Ik voel me alleen zonder relatie.

door | 7 juli 2024 | Blog

Hoe voelt dat voor jou? ALLEEN ZIJN
Veel mensen vinden het na een scheiding/relatiebreuk lastig om ‘alleen’ ergens naartoe te gaan.
Onlangs deelde een cliënt van mij in de K.R.A.C.H.T.-groep dat ze toch de stap had gezet om alleen ergens naartoe te gaan.  Ze voelde spanning, want het was echt buiten haar comfortzone, maar ze was wel trots dat ze de moed had om het toch te doen.  Eénmaal dat ze daar toe kwam, zag ze meteen iemand die ze kende waar ze naartoe ging.  Die vrouw zei tegen haar: “Hé Sabine, wat fijn dat jij hier bent.  Maar je gaat me toch niet zeggen dat je hier alleen bent, wat zielig.”   Het woord zielig gaf haar een knak en ze barstte in tranen uit.
De dag nadien deelde ze haar verhaal en vooral haar gevoelens in de groep.
Waarop ik uiteraard eerst begrip toonde want ik ben ook iemand die het leven veel fijner vindt om te delen met twee, maar ik stelde haar ook de vraag “Hoelang ben je al alleen geweest?” .
Ook die vraag raakte haar, waardoor ze in haar antwoord schreef: “Waarom wordt hier zo gepleit om eerst lang alleen te zijn?”

 

Ik voel me alleen zonder relatie.

Ik voelde haar verdriet en nam de tijd om uitgebreid een antwoord te schrijven die ik graag met jouw wil delen =>
Lieve Sabine, ik ben de laatste die zal “pleiten” zoals je schreef,  dat je eerst lang alleen moet blijven na een scheiding of relatiebreuk, alvorens je in staat bent om een gezonde relatie aan te trekken.
Ikzelf voelde me ook heel alleen zonder relatie en ben ook niet lang alleen geweest.  Het gaat erom wat je doet en welke lagen je ruimte geeft tijdens die periode.  In sept ’13 ben ik weggegaan bij mijn 2de man en in sept ’15 leerde ik Huibert kennen, waar ik nu dus bijna 9 jaar een gezonde relatie mee heb.
In die 2 jaar ertussen had ik verschillende relaties/dates, waar ik serieus mezelf tegengekomen ben.  Iedereen die daar in die periode mijn pad heeft gekruist is er geweest om zaken te helen.  Het is nog zacht uitgedrukt als ik zeg dat dit een woelige periode is geweest in mijn leven.  Tot ik na de wake-up call van mijn dochter: “Mama, komt er ook nog eens een dag dat je niet huilt.”, tegen mezelf gezegd heb STOP.  Nu moet je stoppen met vluchten en de leegte toestaan waar je zo bang voor bent.

Waar het écht om gaat.

Dus ik begrijp ergens wel dat mijn vraag “Hoelang ben je écht alleen geweest” jou misschien in de verwarring heeft gebracht.  Daarom wil ik hier nog verder op reageren.
Het is belangrijk om nog te benadrukken dat het niet gaat om “Hoelang je alleen moet zijn vooraleer je een gezonde relatie kunt aangaan.”, maar wél om de kwaliteit van de tijd die je met jezelf doorbrengt en hoe jij je daarbij voelt.
Het gaat erom dat je de diepere lagen van jezelf kunt toestaan om gevoeld te worden en dat je leert om met jezelf te zijn.  Dat is iets heel anders dan ‘alleen zijn’.
Dit gevoel zorgt ervoor dat je een toekomstige relatie als een aanvulling kunt zien ipv een opvulling.

“Met jezelf zijn?”  Wat is dat dan?!

Ik weet het, weer zo’n cliché zin.
Maar ik leg je even uit wat ik daarmee bedoel:
* Diepere lagen voelen: Wanneer je écht met jezelf kunt zijn dan kan je toestaan dat jouw diepe emoties aan de oppervlakte mogen komen.   Dit is meestal heel pijnlijk en ongemakkelijk, maar wél cruciaal voor jouw persoonlijke groei.
* Zelfkennis:  Door af en toe tijd ‘alleen met jezelf’ door te brengen, leer je jezelf beter kennen en waarderen.  Je ontdekt wat je echt nodig hebt en wat je diepste verlangens zijn.
* Emotionele onafhankelijkheid: Je leert hoe je jezelf kunt troosten en hoe je dus emotioneel onafhankelijk kunt zijn.  Dit betekent niet dat je anderen niet nodig hebt, maar dat je niet afhankelijk bent van een ander om je compleet te voelen.  Wanneer je op dat punt bent dan vind je het niet zielig om ergens alleen toe te komen.  Je mag het uiteraard leuker vinden met twee, maar de woorden “Oh wat zielig dat jij hier alleen bent” zullen jou niet meer in tranen laten uitbarsten.
* Gezonde grenzen: Door te begrijpen wie je bent en wat je nodig hebt, kan je veel beter jouw grenzen stellen in relaties.  Dit voorkomt dat je jezelf verliest in een relatie en dit zorgt er ook voor dat je jouw eigen behoeften niet meer negeert.

Het verschil tussen “alleen zijn” en “met jezelf zijn”:

* Alleen zijn:
– Je voelt je eenzaam wanneer er geen mensen om je heen zijn.  Sterker nog zelfs in compagnie kan je dit gevoel gewaar worden.
– Je voelt een leegte in jezelf en bent op zoek naar iets buitenaf om dat op te vullen.
– Je zoekt vaak afleiding om dat nare gevoel van leegte niet te moeten voelen.
– Je neemt genoegen met ongezonde relaties om die leegte op te vullen.
* Met jezelf zijn:
– Je bent niet bang om tijd met jezelf door te brengen en om in die tijd je gevoelens, gedachten te observeren en helemaal toe te laten.
– Je accepteert dat innerlijke gevoel en gaat op zoek naar wat je nodig hebt om het beter te begrijpen zodat je het zélf milder kunt maken.
– Je vlucht niet meer wanneer je de muren op je afkomen, je weet dat dit gevoel erbij hoort.
– Je weet waar jouw grenzen liggen en geeft die ook aan.
– Je neemt geen genoegen meer met ‘kruimels’.

“Hoelang” maakt dus niet uit.

Zoals je ziet heeft het niks met tijd te maken.
De éne persoon kan leren om met zichzelf te zijn in 3 maanden en de ander heeft daar een jaar of meer tijd voor nodig.   Het gaat erom over hoe jij je voelt tijdens de tijd dat je alleen bent.
Hoe intensiever je met jezelf aan de slag gaat, hoe sneller je klaar zal zijn voor een gezonde relatie.  Het is een uitdaging om deze investering in jezelf dan ook helemaal toe te laten, het vraagt moed om sterker te zijn dan jouw onderbewustzijn.
Want dat kiest liever de makkelijkste weg, de weg van de minste weerstand en dat is genoegen nemen met bvb.  een knipperlichtrelatie. Ik deel dit zonder oordeel want ik besef maar al te goed waar je doorheen gaat, ik hoop alleen dat deze woorden jou helpen om het verschil te zien en dat je goed begrijpt dat het niks met TIJD te maken heeft.

Wil jij leren om met jezelf te zijn?

Wil jij jezelf de kans geven om dit gevoel om te buigen?
Dan ben je vast benieuwd wat mijn K.R.A.C.H.T.-methode© voor jou kan betekenen. 
Mijn methode biedt steun, structuur en verbinding met gelijkgestemden, de leden zelf noemen het de K.R.A.C.H.T.-familie: met, voor en door elkaar!
Je vindt je eigen kracht terug + je (her)ontdekt je ware aard = van daaruit straal je een andere energie uit en ben je in staat om gezonde relaties aan te trekken. Zet vandaag jouw 1ste stap naar een nieuwe toekomst! Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.” Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren. Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden. Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.
Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil jij deze zomer met jouw mindset aan de slag? Wist je dat je anders voelen begint bij anders denken?  Ik leer je heel graag ‘ombuigen’ zoals hier in dit verhaal => van ‘alleen zijn’ naar ‘met jezelf zijn’.  Mijn nieuwste mini training neemt je mee naar 14 audio’s die je helpen om anders te kijken naar heel wat fundamentele zaken in het leven.  Geef jezelf deze 14 Magische Gedachtes cadeau.  Je kunt meteen starten en je hebt voor altijd toegang.  Klik op de link hieronder voor alle info + je kunt er ook jouw 50% korting claimen.
Word lid van de Magic Mindset Club en kies deze zomer nog voor ‘anders denken’ = ‘anders voelen’. 

Lees ook

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Misschien vraag jij je ook soms wel eens af of je het hele proces niet nog zwaarder gaat maken door jouw verleden op te rakelen? Hulp zoeken of gewoon doorgaan? Het is begrijpelijk dat je daar niet meteen voor staat te springen, het vraagt moed om jouw innerlijke reis...

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Wanneer je ziet of hoort dat gemeenschappelijke vrienden omgaan met je ex.   Vrienden die uit eten gaan met je ex en zijn nieuwe vriendin, vrienden die aan het helpen zijn in het nieuwe huis van je ex, of vrienden die jullie allebei uitnodigen voor hun...

Moed en hoop na scheiding!

Moed en hoop na scheiding!

Veronique schreef deze week een wel heel bijzondere post in de K.R.A.C.H.T.-groep! Haar woorden zijn hartverwarmend en geven MOED & HOOP, dat ik die heel graag (met haar toestemming) ook met jou wil delen. Moed en hoop na scheiding! Vandaag stond ik naar...

Brengt dit jou ook in de war?

Brengt dit jou ook in de war?

Herkenbaar! Tijdens een scheiding krijg je vaak te maken met een overvloed aan goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Alhoewel deze adviezen uit hun bezorgdheid komen zijn ze dikwijls gekleurd door hun persoonlijke ervaringen én oude patronen, maar weet dat...

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed...

Hoe omgaan met je ex op social media?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep. "Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen."  Confronterend als je 's ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan. Hoe is dat bij jou? ...

Vreemdgaan toestaan?

Vreemdgaan toestaan?

"Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog 'als dat hém nu gelukkig maakt', hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.