Eenzaam na Scheiding: Zo ga je om met de leegte!

door | 11 april 2022 | Blog

“Hoe ging jij om met de eenzaamheid na je scheiding?”

In 7 op 10  gevoelsgesprekken valt het woord eenzaamheid.
Dat rot gevoel vanbinnen,
dat zo kan knagen sinds je scheiding.
Het houdt je wakker en je wordt er onzeker van!
Heel normaal dus, dat daar veel vragen rond zijn.

En ja … “Hoe ik ermee om ging?”
Ik moet toegeven dat ik er na mijn 2de scheiding,
ook ontzettend veel last van had.
Het deed zoveel pijn om alleen te zijn,
dat ik er dus steeds van vluchtte.

Tot ik leerde dat,
wanneer je dit gevoel toelaat,
wanneer je accepteert dat je je eenzaam mag voelen,
dat dan pas het proces van verwerken ook kan starten.
Dan is er ook persoonlijke groei mogelijk.

Wat is het eigenlijk “eenzaamheid”?
In het begin snapte ik het niet goed.
Ik dacht dat dit “iets” was wat je voelde als je alleen was.
Maar ik had dat gevoel ook als ik bij mijn ouders op bezoek was.
Als ik op een feestje met al mijn vrienden was.
Als ik bij mijn zus uitgenodigd was om te komen eten.
Dan zat ik daar met mijn metekindje op mijn schoot, met zoveel liefde
om me heen, en ook dan kwam dat gevoel naar boven.

Dan was ik niet “alleen” en toch knaagde het ook op die momenten.
Een heel onrustig gevoel.
Het gevoel van niet compleet te zijn.
Ik werd er gek van.

Ik las eens: “Eenzaamheid is het onprettige gevoel alleen te zijn, of er
nu andere mensen in de buurt zijn of niet.”
Eenzaamheid los je dus niet op door mensen met anderen in
contact te brengen.

Oef, ik was dus niet abnormaal!
Het was dus oké, dat ik het ook voelde wanneer ik mensen om me
heen had die me lief hebben.

Hoe ga je ermee om?
Daar zijn heel wat manieren voor.
Alleen verschilt het heel erg van mens tot mens.
Wat werkt bij een ander, helpt misschien niet bij jou.
Daarom is het ook een zoektocht.
Sta je zelf dan ook toe,
om hiermee te experimenteren in plaats van er voor te vluchten.
Geloof me,
ik spreek uit ervaring.
Stop met vluchten en doe er iets mee.

Sommige K.R.A.C.H.T.-leden geven aan dat het gevoel eigenlijk
aal vermindert van zodra ze beslist hebben om deel te nemen aan de training.
Vanaf dat moment, sta je er niet meer alleen voor.
Vanaf dat moment ben je verbonden met “lotgenoten”.
Met mensen die jou begrijpen zonder oordeel.
Waardoor jij je gehoord en gezien voelt!
Echt een basisbehoefte na een scheiding.

Wist je dat?
▪️ De intensiteit van de eenzaamheid samen hangt met de intensiteit van hoe
je relatie was?  Hoe meer dingen jullie samen deden met elkaar, hoe heftiger dit zal
voelen na je scheiding.   Je voelt dan letterlijk de “leegte” die de ander heeft achtergelaten.
▪️ Hoe jij eenzaamheid aanvoelt, te maken kan hebben met jouw hechting.
De herinnering van vroeger hoe jij omging met “verlaten worden” als baby of kind speelt nu een
belangrijke rol hierin.  Inzicht in jouw hechting is zo interessant om je gevoelens beter
te kunnen begrijpen.
Dit is niet voor niets de langste module geworden in mijn K.R.A.C.H.T.-methode,
wat bij de meeste leden heel veel eye-openers geeft.
▪️ Wanneer je dit gevoel leert begrijpen je er ook heel anders naar leert kijken.  Het niet meer voelt
alsof je onder de waterval van eenzaamheid staat, maar er van op een afstand naar kunt kijken.
▪️ ZZZ, eigenlijk jouw eerste stap zou moeten zijn, om met eenzaamheid te leren omgaan.
Zelfliefde, Zelfzorg, Zelfvertrouwen: 3 zaken die je écht kunt leren.

Heb je ook nog tips om hiermee om te gaan?
▪️ Durf je gevoel te delen, praat erover.
Dat kan in je eigen vertrouwde omgeving bij een vriend(in) of zet de stap naar een groep met gelijkgestemden, zoals mijn Online Scheidingcafé op Facebook.
▪️ Zet je radio aan!  Niet om te luisteren naar muziek, maar naar gesprekken,
zoek dus een zender op waar veel gepraat wordt.
Het klinkt misschien stom, maar alleen al het horen van andere stemmen in huis kan het gevoel van eenzaamheid verzachten.  Onze gedachten zijn namelijk heel vlug afgeleid en door het horen van gesprekken op de radio kan je dus je brein wat gaan misleiden.
▪️ Wat je uitstraalt trek je aan!  Denk hier aan wanneer je boodschappen doet.  Ga eens op een andere manier naar de supermarkt.  Maak bewust contact met andere mensen die je niet kent.
In plaats van op automatische piloot door de rekken heen te lopen,
lach eens naar de mensen die je daar ziet.
Je zal voelen dat wanneer mensen naar jou terug lachen, dit jou een heel fijn gevoel geeft.
▪️ Laat die belemmerende overtuiging van “Ik ben alleen” eens los.
Je bent niet alleen, je bent met JEZELF.  Verwen jezelf eens na een lange werkdag met iets waar je
vroeger wel heerlijk kon van genieten.  Ga in bad, steek kaarsjes aan, lees een boek, kijk naar een film met een dekentje over je heen.  Maak het gezellig voor jezelf.  Je zal merken dat dit eerst heel moeilijk is, maar eens je het een paar keer hebt gedaan gaat dit jou echt lukken om ervan te genieten.
▪️ Verdoven! Huh? Nee, nee, net dit doe je beter niet.
Alhoewel ik jou heel goed begrijp, ik deed het vroeger ook.  Wanneer de kinderen bij hun papa waren moest ik geen moeite doen om op zo’n kut avond een fles rosé leeg te drinken.  Oké op dat moment lijkt dat een heerlijke oplossing maar als je ’s morgens wakker wordt, komt dat rot gevoel 10 keer zo hard naar binnen.  Dus je wist het wellicht wel al, maar ik wou jou er toch nog eens attent op maken.
Verdoven, het gevoel onderdrukken met alcohol is echt geen goed idee.
▪️ Schrijven = healen.
Wanneer je het weer voelt opkomen ’s avonds, ga er eens bewust bij zitten.  Neem pen en papier en schrijf je gedachten op.  Wat voel je precies?  Waar denk je aan?

Ik wens je veel succes met deze tips,
sta jezelf toe om te verbinden met mensen die jou écht begrijpen.

K.R.A.C.H.T.-groet,

Lees ook

Vrienden blijven met je ex?

Vrienden blijven met je ex?

"Ik dacht dat ik na het ondertekenen van de scheiding beter ging inzien dat het over was.  Dat het "tekenen van" mij als het ware in de fase van accepteren zou kunnen brengen.  En toch blijf ik zo die drang voelen om "vrienden te blijven".  Voor mijn ex is het oké,...

Ik ben gescheiden en voel mij mislukt.

Ik ben gescheiden en voel mij mislukt.

"Jouw verhaal lezen geeft me hoop. Ik ben net als jij ook 2 keer gescheiden. Jij hebt het geluk weer gevonden, dat geeft me vertrouwen in de toekomst. Maar vooral .... ik ben dus geen "mislukt" persoon omdat ik 2 keer gescheiden ben." Dat gevoel van mislukt zijn toen...

Ik wou dat ik mijn verleden kon wissen …

Ik wou dat ik mijn verleden kon wissen …

Open je hart.  Was de titel van een gedicht dat deze week in het Online Scheidingscafé door iemand gepost werd. Reacties als: "Poeh dat is een moeilijke, want wat ben ik onzeker geworden door heel de situatie." "Hier is eerst nog werk aan de winkel." "Het heeft tijd...

Waarom vind ik praten over “ONS” zo moeilijk?

Waarom vind ik praten over “ONS” zo moeilijk?

"We waren meer dan 30 jaar samen.  Dat is niet meer... Ik merk als mensen het over "ons" hebben, dat we uit elkaar zijn,  dat ik slecht slaap en de "wat ... als'en ..." weer de revue passeren.  Ik blokkeer die emotie volkomen, alsof er nooit een WIJ is geweest. Dan...

Scheiden is geen ziekte.  Wat als jouw omgeving je niet begrijpt?

Scheiden is geen ziekte. Wat als jouw omgeving je niet begrijpt?

"Mijn omgeving begrijpt me niet.", dat is dus iets wat ik wekelijks in mijn praktijk te horen krijg. Want wat na ... de mediator, de advocaat, de notaris en de bank? SNEL weer doordoen toch? Dat is toch wat de maatschappij van ons verwacht. Want scheiden is géén...

Help mijn proces ligt stil!

Help mijn proces ligt stil!

“Mis je jouw ex of mis je een gewoonte?” In de vakantie merk ik altijd dat veel mensen denken dat ze achteruit gaan in hun verwerkingsproces, of dat ze denken dat hun proces stil ligt. Doordat er ruimte ontstaat om stil te staan, voelen ze plots ook veel meer....

Pijn na Scheiding: Hoe verminder je de pijn?

Pijn na Scheiding: Hoe verminder je de pijn?

“Had jij ook zoveel pijn na je scheiding?” Ik merk op dat deze vraag mij meermaals gesteld wordt, soms zelfs met enige argwaan. Dat snap ik, veel mensen volgen naast mijn zakelijke pagina ook mijn persoonlijk profiel op Facebook. En ja! Ik ben nu inderdaad bijna 7...

Rouwen na Scheiding: Hoe ga je verder?

Rouwen na Scheiding: Hoe ga je verder?

Rouwen om je ex. Is rouwen om iemand die er nog is. “Levend Verlies” wordt het ook wel eens genoemd. Het is toch iets anders dan rouwen om de dood. Waardoor het proces bij sommige mensen gewoon langer duurt. Waardoor je dikwijls ook nog eens geconfronteerd wordt met...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Heb jij ook zoveel moeite om je EX los te laten?
Met als gevolg dat je maar blijft aanmodderen in jouw liefdesverdriet.
Je wil wel vooruit, maar het lukt jou (nog) niet … 
Je vraagt je af: “HOE DAN?” 
Start vandaag nog met mijn 7 tips! 

GRATIS COMMUNITY

Heb jij ook soms het gevoel dat niemand je begrijpt?
Wist je dat LUISTEREN 1 van de basisbehoeftes is
tijdens een verwerkingsproces.
Niet zomaar luisteren, luisteren zonder OORDEEL.
Ben jij een gescheiden mama of papa die op zoek is naar
verbinding met mensen die voelen wat jij voelt?
Meld je aan! Je bent WELKOM in mijn privé Facebookgroep, het Online Scheidingscafé.
Reeds meer dan 1000 leden.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.