Ik kan mijn ex niet vergeven.

door | 18 augustus 2024 | Blog

“Mijn ex vergeven? Dat ga ik nooit kunnen!”, misschien heb jij dat ook wel al eens gedacht? Naar aanleiding van bovenstaand berichtje van Céline in de ledenomgeving van mijn online training wil ik het vandaag over vergeven hebben.

Ik kan mijn ex niet vergeven.

Vergeven is niet zomaar de woorden uitspreken “Ik vergeef je.”, vergeven is een proces.
Het is een woord dat vaak weerstand oproept.  Ik zie het vaak wanneer het ter sprake komt in mijn gevoelsgesprekken.  Wanneer ik zeg dat vergeven ook onderdeel is van mijn K.R.A.C.H.T.-methode© word ik soms vol ongeloof aangekeken.   “Jij weet zeker niet goed wat ik meegemaakt heb? Vergeven dat ga ik echt nooit kunnen.” Vooral wanneer je verlaten bent voor een ander, zien we dikwijls dat vergeven een issue is.
“Hoe kan ik ooit vergeven dat hij mij en ons gezin zomaar in de steek heeft gelaten?”

En toch wil ik je uitnodigen om met mij mee te denken over wat vergeven eigenlijk is of net niet is. Vergeven doe je voor jezelf en niet voor de ander. Het is één van de krachtigste dingen die je voor jezelf kunt doen.

Vergeven is JA zeggen op alles wat het leven nog voor jou in petto heeft.

 

Beginnen bij het begin.

Vergeven komt op jouw pad, wanneer je een trauma hebt opgelopen.  Het is belangrijk dat je dit eerst helder krijgt.  Er is iets heftig gebeurd in je leven, waarbij je een emotie voelde die je zenuwstelsel niet heeft kunnen verwerken.
Je draagt het met je mee.  Het is onzichtbaar maar toch voelt het heel zwaar.   Wanneer je het té lang met je meedraagt zal het zich uiteindelijk zichtbaar manifesteren in fysieke klachten.
Vergeven is een proces op zich, het is iets wat voorbereiding vraagt.
Je bent niet zomaar op een dag klaar om te vergeven.

Voorbereiding.

Vergeven is geen quick fix en zeker geen beslissing die je in één keer neemt. Het is een proces dat tijd, geduld en bewustzijn vraagt. Een belangrijk aspect hiervan is dat vergeven vaak voorbereiding nodig heeft. Voordat je kunt vergeven, moet je daarvoor eerst ruimte creëren door je boosheid los te laten. Laat dit nu net een heel belangrijk onderdeel zijn van het rouwproces.

Waarom eerst boosheid loslaten?

Boosheid is een natuurlijke en gezonde emotie, maar als je erin blijft hangen, kan het je vastzetten in een negatieve spiraal. Het loslaten van boosheid betekent niet dat je alles wat er gebeurd is goedpraat, maar dat je ervoor kiest om jezelf te bevrijden van die zware last.

Volgende stappen helpen je bij de voorbereiding:

* Besef dat je eerst mag rouwen alvorens je kunt vergeven.  Na een scheiding of relatiebreuk ga je door een rouwproces heen.  Als rouwtherapeut duik ik met mijn cliënten van de K.R.A.C.H.T.-methode er helemaal in.  Wanneer zij de module ROUW en de bijhorende 16 webinars allemaal volgen, dan weten ze dat er geen geparkeerde rouw meer blijft liggen.  In mijn mini training Scheiden is Rouwen neem ik je alvast mee in de verschillende fases, dit zijn jouw eerste stappen in het rouwproces.
* Geef jezelf toestemming om boos te zijn!  Boos zijn is een fase van het rouwproces en ik zie dat hier heel wat mensen kunnen blokkeren.  Enerzijds heb je mensen die zo boos zijn en erin blijven hangen, anderzijds heb je ook degene die niet boos kunnen zijn.
* Onderzoek wat die boosheid jou wil vertellen. Boosheid is dikwijls een signaal dat er een dieper liggende pijn is die aandacht nodig heeft.  Geef jezelf de tijd en ruimte om te doorvoelen waar deze emotie echt over gaat!
* Wat klopt er niet in jouw verhaal?  Waar werd jij niet gezien of gehoord? Waar werd je voorgelogen? Sta jezelf toe om al jouw gedachten en gevoelens hierover op papier te zetten.

Wat vergeven niet is.

Ik vind het heel bijzonder om iedere keer te horen van mijn cliënten dat de uitleg over wat vergeven niet is veel meer doordringt dan de uitleg over wat het wel is. Zoals Céline ook deelde in haar post zorgden de 8 regels over wat vergeven niet is, nét voor dat duwtje wat ze nodig had om haar proces in beweging te brengen. Hieronder deel ik er alvast een aantal belangrijke met jou.

* Vergeven betekent niet vergeten: Het betekent niet dat je het verleden moet uitwissen of vergeten.
Wat er gebeurd is, is een hoofdstuk uit je leven dat er mag zijn, het hoeft niet uit jouw boek gescheurd te worden.
* Vergeven betekent niet goedkeuren: Je hoeft het gedrag van de ander niet goed te keuren of te rechtvaardigen.
* Vergeven betekent niet opnieuw vertrouwen: Het betekent niet dat je de relatie moet herstellen of de ander opnieuw moet vertrouwen.

 

Wat brengt vergeven jou?

Vergeven is een cadeau dat je jezelf geeft. Het gaat niet over de ander, maar over jou. Hier zijn enkele voorbeelden wat vergeven jou kan brengen:

* Ontlading: Zoals Céline ook schreef zorgt vergeven voor ontlading.  Je laat de emotionele last los die je misschien al veel te lang met je meedraagt.
* Bevrijding van negativiteit: Wanneer je vergeven hebt, dan heb je daarvoor eerst boosheid los gelaten.  We weten allemaal dat boosheid en wrok een negatieve energie met zich meebrengen, waar je van verlost bent als je vergeeft.
* Focus op je eigen groei:  Vergeven zorgt ervoor dat je weer de aandacht op jezelf kunt richten.
* Gezondere relaties: Je straalt een andere energie uit, waardoor je andere mensen aantrekt.  Sowieso zien we dat wanneer jij jezelf de kans geeft om die hele innerlijke reis door te gaan, er mensen op je pad zullen komen die veel beter bij je ware zelf zullen aansluiten.  Het is heerlijk om in een relatie ‘gewoon jezelf’ te kunnen zijn.
* Meer vreugde in je leven: Door te vergeven geef je jezelf toestemming om weer vreugde en licht in je leven toe te laten.  Vergeven is JA zeggen op alles wat het leven nog voor jou in petto heeft.

Fijn dat ik je vandaag even mocht meenemen in dit onderwerp.  Ondertussen weet jij wellicht ook wel dat ‘alles over iets weten’ nog niet wil zeggen dat je het effectief ook voelt.
Om die reden werk ik in al mijn trainingen in 3 stappen: INZICHT – DOEN – VOELEN
Ik geef altijd eerst een stukje theorie waardoor je inzicht krijgt, aansluitend zal je ook een oefening moeten doen waarbij je vanalles zult voelen.  Dat voelen is broodnodig om weldegelijk verandering in je leven te kunnen realiseren.
Wil je graag direct met de voorbereiding tot vergeven starten?  De mini training Scheiden is Rouwen neemt je mee doorheen de 5 fases van het rouwproces.  Je krijgt meteen inzicht in jouw emotionele rollercoaster.  Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.  Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je leert voelen en zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Voel jij nu dat je écht wel verder wilt met jouw proces? Wil je all the way gaan zodat het verleden geen invloed meer heeft op je toekomst?  Wist je dat het belangrijk is om eerst te rouwen en je scheiding goed te verwerken alvorens je met jouw eigen fundament aan de slag gaat? Tijdens mijn gratis online masterclass neem ik je heel graag mee in dat hele plan van leed naar liefde.  Ook jij bent het waard om je leven vanuit je ware zelf te leven en van daaruit een gezonde relatie aan te trekken.
Zet vandaag die 1ste kleine stap en doe mee met de masterclass.  Er wordt aan jouw privacy gedacht!  Jij ziet mij én mijn presentatie, maar ik zie jou niet.  Ik werk met een privé chat waarin jij in alle vertrouwen en veiligheid direct jouw vragen kunt typen.
Je leest via de link hieronder alle info en je kunt ook jouw persoonlijke toegang reserveren.
Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

Lees ook

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

ROUW aan de ‘andere kant’.

ROUW aan de ‘andere kant’.

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’. Rouw in de weegschaal? Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft...

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Als rouwtherapeut ga ik hier nu niet verder op ingaan of dit nu al dan niet mag. Daarvoor verwijs ik naar sites van advocaten/mediators waar je hierover informatie kunt terugvinden. En toch ... voelde ik dat ik hier iets mee moest. Mijn ex deelt foto's van onze...

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Vandaag neem ik je mee naar iets wat vorige week in mijn eigen leven gebeurde. Het gaat over nee zeggen.  Hoe is dat voor jou?  Kan jij makkelijk nee zeggen of voel je je ook soms wel eens schuldig als je nee hebt gezegd. Wist je dat moeite hebben met nee zeggen, 1...

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Misschien vraag jij je ook soms wel eens af of je het hele proces niet nog zwaarder gaat maken door jouw verleden op te rakelen? Hulp zoeken of gewoon doorgaan? Het is begrijpelijk dat je daar niet meteen voor staat te springen, het vraagt moed om jouw innerlijke reis...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.