Eenzaam na Scheiding: Zo ga je om met de leegte!

door | 11 april 2022 | Blog

“Hoe ging jij om met de eenzaamheid na je scheiding?”

In 7 op 10  gevoelsgesprekken valt het woord eenzaamheid.
Dat rot gevoel vanbinnen,
dat zo kan knagen sinds je scheiding.
Het houdt je wakker en je wordt er onzeker van!
Heel normaal dus, dat daar veel vragen rond zijn.

En ja … “Hoe ik ermee om ging?”
Ik moet toegeven dat ik er na mijn 2de scheiding,
ook ontzettend veel last van had.
Het deed zoveel pijn om alleen te zijn,
dat ik er dus steeds van vluchtte.

Tot ik leerde dat,
wanneer je dit gevoel toelaat,
wanneer je accepteert dat je je eenzaam mag voelen,
dat dan pas het proces van verwerken ook kan starten.
Dan is er ook persoonlijke groei mogelijk.

Wat is het eigenlijk “eenzaamheid”?
In het begin snapte ik het niet goed.
Ik dacht dat dit “iets” was wat je voelde als je alleen was.
Maar ik had dat gevoel ook als ik bij mijn ouders op bezoek was.
Als ik op een feestje met al mijn vrienden was.
Als ik bij mijn zus uitgenodigd was om te komen eten.
Dan zat ik daar met mijn metekindje op mijn schoot, met zoveel liefde
om me heen, en ook dan kwam dat gevoel naar boven.

Dan was ik niet “alleen” en toch knaagde het ook op die momenten.
Een heel onrustig gevoel.
Het gevoel van niet compleet te zijn.
Ik werd er gek van.

Ik las eens: “Eenzaamheid is het onprettige gevoel alleen te zijn, of er
nu andere mensen in de buurt zijn of niet.”
Eenzaamheid los je dus niet op door mensen met anderen in
contact te brengen.

Oef, ik was dus niet abnormaal!
Het was dus oké, dat ik het ook voelde wanneer ik mensen om me
heen had die me lief hebben.

Hoe ga je ermee om?
Daar zijn heel wat manieren voor.
Alleen verschilt het heel erg van mens tot mens.
Wat werkt bij een ander, helpt misschien niet bij jou.
Daarom is het ook een zoektocht.
Sta je zelf dan ook toe,
om hiermee te experimenteren in plaats van er voor te vluchten.
Geloof me,
ik spreek uit ervaring.
Stop met vluchten en doe er iets mee.

Sommige K.R.A.C.H.T.-leden geven aan dat het gevoel eigenlijk
aal vermindert van zodra ze beslist hebben om deel te nemen aan de training.
Vanaf dat moment, sta je er niet meer alleen voor.
Vanaf dat moment ben je verbonden met “lotgenoten”.
Met mensen die jou begrijpen zonder oordeel.
Waardoor jij je gehoord en gezien voelt!
Echt een basisbehoefte na een scheiding.

Wist je dat?
▪️ De intensiteit van de eenzaamheid samen hangt met de intensiteit van hoe
je relatie was?  Hoe meer dingen jullie samen deden met elkaar, hoe heftiger dit zal
voelen na je scheiding.   Je voelt dan letterlijk de “leegte” die de ander heeft achtergelaten.
▪️ Hoe jij eenzaamheid aanvoelt, te maken kan hebben met jouw hechting.
De herinnering van vroeger hoe jij omging met “verlaten worden” als baby of kind speelt nu een
belangrijke rol hierin.  Inzicht in jouw hechting is zo interessant om je gevoelens beter
te kunnen begrijpen.
Dit is niet voor niets de langste module geworden in mijn K.R.A.C.H.T.-methode,
wat bij de meeste leden heel veel eye-openers geeft.
▪️ Wanneer je dit gevoel leert begrijpen je er ook heel anders naar leert kijken.  Het niet meer voelt
alsof je onder de waterval van eenzaamheid staat, maar er van op een afstand naar kunt kijken.
▪️ ZZZ, eigenlijk jouw eerste stap zou moeten zijn, om met eenzaamheid te leren omgaan.
Zelfliefde, Zelfzorg, Zelfvertrouwen: 3 zaken die je écht kunt leren.

Heb je ook nog tips om hiermee om te gaan?
▪️ Durf je gevoel te delen, praat erover.
Dat kan in je eigen vertrouwde omgeving bij een vriend(in) of zet de stap naar een groep met gelijkgestemden, zoals mijn Online Scheidingcafé op Facebook.
▪️ Zet je radio aan!  Niet om te luisteren naar muziek, maar naar gesprekken,
zoek dus een zender op waar veel gepraat wordt.
Het klinkt misschien stom, maar alleen al het horen van andere stemmen in huis kan het gevoel van eenzaamheid verzachten.  Onze gedachten zijn namelijk heel vlug afgeleid en door het horen van gesprekken op de radio kan je dus je brein wat gaan misleiden.
▪️ Wat je uitstraalt trek je aan!  Denk hier aan wanneer je boodschappen doet.  Ga eens op een andere manier naar de supermarkt.  Maak bewust contact met andere mensen die je niet kent.
In plaats van op automatische piloot door de rekken heen te lopen,
lach eens naar de mensen die je daar ziet.
Je zal voelen dat wanneer mensen naar jou terug lachen, dit jou een heel fijn gevoel geeft.
▪️ Laat die belemmerende overtuiging van “Ik ben alleen” eens los.
Je bent niet alleen, je bent met JEZELF.  Verwen jezelf eens na een lange werkdag met iets waar je
vroeger wel heerlijk kon van genieten.  Ga in bad, steek kaarsjes aan, lees een boek, kijk naar een film met een dekentje over je heen.  Maak het gezellig voor jezelf.  Je zal merken dat dit eerst heel moeilijk is, maar eens je het een paar keer hebt gedaan gaat dit jou echt lukken om ervan te genieten.
▪️ Verdoven! Huh? Nee, nee, net dit doe je beter niet.
Alhoewel ik jou heel goed begrijp, ik deed het vroeger ook.  Wanneer de kinderen bij hun papa waren moest ik geen moeite doen om op zo’n kut avond een fles rosé leeg te drinken.  Oké op dat moment lijkt dat een heerlijke oplossing maar als je ’s morgens wakker wordt, komt dat rot gevoel 10 keer zo hard naar binnen.  Dus je wist het wellicht wel al, maar ik wou jou er toch nog eens attent op maken.
Verdoven, het gevoel onderdrukken met alcohol is echt geen goed idee.
▪️ Schrijven = healen.
Wanneer je het weer voelt opkomen ’s avonds, ga er eens bewust bij zitten.  Neem pen en papier en schrijf je gedachten op.  Wat voel je precies?  Waar denk je aan?

Ik wens je veel succes met deze tips,
sta jezelf toe om te verbinden met mensen die jou écht begrijpen.

K.R.A.C.H.T.-groet,

Lees ook

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed...

Hoe omgaan met je ex op social media?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep. "Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen."  Confronterend als je 's ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan. Hoe is dat bij jou? ...

Vreemdgaan toestaan?

Vreemdgaan toestaan?

"Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog 'als dat hém nu gelukkig maakt', hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.