Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

door | 16 juni 2024 | Blog

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed weet wat ze nu het best zeggen.  We krijgen vaak goedbedoelde adviezen te horen zoals:

“Geef het nog wat tijd.” 
“Het wordt wel beter met de tijd.” 
“Tijd heelt alle wonden, heb wat geduld.” 

Al die uitspraken over tijd zijn niet juist.

Ze doen veronderstellen dat tijd zélf alle wonden heelt.
Als rouwtherapeut wil ik heel graag deze misvatting rechtzetten.
Tijd doet niks als jij niks doet.  Tijd alleen, zal jouw wonden niet helen.
Het ligt eraan wat jij doet in die tijd.
Het zijn de actieve stappen die jij zet in dat proces dat zal leiden tot heling.

Het spreekwoord “Tijd heelt alle wonden.” klopt dus niet.

Het suggereert dat het verstrijken van de tijd voldoende is om jouw pijn en verdriet te verwerken.  Tijd helpt om de scherpe kantjes van de pijn af te vijlen, maar op zich doet tijd niks als jij geen stappen onderneemt om jouw emoties actief te verwerken.  Wachten tot het vanzelf minder wordt, kan zelfs leiden tot langdurige emotionele pijn en zélfs tot stagnatie in het rouwroces.

Rouwen hoe doe je dat?

Rouwen is een werkwoord,  rouwen is iets wat jij moet DOEN. 

 • PRAAT over je gevoelens: Zoek steun bij vertrouwde personen of een therapeut.  Je mag jouw emoties de nodige ruimte geven, dat kan enorm opluchten.
 • VERBIND met gelijkgestemden: Sluit je aan in Facebookgroepen die jou de kans geven om te verbinden met mensen die door een gelijkaardige situatie gaan.
 • SCHRIJF jouw gedachten op: Schrijven werkt helend. Het is een goed idee om tijdens deze periode een dagboekje op te starten.  Jouw gedachten en gevoelens ordenen is een waardevolle manier dat helpt om te verwerken.
 • DOE gerichte oefeningen: Er zijn heel wat oefeningen die je kan doen om bewust toe te laten wat er gevoeld mag worden.  Zo werk ik met een schatkist aan verschillende tools, zodat je er echt helemaal ruimte kan aan geven.  Op die manier laat je geen rouw liggen, wat heel belangrijk is want geparkeerde rouw kost bakken energie.
 • ZORG goed voor jezelf: Eet gezond, ook al voelt het lastig om te koken als het maar voor jou alleen is. Blijf voldoende bewegen, fysiek actief zijn helpt ook om niks vast te zetten in je lichaam.  Zorg voor genoeg slaap, ga op tijd naar bed en vraag ook hulp hierbij wanneer je slaap tekort komt.
 • HEB GEDULD: Geen enkel rouwproces verloopt lineair. Je mag accepteren dat het met ups & downs gaat doorheen de verschillende fases. Vertrouw op het proces, als je er actief mee aan de slag blijft dan zal je hoe dan ook vooruitgang boeken.

Voordelen van ACTIEVE rouwverwerking.

Ikzelf werk in al mijn trainingen in 3 stappen: INZICHT – DOEN – VOELEN.
Rouwen doe je niet door een boek te lezen, waarmee ik niet wil zeggen dat je niet mag lezen hé.
Lezen en informatie inwinnen is goed!  Inzicht is altijd de 1ste stap naar verandering.
Daarnaast mag je jezelf ook de ruimte geven om te doen.   Zoek gerichte hulp waarbij je specifieke oefeningen aangereikt krijgt.  Het doen van die oefeningen zal niet altijd even leuk zijn, soms voelt het alsof je je nog slechter voelt.  Meestal is dat een goed teken, je hebt jezelf toegestaan om te voelen.  Ik zeg altijd: “Elke traan of elke emotie die je voelde tijdens een oefening is een laagje van je ui.  Je hebt alweer een waardevolle stap gezet in jouw helingsproces.”

Wanneer je actief rouwt zien we heel wat voordelen: 

 • Emotionele verwerking: Door actief met rouw aan de slag te gaan, geef jij jezelf de ruimte om emoties te erkennen en te doorvoelen.  Dit helpt jou bij het begrijpen van je gevoelens, waardoor je stap voor stap het verlies ook leert te accepteren.
 • Opbouwen van nieuwe routines:  Door met je rouwproces bezig te zijn, zal jij jezelf ook ander gedrag aanleren.  Je bouwt nieuwe routines op, waardoor je zal merken dat er meer stabiliteit in je leven komt.
 • Ondersteuning zoeken: Rouwen kan je niet alleen, je mag accepteren dat je ondersteuning nodig hebt.  Geef jezelf de kans om te verbinden met gelijkgestemden, met vrienden en familie die écht naar jou luisteren.  Ga op zoek naar hulp, weet dat hulp vragen ook sterk zijn is.  Door in verbinding te gaan en jouw verhaal te delen kan je mooie inzichten krijgen in jezelf én jouw proces.
 • Persoonlijke groei: Door aan zelfreflectie te doen kom je steeds dichter bij jezelf! Je leert jezelf beter kennen waardoor je steeds beter zal begrijpen wat er bedoelt wordt met leven vanuit je ware zelf.
 • Gezonde relatie: We zien dat wanneer mensen zichzelf de kans hebben gegeven om te rouwen én ook aan persoonlijk werk te doen dat zij weten wat ze nodig hebben om een gezonde relatie aan te trekken waardoor ze herhaling kunnen voorkomen.  Je leert voelen wanneer je er weer klaar voor bent, vanuit die energie zal je zien dat er andere mensen op jouw pad zullen komen.


Geen quickfix.

Als je dit allemaal leest zal je wellicht wel beseffen dat het geen quick fix is.
Rouwen in een 5de versnelling dat kan niemand.
Wees lief en mild voor jezelf en geef jezelf 6 maanden de tijd om actief te rouwen en je zal versteld staan van jouw persoonlijke groei.

Wil je meer weten over mijn methodiek? 

Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”

Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.

Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: WIL JE METEEN ACTIEF ROUWEN?
Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag? 
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Misschien vraag jij je ook soms wel eens af of je het hele proces niet nog zwaarder gaat maken door jouw verleden op te rakelen? Hulp zoeken of gewoon doorgaan? Het is begrijpelijk dat je daar niet meteen voor staat te springen, het vraagt moed om jouw innerlijke reis...

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Wanneer je ziet of hoort dat gemeenschappelijke vrienden omgaan met je ex.   Vrienden die uit eten gaan met je ex en zijn nieuwe vriendin, vrienden die aan het helpen zijn in het nieuwe huis van je ex, of vrienden die jullie allebei uitnodigen voor hun...

Ik voel me alleen zonder relatie.

Ik voel me alleen zonder relatie.

Hoe voelt dat voor jou? ALLEEN ZIJN Veel mensen vinden het na een scheiding/relatiebreuk lastig om 'alleen' ergens naartoe te gaan. Onlangs deelde een cliënt van mij in de K.R.A.C.H.T.-groep dat ze toch de stap had gezet om alleen ergens naartoe te gaan.  Ze voelde...

Moed en hoop na scheiding!

Moed en hoop na scheiding!

Veronique schreef deze week een wel heel bijzondere post in de K.R.A.C.H.T.-groep! Haar woorden zijn hartverwarmend en geven MOED & HOOP, dat ik die heel graag (met haar toestemming) ook met jou wil delen. Moed en hoop na scheiding! Vandaag stond ik naar...

Brengt dit jou ook in de war?

Brengt dit jou ook in de war?

Herkenbaar! Tijdens een scheiding krijg je vaak te maken met een overvloed aan goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Alhoewel deze adviezen uit hun bezorgdheid komen zijn ze dikwijls gekleurd door hun persoonlijke ervaringen én oude patronen, maar weet dat...

Hoe omgaan met je ex op social media?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep. "Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen."  Confronterend als je 's ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan. Hoe is dat bij jou? ...

Vreemdgaan toestaan?

Vreemdgaan toestaan?

"Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog 'als dat hém nu gelukkig maakt', hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.