Ik hoor er niet meer bij.

door | 1 september 2024 | Blog

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie?
Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn.
Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden wanneer er plots geen contact meer is.

 

Secundaire rouw.

Je ex missen is één, maar het afscheid moeten nemen van een hele familie waar je jaren onderdeel van was is ook écht wel rouw.  Alle verliezen waar je emoties bij voelt die het gevolg zijn van jullie scheiding/relatiebreuk zijn onderdeel van de secundaire rouw.  Het secundaire verlies staat los van de pijn en het verdriet die je voelt voor de breuk op zich. We zien dat dit gedeelte van het rouwproces bij veel mensen even of zelfs nog meer impactvol en pijnlijk is.
Met dat gevoel worstelt Liesbeth momenteel.
Ze deelde hierover dit bericht in de K.R.A.C.H.T.-groep.  Aangezien er zoveel reacties op kwamen van de andere leden, bracht dit me op het idee om dit onderwerp vandaag met jou te delen.

 

Ik hoor er niet meer bij.

Je ex-schoonouders missen en het gevoel er niet meer bij te horen is pijnlijk.  Ik begrijp 100% dat Liesbeth de behoefte voelt om een brief te schrijven naar die mensen.
Graag deel ik hieronder met jou mijn reactie op haar post.=> Dit is een gevoelige situatie, begrijpelijk dat je het lastig vindt om na meer dan 20 jaar zonder woorden losgekoppeld te zijn van je ex-schoonouders Liesbeth.
Goed dat je dit met ons deelt, want dit is voor veel mensen herkenbaar.
Het missen van je schoonouders of het abrupt geen contact meer hebben is een pittig onderdeel van het secundaire rouwproces, om die reden ga ik hier dan ook even uitgebreid op in.

Er zijn een paar overwegingen die jou kunnen helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet schrijven van een brief.

 

Overwegingen voor het schrijven van die brief.

Intentie en verwachting: Doorvoel even wat jouw intentie is. Wat hoop je te bereiken met het schrijven van deze brief? Heb je behoefte om jouw kant van het verhaal te delen omdat je vermoedt dat jouw ex zaken gezegd heeft die niet kloppen?
Verlang je ernaar dat het contact tussen jullie hersteld wordt?
Of voel je dat dit nodig is voor je eigen proces, voelt het als een soort van closure?
Of wil je gewoon afscheid nemen en hen bedanken voor de rol die ze gehad hebben in jouw leven? Het is belangrijk om jouw intenties en verwachtingen duidelijk te hebben voordat je deze brief schrijft. Als er verwachtingen aan gekoppeld zijn, ben je dan bereid om die los te laten?
Wat zal het met jou doen als die verwachtingen niet vervuld worden?

 

Houd het positief en respectvol: Je kan ervoor kiezen om de waarheid over jouw ervaring te delen zonder jouw ex-man zwart te maken. Bijvoorbeeld door te focussen op jouw eigen gevoelens en ervaringen, en niet op beschuldigingen. Je kan schrijven over jouw eigen uitdagingen en groei zonder specifieke details te geven die jouw ex-man in een negatief daglicht stellen. Dit toont respect en vermijdt verdere escalatie of misverstanden.

 

Authenticiteit en eerlijkheid: Als je voelt dat het belangrijk is om jouw waarheid te delen, kan je dat doen op een eerlijke en oprechte manier. Je hoeft niet alle details te onthullen, maar je kan wel duidelijk maken dat de relatie met hun zoon moeilijk was en dat er persoonlijke uitdagingen waren (daarvoor hoef je de alcoholverslaving niet te benoemen). Probeer details die schadelijk kunnen zijn achterwege te laten.

Afsluiting en closure: Vaak zien we dat het schrijven van een brief helpt om jouw eigen gevoelens af te sluiten en los te laten. Je kan ook 2 versies maken!
In de eerste brief kan je écht alles van je afschrijven, net zoals met de oefening in de module rouw. Deze brief stuur je dan niet op, maar zie je als onderdeel van jouw rouwproces.
Daarnaast kan je een andere brief schrijven die je wél opstuurt, dit kan een manier zijn om jouw dankbaarheid te uiten en afscheid te nemen. Voel hier zelf maar wat je precies nodig hebt.

Zo kan jouw brief er eventueel uitzien.

  • Inleiding: Begin met een positieve en dankbare toon. Bedank je ex-schoonouders voor de jaren van familieband en steun.
  • Persoonlijke reflectie: Deel jouw gevoelens over de situatie zonder je ex-man zwart te maken. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat de afgelopen jaren moeilijk waren voor jou en dat het zwaar voor je was. Je kan eventueel ook nog delen dat jullie in therapie samen beslist hebben om uit elkaar te gaan.
  • Jouw waarheid delen: Je kan iets subtiels zeggen over de moeilijkheden die je ondervond (bijvoorbeeld “Er waren uitdagingen in onze relatie die ik niet kon oplossen”) zonder expliciet over de alcoholverslaving te praten.
  • Dankbaarheid en afscheid: Sluit af met een dankwoord en wens hen het beste. Hier kan je ook aangeven dat je openstaat voor contact in de toekomst, afhankelijk van wat jij wilt natuurlijk.
Dus lieve Liesbeth, als je voelt dat het schrijven van een brief je helpt om jouw gevoelens te uiten en mogelijk closure te vinden, kan dat een waardevolle stap zijn.
Probeer vooral eerst jouw intenties helder te krijgen voordat je de brief schrijft.

Gevolgen?

Denk ook na over de eventuele gevolgen. De kans is groot dat zij hun zoon hierover zullen aanspreken. Welke invloed kan dit hebben op de relatie die je momenteel hebt met je ex?Als je besluit de brief te sturen, focus dan op jouw eigen ervaringen en gevoelens, zonder je ex-man zwart te maken.

Houd de brief positief en respectvol. Kan je een balans vinden tussen ‘eerlijk zijn’ en ‘het geheim niet delen’ zonder verdere conflicten te veroorzaken?

Onthoud dat deze brief niet alleen voor hen is, maar ook een manier kan zijn om jezelf te ondersteunen in je eigen genezingsproces.

Dit zijn uiteraard allemaal maar adviezen, alleen jij kan voelen wat nu het beste past bij jou en in jouw situatie. Ik wens je veel succes met nog wat verdere zelfreflectie hierover, alvorens bewust over te gaan tot een beslissing. Succes!

Meer weten over het hele proces?

Wil je net als Liesbeth all the way gaan?
Wil je de nodige stappen zetten zodat het verleden geen invloed meer heeft op je toekomst?Wist je dat het belangrijk is om eerst te rouwen en je scheiding goed te verwerken alvorens je met jouw eigen fundament aan de slag gaat?
Tijdens mijn gratis online masterclass neem ik je heel graag mee in dat hele plan van leed naar liefde.
Ook jij bent het waard om je leven vanuit je ware zelf te leven en van daaruit een gezonde relatie aan te trekken.

Zet vandaag die 1ste kleine stap en doe mee met de masterclass.  Er wordt aan jouw privacy gedacht!  Jij ziet mij én mijn presentatie, maar ik zie jou niet.  Ik werk met een privé chat waarin jij in alle vertrouwen en veiligheid direct jouw vragen kunt typen.
Je leest via de link hieronder alle info en je kunt ook jouw persoonlijke toegang reserveren. 
Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Inzicht is de 1ste stap naar verandering.  Maar dat is niet genoeg uiteraard als je écht stappen wilt zetten in jouw verwerkingsproces.
Om die reden werk ik in al mijn trainingen in 3 stappen: INZICHT – DOEN – VOELEN
Ik geef altijd eerst een stukje theorie waardoor je inzicht krijgt, aansluitend zal je ook een oefening moeten doen waarbij je vanalles zult voelen.  Dat voelen is broodnodig om weldegelijk verandering in je leven te kunnen realiseren.

Wil je graag direct starten met actief rouwen?  De mini training Scheiden is Rouwen neemt je mee doorheen de 5 fases van het rouwproces.  Je krijgt meteen inzicht in jouw emotionele rollercoaster.  Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.  Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je leert voelen en zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.
Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47

Lees ook

Ik kan niet boos worden.

Ik kan niet boos worden.

Terwijl de ene vastzit in een nachtmerrie, voelt het voor de ander als gevangen zitten in een droom. Een droom waarin we de goede momenten steeds weer herbeleven en het negatieve verdoezelen of onder het tapijt schuiven. Herken je dat? Ik kan niet boos worden. Dit...

In je eigen kracht komen.

In je eigen kracht komen.

Toen ik deze reactie las, dacht ik meteen: "Dit wordt mijn volgende nieuwsbrief." Want, dit geeft mij de kans om mijn persoonlijke visie rond kracht met jou te delen. In mijn content deel ik inderdaad soms foto’s van mezelf en Huibert. Eén daarvan lig ik in zijn armen...

Roze wolk na een scheiding.

Roze wolk na een scheiding.

Zoals gewoonlijk haal ik mijn inspiratie voor mijn blogs uit een casus van 1 van mijn groepen die ik beheer op Facebook.  Vaak is het voor veel mensen een herkenbaar onderwerp, waardoor het interessant is om mijn feedback daarop ook met jou te delen. Vandaag deel ik...

Geloof in de liefde.

Geloof in de liefde.

Denk jij daar ook wel eens over?  Hoe het met jou verder zal gaan in de toekomst? Kan je weer verliefd worden? Zal je ooit weer gelukkig zijn? Ik vermoed dat Aline niet de enige is met deze vragen en dit gevoel. Om die reden wil ik vandaag mijn reactie aan haar met...

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

ROUW aan de ‘andere kant’.

ROUW aan de ‘andere kant’.

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’. Rouw in de weegschaal? Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.