Jezelf verliezen doordat je druk bezig was met ‘de ander’ of ‘het gezin’. Sinds de scheiding voel je leegte en stel je vast dat je niet eens meer goed weet wat JIJ wil, voelt of verlangt. Door je steeds aan te passen en te zorgen voor vraag je je af: “Waar ben IK gebleven?”
Jezelf verliezen in een relatie
Geef jij ook zoveel in een relatie? Ben je van nature uit een ‘zorgend type’? Zou je er alles aan doen om discussie en ruzies te vermijden? Kortom je geeft toe dat je conflict vermijdend bent.
Oh en voel jij je ook verantwoordelijk voor alles en iedereen? Of besef je sinds de breuk dat jij je eigenlijk te veel en te vaak hebt aangepast uit schrik om verlaten te worden?
Mijn blog van 2 weken geleden over ‘samen oud worden’, was duidelijk voor veel mensen herkenbaar. Om die reden wil ik vooral met focus op ‘jezelf verliezen’ dit onderwerp nog even verder met jou bekijken.
Want als jij zelf ook zo’n gever bent, dan heb je zeker onderweg ook gemerkt dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Sterker nog! Wanneer een coach/therapeut nu tegen jou zou zeggen:
Je mag wat meer jezelf zijn.
Dan is dat zo’n vage zin voor jou dat je niet eens weet hoe je dat dan moet doen! Je stelt je de vraag:
“Wie is die ZELF eigenlijk?” Dit is misschien wel de meest krachtige zelfreflectievraag die je jezelf kunt stellen! Zeker als jij bovenstaand herkent en nu ook een scheiding meemaakt. Ik weet als je nu nog in volle rouw bent, je maar moeilijk kunt aanvaarden dat er ooit een dag komt dat jij dit nog als een geschenk zult zien.
Ik snap dat je dat nu nog niet gelooft. Maar geloof me! Na de rouw komt er tijd en ruimte om die innerlijke reis aan te gaan. Dat is dus écht het mooiste geschenk dat je aan jezelf en jouw nabije omgeving kunt geven. Als je kinderen hebt, dan doe je het in de eerste plaats voor jezelf maar zeker ook voor je kinderen. Jij kunt nog aan jouw kinderen laten zien, wie je werkelijk bent! En vooral wat het oplevert om werkelijk JEZELF te ZIJN. Dat is misschien wel het mooiste wat jij aan hen kan geven.
Het is een heerlijk gevoel om op een dag te mogen ervaren dat je voelt en weer helemaal vanuit jezelf denkt en handelt. Je kent jouw verlangens, weet wat jouw grenzen zijn en handelt daar ook naar. Jouw reacties komen spontaan vanuit jezelf en niet eerst denken wat de ander zou willen.
Wist je hoeveel levenslust dit geeft?
Ik wel! En als er iemand was op deze wereldbol die zichzelf helemaal verloren was dan was ik het wel. Toen ik 36 werd voelde ik me total loss en leefde ik in functie van alles en iedereen, behalve voor mezelf. Dat was niet alleen aan mijn uiterlijk te zien, zo voelde ik me ook! Helemaal leeg en verloren. Dus lieve jij, als jij nu stiekem denkt dat er bij jou niks meer aan te doen is, dan wil ik je vandaag die liefdevolle schop onder je kont geven! Want het is NOOIT te laat om JEZELF terug te vinden.
Jezelf verliezen. Wanneer is dat écht zo?
Deze vraag krijg ik dikwijls. Ik weet dat die vraag ook onderdeel is van het rouwproces. Ergens weet je het wel diep vanbinnen, maar je wil er precies nog een verklaring over ofzo. Om te checken voor jezelf of het wel écht zo is. Je weet wel: die gesprekken in je hoofd, die analyses die niet ophouden.
Heel herkenbaar onderdeel van het rouwproces. Wanneer we dit gevoel in een hokje volgens een bepaalde theorie willen duwen dan kunnen we zeggen dat dit hoort bij de ‘fase marchanderen’. Mocht je hier meer willen over weten én voelen, dan raad ik je aan om mijn mini training Scheiden is Rouwen te volgen. Die kan je via deze link met 50 euro korting aankopen + je krijgt voor altijd toegang + je ontvangt de meditatie ‘emotie toelaten’ nu helemaal gratis.
Maar wat wil ik nu vertellen. Vooraleer dat je dus kunt accepteren dat je jezelf verloren bent ga je eerst door deze fase heen. Je bent het aan het onderzoeken of het werkelijk zo is. Niet zo’n makkelijk vraagstuk waar je dan weer jezelf in kwijt kunt geraken.
Het begin van herstel
Ik weet dat het pijnlijk is om dit toe te geven, maar ik wil je geruststellen! Het toegeven is het begin van jouw herstel. Kom uit het analyseren en ga gewoon doen! En ‘hoe dan’? Zelfs dat hoef je niet te weten, je mag gewoon uitreiken bij een coach/therapeut. Het is aan hen om jou de juiste handvaten aan te reiken zodat jij stap voor stap weer jezelf leert zijn.
Jezelf verliezen gebeurt vaak heel langzaam. Niet van de ene dag op de andere, er gaan vaak jaren overheen. Het is een opeenstapeling van kleine momenten waarin jij jouw eigen gevoel negeerde en opzijzette. Vaak in functie van de ander: je denkt en doet volgens wat de ander graag wilt.
Wanneer je dit vaak doet, wordt het een automatisme! Je denkt volgens hoe de ander denkt. Gaandeweg denk je niet meer ZELF maar is jouw brein getransformeerd volgens de behoeften van de ander. We zien dat deze mensen heel moeilijk keuzes kunnen maken voor zichzelf, wat ervoor zorgt dat dit wel heel eng aanvoelt allemaal wanneer je er dan plots alleen voor staat.
Zelfs simpele dingen als kiezen welk behang of kleur verf je wilt in je eigen nieuwe plekje, lijkt een obstakel te zijn geworden. De eerste keer dat je nieuwe kledij koopt, word je er ook mee geconfronteerd! Ikzelf merkte dat ook op, ik moest niet meer denken: “Welk kleedje zou hij leuk vinden?”. Nee!? Plots moest ik zelf gaan voelen wat IK leuk vond. Pfff, lastig was dat zeg! Nog zo’n herkenbaar voorbeeld: je hoeft niet meer te koken wat de ander lekker vindt. Wat vind JIJ lekker als de ander niet meer aan jouw tafel zit.
Té verliefd zijn én jezelf verliezen. Hoe voorkom je dat?
Wanneer je op dé roze wolk zit en té verliefd bent is dat vaak een teken aan de wand! We zien dat heel wat mensen na een scheiding of relatiebreuk zich snel storten in iets anders om de pijn niet te moeten voelen. Sommige voelen zich vanuit die leegte ook puberaal verliefd, het is al snel goed omdat je de pijn niet meer voelt.
Ook hier ligt de grote valkuil om te pleasen en jezelf al dan niet opnieuw of zelfs verder te verliezen.
Heerlijk is dat hé: die vlinders, de euforie van de roze wolk en die zalige verbinding die je voelt.
Ik wil de pret niet bederven, maar die roze wolk is in veel gevallen een alarmbel. Zeker als je nog niet actief gerouwd hebt en geen tijd hebt genomen om aan innerlijk werk te doen. De kans is groot dat je van de regen in de drup valt.
Het gevoel is heerlijk hé, dat ga ik niet ontkennen. Dikwijls is het ook verslavend, waardoor je er helemaal ingezogen wordt en van de wereld niet meer weet. Let op lieve mensen!
Als je maar één ding onthoudt van dit blog, neem dan dit a.u.b.: Laat verliefd zijn nooit meer betekenen dat je jezelf opoffert! Let erop dat je je niet weer aanpast aan de wereld van de anders, want anders verdwijn je opnieuw.
Je kan verliefd zijn én dicht bij jezelf blijven. Dat vraagt bewustzijn en ik wil je niet teleurstellen maar daar moet je niet puberaal gekke dingen voor doen. Je mag er bewust bij stilstaan: Wat voel ik? Wat wil ik? Wat heb ik nodig?
Daarbij mag je zeggen: “Hier ligt mijn grens.” En ja, dat klinkt niet allemaal als roze wolk idee, maar dat hoeft niet om een gelukkige én gezonde relatie aan te gaan.
Jezelf verliezen in een ander: codependentie!
Ook hier wil ik jouw aandacht vragen om te onderzoeken als codependentie ook bij jou aan het fundament ligt! In mijn gratis online masterclass geef ik o.a. ook hier uitleg over: je kan je hier aanmelden om dit live te bekijken.
Misschien herken je het:
* Je voelde je alleen maar goed als de ander gelukkig was.
* Je zette je eigen behoeften systematisch opzij.
* Je vond het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, uit schrik voor afwijzing.
Het is een dynamiek waarin jij je waarde laat afhangen van hoe het met de ander gaat.
En dat is uitputtend. Jezelf verliezen is dan geen uitzondering, maar bijna onvermijdelijk.
Dat is dan ook dé reden, waarom ik naast rouwtherapeut ook codependentiecoach ben. Beide thema’s zijn hoofdonderdeel van mijn K.R.A.C.H.T.-methode.
Geef de moed niet op! Niemand is met codependentie geboren. Dus je kunt er ook iets aan veranderen. Waarom dan? Ook dat vertel ik in mijn gratis masterclass. Voor nu wil ik dat je weet dat iedereen dit kan doorbreken, ook jij! Stap voor stap leer je wat je nodig hebt om het leven weer vanuit je WARE ZELF te leven.
Jezelf op nr. 1 zetten voelt dan niet meer ongemakkelijk, maar komt op den duur vanzelf uit je systeem. Zonder schuldgevoel.
Blijf jezelf! Zeker na een scheiding.
Of ik zeg misschien beter: word jezelf. Na een scheiding ben je kwetsbaar.
Je identiteit én je toekomstbeeld liggen op drijfzand. Stap niet in de verleiding (zoals ik na mijn tweede scheiding) om de leegte op te vullen door snel een nieuwe liefde op te zoeken.
Een gezonde relatie begint met een gezonde verbinding met jezelf.
Daarvoor mag jij jezelf de ruimte geven om dan ook jezelf te (her)ontdekken.
Alle antwoorden zitten in jou, met de juiste handvaten vind jij dé weg.
Jezelf (her)ontdekken, jezelf zijn en blijven! Van daaruit straal jij een totaal andere energie uit om dé partner aan te trekken die dan ook écht bij je past. Geloof me! Dat is het meest waardevolle geschenk dat je aan jezelf kunt geven. Dat is waar we samen naartoe werken met mijn K.R.A.C.H.T.-methode.
Bij jezelf blijven: betekenis?
En als je daar dan eindelijk bent: bij jezelf. Dan wil je daar ook wel kunnen blijven toch?
Maar wat betekent dat dan? Je blijft 100% trouw aan wat jij voelt, denkt en nodig hebt.
Je neemt jezelf serieus en houdt vast aan jouw eigen waarden en normen. Wanneer je keuzes maakt liggen die volledig in lijn met jezelf en niet met de ander, ook als dat lastig is. Dat moment dat je durft te zeggen: “Dit voelt niet goed voor mij.”
Echt … dat is zo bevrijdend.
Bij jezelf blijven is geen trucje. Het is een levenshouding.
Een liefdevolle, krachtige manier van leven – mét jezelf op de eerste plaats. Ik wil jou daar graag bij helpen. Wie weet mag ik binnenkort ook van jouw innerlijke reis getuige zijn!
Als je kiest voor jezelf
ontstaat er ruimte
voor liefde die blijft.
Van hart tot hart,
Veerle