intensief aan het werk bent met jezelf. Wanneer je innerlijk werk aan het doen bent. Wanneer je stap voor stap leert hoe je jouw oude patronen...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.