Ik voel me machteloos

door | 26 mei 2024 | Blog

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?”
Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week.
Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken.
Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me vooral zo machteloos.”
Woede is vaak een vorm van onmacht, we zien ook dikwijls dat boos zijn een emotie is dat volgt op de onmacht.  De kans is groot dat wanneer deze mevrouw stap voor stap met haar rouwproces aan de slag gaat, dat ze de boosheid wel kan toelaten als die nog gevoeld mag worden.

We zien 2 zaken bij de fase van woede. Enerzijds heb je mensen die erin blijven hangen en anderzijds heb je ook heel wat mensen die niet kunnen boos zijn.  Ze hebben het nooit geleerd, sterker nog het is een emotie die vroeger als kind heel erg werd afgekeurd.

Ik voel me machteloos.

Vandaag wil ik even dieper ingaan op de onmacht.
Na een scheiding zien we dat heel wat mensen geconfronteerd worden met een machteloos gevoel.
Je hebt er alles aan gedaan om jullie huwelijk nog te redden, maar het is niet gelukt.
Je zou zo graag willen dat je partner tot inkeer komt en zijn/haar probleem aanpakt, maar ipv dat te doen is zij/hij gevlucht naar een ander of in een verslaving.
De scheiding is na ontelbare pogingen om de boel nog te redden toch een feit geworden.
Je hebt er geen controle meer over,  het ligt niet meer binnen jouw macht om de situatie te veranderen, je bent niet meer opgewassen tegen de situatie waarin je verzeild bent geraakt.

Waardoor ontstaat onmacht?

Je gaat door heel wat emoties heen, maar je voelt vooral onmacht.
Hoe graag je ook zou willen dat het anders was gegaan, je moet de focus nu verleggen naar jezelf.
Het gevoel van machteloosheid ontstaat doordat:
– Je geen invloed meer hebt op de situatie. = De scheiding is een feit.
– Jouw verwachtingen werden niet gerealiseerd. = De relatietherapie heeft niet geholpen.
– Je wilt iets voorkomen wat niet binnen jouw macht ligt. = Je hebt de ander niet tot inzicht kunnen brengen om aan zichzelf te werken.

Wat wil onmacht vertellen?

Er is iets gebeurt in je leven wat je graag had willen voorkomen en dat is niet gelukt.
Je hebt er geen controle meer over.
Gevoelens van onmacht willen je uitnodigen om de verwachtingen die je had los te laten.
Je mag je bewust worden van het feit dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van een ander.

Tips om je minder machteloos te voelen:

* Oordeel niet over jouw gedachten.
Je mag accepteren dat jouw gedachten er zijn, het is normaal dat je in dit soort situaties vaak piekert.
Wat helpt is om dagelijks een pieker-momentje in te lassen.  Het heeft geen zin om de hele dag hetzelfde te denken en je best te doen om het te onderdrukken.   Het helpt wanneer je het bewust toelaat en jouw gedachten op papier zet.
* Emoties toestaan.
De kans is groot dat er emoties naar boven komen wanneer je jouw gedachten op papier aan het zetten bent.  Geef jezelf dan ook de ruimte om die er te laten zijn.  Laat je tranen stromen, geef je boosheid ruimte door bv. op een kussen te slaan of met een tennisballetje tegen een muur te gooien.
Voel je dat je wilt roepen, doe dat maar.  Het is allemaal ok, laat het er zijn zonder oordeel.
Emoties mogen gevoeld worden, pas dan kunnen ze verteren.  Wanneer je moeite hebt om jouw gevoelens toe te laten zet dan een emotioneel muziekje op of doe mijn meditatie “emotie toelaten”, die je gratis ontvangt bij de mini training Scheiden is Rouwen. (In de PS bezorg ik je een link als je meer uitleg hierover wilt lezen.)
* Focus je op iets anders.
Helaas hebben we geen aan/uit knop om ons piekeren de kop in te drukken.  Als je merkt dat je na jouw pieker-momentje toch weer bezig bent, focus je dan op iets anders.
Breng jouw focus naar het nu.  Je kunt niks meer veranderen aan het verleden en je constant zorgen maken over jouw toekomst heeft geen nut.  Wat kan je nu doen waar je blij van wordt?
Wees opmerkzaam, iedere keer je merkt dat je naar vroeger of later gaat, kom je terug naar het nu.
* Zoek verbinding.
Sowieso is het tijdens een verwerkingsproces belangrijk dat je verbinding opzoekt.  Bel een goede vriend(in) om je hart te luchten, spreek af om een koffietje te doen, ga wandelen met iemand waarvan je weet dat je je verhaal kwijt kunt.  Verbinding is wat je nodig hebt.
Helaas merken we dat onze omgeving er na een tijdje genoeg van heeft, om die reden is er bij al mijn trainingen een groep gekoppeld.  Dit geeft jou de kans om 24/7 te kunnen verbinden met gelijkgestemden.  We luisteren naar elkaar zonder oordeel, zodat jij je steeds gezien en gehoord kan voelen.
*Accepteer dat je niet over alles controle kunt hebben.
Wellicht herken je wel dat je een control freak bent?  Machteloosheid komt voort uit het gevoel van er ‘geen controle meer over hebben’.  Maar wacht eens even … Je mag je er bewust van zijn dat het een illusie is dat je over iets dat buiten jou ligt of een ander persoon controle kunt hebben.
De enige persoon in je leven waar je controle over hebt dat ben je zélf.
En dan nog … Wees realistisch en verleg jouw focus op zaken waar je wél grip op hebt. Dat zijn de dingen die je zélf doet. Wat stop je in jouw mond? Hoe laat ga je naar bed? Naar wat kijk je op tv?  Welk boek lees je?  Wat doe je nu al om je beter te voelen?  Wat kan je doen om in de toekomst een gezonde relatie aan te trekken? … Allemaal zaken waar je wél controle over hebt.

2 zaken die mij hebben geholpen.

Ikzelf heb een aantal jaren geleden extreem het gevoel van machteloosheid gekend.  Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven maar dit was voor mij het ergste.   Iets zien gebeuren waar je totaal geen controle over hebt, het gevoel van onmacht was de hel.
Mijn jongste zoon was verslaafd aan cannabis, ik heb mezelf in dat proces heel vaak voorbij gelopen om hem ‘te redden’, om hem ‘te beschermen’… Want als moeder wil je niet dat het nog erger wordt.
Vanuit mijn codependentie deed ik vanalles wat ik niet moest doen.  Ik wou redden, ik nam verantwoordelijkheden over, waardoor hij niet zag dat hij werkelijk een probleem had.
Wat mij toen enorm geholpen heeft bij dat gevoel van onmacht waren 2 zaken:
* Het besef dat ik mijn zoon zijn persoonlijke groei ontnam, wanneer ik alles in zijn plaats zou blijven doen om hem te beschermen.
Het vertrouwen dat het universum voor ons werkt en niet tegen ons. Ik heb de zin “Alles gebeurt met een reden en die reden is altijd groei”, wel 1000 keer tegen mezelf gezegd.

Wat als je anders naar onmacht mag kijken?

Wat als onmacht jou wil vertellen dat je het mag loslaten en mag vertrouwen op de ander?
Wat als de scheiding jou de kans geeft om je leven vanuit je ware zelf te leven?
Wat als het gevoel van onmacht een uitnodiging is om de focus meer op jezelf te houden?
Misschien herken je het wel dat je je véél makkelijker kunt richten op een ander dan op jezelf?
Je helpt graag, je redt graag, je zorgt graag …
Wat als je nu eens jouw kracht andersom gebruikt, ipv ‘doen’ naar ‘niet-doen’?
Dat is een hele uitdaging, i know, maar wel een enorm helende beweging voor jezelf.
Geef jezelf de kans om er anders naar te kijken, wees mild en oordeel niet.

3 vragen voor jou.

Enne … in het woord ‘onmacht’ zit ook ‘macht’.
Waar geef jij de macht als het gaat over jezelf steevast weg?
Waar trek jij nog steeds geen grenzen?
Waar neem jij nog geen leiderschap over je leven?
Met deze 3 mooie reflectievragen sluit ik mijn nieuwsbrief van deze week af.

Met mijn K.R.A.C.H.T.-methode© leer je wat je nodig hebt om jouw leiderschap terug op te nemen.  Sommige noemen het zelfs ‘dé encyclopedie’ die je nodig hebt na een scheiding om terug gelukkig te kunnen zijn. Het is inderdaad een allesomvattend traject, ik wil je dan ook heel graag van A naar B brengen.
Wil je meer weten over mijn methodiek?
Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen jouw emoties toelaten?  Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag?
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

ROUW aan de ‘andere kant’.

ROUW aan de ‘andere kant’.

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’. Rouw in de weegschaal? Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft...

Ik kan mijn ex niet vergeven.

Ik kan mijn ex niet vergeven.

"Mijn ex vergeven? Dat ga ik nooit kunnen!", misschien heb jij dat ook wel al eens gedacht? Naar aanleiding van bovenstaand berichtje van Céline in de ledenomgeving van mijn online training wil ik het vandaag over vergeven hebben. Ik kan mijn ex niet vergeven....

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Als rouwtherapeut ga ik hier nu niet verder op ingaan of dit nu al dan niet mag. Daarvoor verwijs ik naar sites van advocaten/mediators waar je hierover informatie kunt terugvinden. En toch ... voelde ik dat ik hier iets mee moest. Mijn ex deelt foto's van onze...

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Vandaag neem ik je mee naar iets wat vorige week in mijn eigen leven gebeurde. Het gaat over nee zeggen.  Hoe is dat voor jou?  Kan jij makkelijk nee zeggen of voel je je ook soms wel eens schuldig als je nee hebt gezegd. Wist je dat moeite hebben met nee zeggen, 1...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.