Terwijl de ene vastzit in een nachtmerrie, voelt het voor de ander als gevangen zitten in een droom. Een droom waarin we de goede momenten steeds weer herbeleven en het negatieve verdoezelen of onder het tapijt schuiven. Herken je dat?
Ik kan niet boos worden.
Dit gevoel is voor heel wat gescheiden m/v herkenbaar. Het is één van de vele manieren waarop rouw zich uit. In de praktijk noemen we dit de ‘romantiseerfase’. Dit is een fase waarin we de realiteit verbloemen en we o.a. onze ex-partner én het huwelijk dat jullie hadden blijven idealiseren. Zelfs als we diep vanbinnen weten dat het beeld niet klopt, toch kunnen we niet boos worden.
Groot contrast.
De kans is groot dat jij jezelf ook jarenlang hebt wijsgemaakt dat het wel weer goed zou komen, wanneer er een kink in de kabel zat. Je dacht dat je hem/haar wel kon redden en je deed er alles aan om het hoe dan ook te doen slagen. Misschien deed je ook wel heel hard je best zoals de mevrouw hier uit het voorbeeld om de energie in jullie huwelijk hoog te houden.
Je voelde je verantwoordelijk voor van alles en nog wat, zelfs voor hoe de ander zich voelt. Waardoor je alles in het werk stelde om ervoor te zorgen dat de ander zou leren om ook positief in het leven te staan. Van nature uit ben jij positief ingesteld en dat wou je ook doorgeven, maar nu je er alleen voor staat en de ander lekker doorgaat met het leven, voel je dat je het zelf ook lastig hebt hiermee. Je staat er nu alleen voor en je bent je bewust van het grote contrast tussen de werkelijkheid en jouw ideaalbeeld.
Waarom we soms de waarheid niet willen zien.
We verbloemen de werkelijkheid omdat we de diepe pijn van de rouw (nog) niet willen voelen. Het is namelijk zo dat wanneer we bewust de waarheid toelaten, we gedwongen worden om écht afscheid te nemen. Afscheid van wat ooit was of sterker nog van wat we hadden gehoopt dat het geweest zou zijn. Door het huwelijk of de relatie rooskleurig te blijven zien, kunnen we onszelf onbewust beschermen tegen de rauwe pijn van het verlies. Eigenlijk is het een soort uitstelgedrag, we zetten zonder het zelf te beseffen ons rouwproces on hold.
Een manier om de leegte niet te moeten voelen.
Vaak is het een manier om de leegte niet te moeten voelen. Het is een soort overlevingsmechanisme om te voorkomen dat we overspoeld raken door verdriet, teleurstelling en misschien zelfs woede.
We zien heel wat mensen die niet kunnen boos zijn of bang zijn om die emotie toe te laten. Het is ook ingewikkeld om boos te zijn op een persoon waar je jarenlang van gehouden hebt.
Let op! De romantiseerfase werkt op den duur tegen jou, want het belet jou om verder te gaan in jouw rouwproces.
Ik kan geen boosheid voelen.
Het is interessant om ook eens een laagje dieper te kijken, want waarom kan jij deze emotie niet toelaten? Het niet kunnen uiten of voelen van boosheid wordt gezien als een energetische blokkade die vaak zijn oorsprong kent in je jeugd of kindertijd.
Voel maar even … Zat er vroeger een oordeel op boos zijn? Werd je als kind gestraft wanneer je boos was of misschien werd je wel genegeerd?
Wat werd er jou verteld over boos zijn? Was je dan stout of slecht? Kreeg je dan geen liefde of aandacht meer? Het zou dus zomaar kunnen dat jouw onderbewustzijn dat zo geprogrammeerd heeft dat je deze emotie niet mag toelaten omdat je anders niet meer graag gezien zult worden.
TIPS om uit de romantiseerfase te komen:
- Sta jezelf toe om boos te zijn, zonder oordeel.
Boosheid wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar toch is het een belangrijke stap in het rouwproces. Probeer het oordeel los te laten en sta jezelf toe om boos te zijn. Het is oké, het hoort erbij, daarom ben je geen slecht mens.
Het betekent niet dat je bitter of haatdragend zal worden, integendeel boosheid toelaten kan juist bevrijdend werken. Bekijk eens jouw huwelijk of relatie alsof het dat van een vriend(in) is, neem er even persoonlijk afstand van. Het helpt je om duidelijk te zien wat er echt mis was in de relatie. Neem even de tijd om dit allemaal op te schrijven. Wees maar nieuwsgierig wat er tijdens het schrijven naar boven kan komen, laat alle frustraties toe en zet ze op papier. Het zijn jouw woorden en het is jouw ervaring, dus ook jouw waarheid. Het is oké om je boos te voelen, niemand oordeelt. Ook jij niet. Geef het ruimte. - Herken de ‘romantiseerfase’ en benoem de realiteit.
Wees je ervan bewust wanneer je ‘het’ weer doet. Breng jezelf terug naar de feiten, elke keer als je merkt dat je de goede herinneringen herbeleeft en het negatieve vergeet. Schrijf op wat de werkelijke redenen waren waarom de relatie niet werkte. Schrijf ook op hoe jij je voelde in die tijd. Dit helpt je om een eerlijker beeld van de situatie te krijgen, zonder dat je jezelf onnodig pijn doet. - Omarm de leegte.
Vaak proberen we de leegte op te vullen door ons vast te houden aan het verleden of door snel iets nieuws te beginnen. Maar het toelaten van de leegte hoe ongemakkelijk het ook is, het is een essentieel onderdeel in het proces om te kunnen helen. Maak ruimte voor jouw verdriet: sta jezelf toe dat je huilend onder een dekentje mag liggen. Accepteer dat rouwen geen quick fix is én weet dat het oké is om je kwetsbaar te voelen. - Werk actief aan jouw eigen groei.
Geen enkele psycholoog, therapeut of coach kan het in jouw plaats doen. Het is aan jou! Jij mag de nodige stappen zetten, maar geloof me als je de juiste handvaten aangereikt krijgt kan iedereen dit. Zie het als een pad wat je te bewandelen hebt. Je hebt dan 2 keuzes: ga je stuurloos door het doolhof heen of laat je je leiden?
Zie je scheiding/relatiebreuk als een kans om aan jezelf te werken. Je hoeft de ander niet meer te redden, maar je mag jezelf nu redden. Je mag jezelf toestaan om je leven te leiden vanuit je ware zelf, los van alle belemmerende overtuigingen en oude patronen. Het is nu jouw tijd en wees bereid om in jezelf te investeren.
Het gebeurt met een reden.
Alles wat er is, is goed.
Er is een reden voor.
Ik zeg altijd:
Het universum werkt voor jou, niet tegen jou.
En ja … ik weet dat dit zeer ongeloofwaardig klinkt als je in volle rouw bent, maar geloof me er komt een dag dat jij dat ook zo zult zien.
Onthoud dat wat je voelt volkomen normaal is. Het romantiseren van je ex-partner, de moeite om boosheid toe te laten, het verlangen om iets van de oude droom vast te houden … Het zijn allemaal menselijke reacties die horen bij het rouwproces. Maar om echt verder te kunnen, is het nodig om eerlijk te zijn naar jezelf toe en jezelf de ruimte te geven om de realiteit onder ogen te zien.
Dit hoef je niet alleen te doen.
Sterker nog ik zou zelfs durven zeggen dat niemand dit alleen kan. Je hebt verbinding en confrontatie nodig, want alleen zo zal je blijven stappen zetten op jouw pad. Ik wil je heel graag uitnodigen om een keer deel te nemen aan mijn gratis online masterclass. Daar neem ik je mee doorheen het hele plan, zodat de wirwar van emoties geen doolhof meer hoeft te zijn. Mijn methode kan ook jouw GPS zijn doorheen het proces.
Op het einde van mijn masterclass vertel ik je de hele inhoud en wat je allemaal krijgt. Uiteraard deel ik ook de resultaten van mijn cliënten én een niet te missen aanbod. Waardoor jij niet meer zal twijfelen om dé knoop door te hakken, naar een gelukkig(er) leven na je scheiding.
Want ook jij bent het waard!
Via deze link lees je alle info en kan je ook meteen jouw gratis plekje reserveren.
Van hart tot hart,
Veerle
PS: De romantiseerfase hoort thuis in de 3de fase van het rouwproces. Ben je benieuwd geworden naar hoe je actief kunt rouwen?
Zodat het rouwproces niet langer duurt dan nodig?
Je kan vandaag al beginnen met mijn mini training Scheiden is Rouwen.
Ik neem je mee doorheen de hele emotionele rollercoaster en geef je de inzichten die je nodig hebt. Daarnaast zal je ook leren om je emoties gericht toe te laten met mijn meditatie Emotie Toelaten die je er nu helemaal gratis bij krijgt.
Dit is nog niet alles, omdat jij mijn nieuwsbrief leest krijg je 50 euro korting.
Waar wacht je nog op? KLIK daar op die pagina op de GOUDEN KNOP om jouw korting te bemachtigen.
Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47