Ik voel mij gefaald.

door | 22 september 2024 | Blog

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar reactie.

Toen ik deze woorden van Elke las dacht ik: “Amai nu is ze wel heel streng voor zichzelf, net nadat ik haar geschreven had dat ze best wel wat milder mocht zijn naar haarzelf toe.”

 

Ik voel mij gefaald.

Uiteraard is het gevoel van falen een welbekend gevoel bij veel mensen na een scheiding of relatiebreuk.  Ikzelf voelde mij ook heel erg gefaald in mijn leven, vooral na mijn tweede scheiding.  Het idee dat ik mijn oudste kinderen dit een tweede keer aandeed, dat ik het nieuwe samengestelde gezin ook niet had kunnen samen houden.  Dat gevoel was een hele grote scheur in mijn leven.  Het gevoel van falen rond de breuk van het gezin is voor veel gescheiden ouders herkenbaar.
Maar het weten dat je hier niet alleen in bent, is niet genoeg om dat gevoel anders te kunnen bekijken.  Om die reden besteed ik hier vandaag graag aandacht aan.

Wat Elke schreef: ““Het tekenen van de scheiding voelt als zwart-op-wit bevestigen dat ik gefaald heb in mijn leven.”  Ik begrijp die emotie maar al te goed. Het is zo herkenbaar en pijnlijk, omdat het raakt aan de kern van wat we vaak als ons ‘levensdoel’ zien: een liefdevol gezin opbouwen, een gelukkig leven creëren met de mensen van wie we houden.
Wanneer dat uiteenvalt, lijkt het alsof we gefaald hebben, alsof al onze inspanningen en liefde niet genoeg waren.
Maar is dat gevoel van falen gegrond en waarom herkennen zoveel mensen dit gevoel?

 

Het gevoel van falen: waarom het zo bekend voorkomt.

Na een scheiding/relatiebreuk ervaren heel wat mensen het gevoel van falen.   Dat is niet zo vreemd, want onze samenleving hecht enorm veel waarde aan succes in relaties.  We worden van jongs af aan gevoed met het beeld dat “het vinden van de ware” en “gelukkig samen oud worden” hét doel is in het leven.  Als dat plaatje dan niet de realiteit wordt of uit elkaar spat, nemen we het onszelf kwalijk. Het voelt alsof we tekortgeschoten zijn, alsof we het geluk niet hebben kunnen behouden.

De waarheid is dat het in een relatie altijd van twee kanten komt.  Het is een dynamisch proces waarin beide partners in een gezonde relatie voortdurend bijdragen aan elkaars groei.  Maar ook de ander ruimte geven om te groeien en daarbij je eigen groei niet on hold te zetten.  Soms lopen die paden uit elkaar, ondanks al je inspanningen. Je hebt niet gefaald omdat de relatie niet heeft standgehouden; je hebt geleefd, gegeven en geprobeerd, maar ook geleerd dat sommige mensen niet voor eeuwig een goede match kunnen zijn.

Geloof me wanneer je de innerlijke reis aangaat, komt er echt een dag waarop je ziet waarom dit allemaal gebeurd is.

 

Iedereen kiest altijd wat op dat moment goed voelt.

Ik herinner me nog dat ikzelf heel lang kwaad ben geweest op mezelf.  “Waarom had ik nu die man gekozen?  Waarom ben ik daar nu verliefd op geworden?  Waarom had ik toen niet gezien dat het eigenlijk niet ok was? “  Dit zijn vragen die je misschien wel herkent?  Vragen die wel heel erg uit de slachtofferrol komen en waarbij vergeten wordt dat je ooit wel heel erg verliefd bent geweest.
Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen, op elk moment in het leven, keuzes maakt die op dat moment goed voelen.  Je maakt beslissingen op basis van wie je op dat moment bent, wat je weet, en wat je nodig hebt. Dit geldt zowel voor jou als voor je partner. Toen jullie samen waren, kozen jullie voor elkaar omdat dat op dat moment goed voelde en omdat jullie beiden geloofden in de toekomst die jullie samen wilden bouwen.

Maar mensen veranderen. We groeien, ontwikkelen ons en onze behoeften verschuiven.
Soms groeien we samen en soms groeien we uit elkaar.  
Dat heeft niets te maken met falen. Het betekent gewoon dat jullie paden zich op een andere manier hebben ontwikkeld.  Dit is een natuurlijk onderdeel van het leven.

Relaties die eindigen betekent niet dat je gefaald hebt.   Het betekent dat jullie op dat moment de beste keuze hebben gemaakt met wat jullie toen wisten en konden. Het erkennen van die keuzes zonder jezelf te veroordelen is een belangrijke stap in je helingsproces.  Begrijpen en accepteren dat je altijd vanuit je beste intentie hebt gehandeld, en dat dit ook geldt voor je ex-partner.

 

Wat als je er anders zou naar kijken?

Het feit dat jullie paden nu gescheiden zijn, is niet een teken van falen, maar een teken van verandering.
Wat als je jezelf met die verandering nog meer de mogelijkheid kunt geven om te groeien?
Wat als jij je scheiding als een kans zou zien om het leven echt helemaal vanuit je ware zelf te kunnen leiden?
Probeer het gevoel van falen om te buigen naar een uitnodiging om te blijven groeien en jezelf te (her)ontdekken.
Verandering in het leven is onvermijdelijk.  De keuzes die in het verleden gemaakt zijn, zijn altijd met de beste intenties gemaakt. De al dan niet verkeerde keuzes die je ex-partner nu heeft gemaakt, daar is alleen hij/zij verantwoordelijk voor.
Het is niet nodig om alle verantwoordelijkheid van de breuk alleen te dragen.
Wanneer jij jezelf toestemming geeft om er zo naar te kijken dan kan het gevoel van falen getransformeerd worden naar een begrip van persoonlijke groei en ontwikkeling.
Wees maar nieuwsgierig welke andere energie dat geeft aan je leven.

 

Waarom het gevoel van falen niet terecht is:

 

  • Falen is stoppen met proberen.
    Je hebt niet gefaald omdat de relatie is geëindigd. Falen zou zijn als je nooit geprobeerd had, als je opgegeven had zonder je hart en ziel erin te leggen. Maar jij hebt gevochten, je best gedaan, geprobeerd om het te laten werken. Je hebt niet gefaald; je hebt geleerd wat wel en niet werkt voor jou.  Kan je dit zien als waardevolle (weliswaar een harde) les in je leven?
  • Je kunt de keuzes van een ander niet controleren.
    Relaties zijn gebaseerd op wederzijds respect en betrokkenheid. Hoewel je misschien voelt dat het jouw keuze was om wel bij die persoon te blijven, is het belangrijk om te erkennen dat je niet verantwoordelijk bent voor de keuzes van je partner. Het gezinsgeluk lag niet in jouw handen alleen. Je hebt je best gedaan, maar je kunt niet voor iemand anders kiezen om bij je te blijven.
  • De waarde van jezelf zit niet in de uitkomst van een relatie.
    Jij bent méér dan je relatie of huwelijk. Het succes van een huwelijk bepaalt niet jouw waarde als mens.  Je bent sterk, moedig en waardevol – ook zonder de bevestiging van een relatie die standhoudt.

Misschien is falen wel blijven in iets waarvan je weet dat het ongezond is?
Want welk beeld van liefde geef je dan aan je kinderen mee?
Dus aub ik herhaal het nog eens, wees wat milder voor jezelf.

 

Hoe kan je het gevoel van falen transformeren?

 

  • Herinner jezelf aan alles wat je hebt gedaan.
    In plaats van te focussen op wat niet gelukt is, breng in kaart wat je wél hebt gedaan. Denk aan de momenten waarop je hebt geprobeerd, de momenten waarop je moeite hebt gedaan om je relatie te laten slagen. Al die keren dat je naar de relatietherapeut bent geweest, al die keren dat je alleen aan de kar trok. Die acties bewijzen dat je niet gefaald hebt, maar dat je alles hebt gegeven wat je kon.
  • Accepteer dat sommige dingen niet bedoeld zijn om te blijven.
    Ik weet dat dit gevoelig ligt en misschien het moeilijkste, maar ook het meest bevrijdende inzicht: niet elke relatie is bedoeld om voor altijd te duren. Sommige mensen komen in ons leven om ons iets te leren, om ons te helpen groeien. En dat betekent niet dat de relatie een mislukking was. Het was een waardevol hoofdstuk in je leven, niet het hele verhaal.
  • Werk aan zelfcompassie.
    Mild zijn voor jezelf is misschien moeilijk nu, maar het is essentieel. Behandel jezelf zoals je een goede vriend(in) zou behandelen. “Wees een goede moeder voor jezelf”: zeg ik ook vaak aan mijn cliënten.  Je hebt liefgehad, je hebt geleefd én je hebt ervaren. Er werden keuzes gemaakt en dat op zich alleen al is krachtig.
    Probeer wat vriendelijker te zijn naar jezelf toe!
  • Schrijf je eigen verhaal verder.
    Het einde van een relatie is niet het einde van jouw verhaal. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk, misschien wel ééntje waarin jij centraal mag staan?  Neem de tijd om je pijn te verwerken, maar sta jezelf ook toe om vooruit te kijken.
    Wat wil je nu? Wie wil je zijn? Hoe wil je groeien?
    Dit is jouw kans om jouw innerlijke reis écht helemaal aan te gaan!

 

Conclusie:

Het gevoel van falen is herkenbaar en normaal, maar het is niet de waarheid.
Je hebt niet gefaald. Je hebt geprobeerd, gegeven én geleerd.
Het leven is niet ‘alles perfect moeten doen’ of ‘altijd slagen’.
Het gaat over mild zijn voor jezelf, jezelf vergeven, en jezelf toestemming geven om je eigen verhaal verder te schrijven.

Remember, jij bent de K.R.A.C.H.T.  die de richting bepaalt.
Dit is een hoofdstuk in je leven, het is niet jouw eindbestemming.
Sta jezelf toe om te rouwen zodat je voor jezelf een liefdevolle toekomst kan bouwen.

Tot zover mijn feedback aan Elke.
Wil jij jezelf ook in de startblokken zetten van die innerlijke reis? 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk dat ik doe?
Wil je de juiste handvaten aangereikt krijgen zodat je precies weet wat je te doen hebt om weer gelukkig te kunnen worden na je scheiding/relatiebreuk?  Dan nodig ik je graag uit om mijn gratis online masterclass te volgen.
Via deze link lees je alle info en kan je ook meteen jouw gratis plekje reserveren.

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Doe het in de juiste volgorde en begin bij het begin! En dat is rouwen.
Zorg ervoor dat je verwerkingsproces niet langer duurt dan nodig en sta jezelf toe om actief te rouwen.  Je kan vandaag al beginnen met mijn mini training Scheiden is Rouwen. 
Ik neem je mee doorheen de hele emotionele rollercoaster en geef je de inzichten die je nodig hebt. Daarnaast zal je ook leren om je emoties gericht toe te laten met mijn meditatie Emotie Toelaten die je er nu gratis bij krijgt.
Dit is nog niet alles, omdat jij mijn nieuwsbrief leest krijg je 50 euro korting.
Waar wacht je nog op?

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47

Lees ook

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

ROUW aan de ‘andere kant’.

ROUW aan de ‘andere kant’.

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’. Rouw in de weegschaal? Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft...

Ik kan mijn ex niet vergeven.

Ik kan mijn ex niet vergeven.

"Mijn ex vergeven? Dat ga ik nooit kunnen!", misschien heb jij dat ook wel al eens gedacht? Naar aanleiding van bovenstaand berichtje van Céline in de ledenomgeving van mijn online training wil ik het vandaag over vergeven hebben. Ik kan mijn ex niet vergeven....

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Als rouwtherapeut ga ik hier nu niet verder op ingaan of dit nu al dan niet mag. Daarvoor verwijs ik naar sites van advocaten/mediators waar je hierover informatie kunt terugvinden. En toch ... voelde ik dat ik hier iets mee moest. Mijn ex deelt foto's van onze...

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Vandaag neem ik je mee naar iets wat vorige week in mijn eigen leven gebeurde. Het gaat over nee zeggen.  Hoe is dat voor jou?  Kan jij makkelijk nee zeggen of voel je je ook soms wel eens schuldig als je nee hebt gezegd. Wist je dat moeite hebben met nee zeggen, 1...

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Misschien vraag jij je ook soms wel eens af of je het hele proces niet nog zwaarder gaat maken door jouw verleden op te rakelen? Hulp zoeken of gewoon doorgaan? Het is begrijpelijk dat je daar niet meteen voor staat te springen, het vraagt moed om jouw innerlijke reis...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.