ROUW aan de ‘andere kant’.

door | 25 augustus 2024 | Blog

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’.

Rouw in de weegschaal?

Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft absoluut geen zin om dit te vergelijken.  Toch vind ik het net zoals Anna me schreef, belangrijk dat ‘de andere kant’ zich hierin ook gezien en gehoord mag voelen.
Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe het voelde om bij mijn tweede scheiding te horen te krijgen:
“Waarom huil jij want je hebt er toch zelf voor gekozen?”

De ietwat onzichtbare rouw van degene die kiezen voor de scheiding, daar wil ik het vandaag over hebben.  Ik weet dat ieder verhaal uniek is en er zijn heus wel situaties waar geen woorden voor zijn, maar daar gaat het nu niet over.  Het gaat over de mensen die er zelf voor kiezen en die ook écht rouwen, die schuldgevoel met zich meedragen en verlangen naar vergeving.

 

Ik voel me schuldig tegenover mijn ex.

Anna kampt met schuldgevoel omdat ze haar gezin in de steek heeft gelaten.  De brief over vergeven van vorige week raakte haar.  Ik vond het dan ook heel moedig, dat ze me mailde met haar gevoelens hierover.
“Ik lees jouw brief over vergeven van aan de andere kant Veerle, ik vind het zo erg dat ik mijn man pijn heb gedaan door open te staan voor een ander.  We hadden bij elkaar geen ruimte meer om te groeien en hielden elkaar tegen.  Sinds de scheiding zit ik nog steeds met heel veel vragen en vraag me oprecht af waarom dit moest gebeuren?  Soms denk ik dat ik pas verder zal kunnen als hij me heeft vergeven. Er is sinds de scheiding geen contact meer, dus ben bang dat ik blokkeer in mijn rouwproces.”

 

Rouw: aan de ‘andere kant’.

Het is een onderwerp wat soms gevoelig ligt: de rouw van degene die zélf de beslissing heeft genomen om de relatie te beëindigen.  Er wordt heel vaak gesproken over het verdriet van degene die verlaten wordt en dat is heel begrijpelijk.  Maar hoe zit het met de pijn, de schuldgevoelens en de rouw van de persoon die zélf heeft besloten om uit elkaar te gaan?

Veel mensen denken dat de persoon die weggaat zich beter voelt en direct vrij is van pijn en verdriet.  Dat is echter zelden het geval.  Wanneer je ervoor kiest om een relatie of huwelijk te beëindigen, kies je daarom niet altijd voor een makkelijke weg.  Het is dikwijls een beslissing die voortkomt uit een diepe innerlijke strijd, langdurige gevoelens van verdriet én een gevoel van vastzitten.
De keuze is in dit geval géén impulsieve beslissing, maar een laatste stap na soms ontelbare pogingen om de relatie te herstellen en opnieuw verbinding te vinden.

 

Rouwen om wat verloren is.

Ook al ben jij degene die het initiatief heeft genomen om te scheiden, de rouw is er daarom niet minder om:

  • Het verlies van de dromen en jullie toekomstbeeld.  Je herinnert je nog de plannen die jullie samen hadden tegen de tijd dat de kinderen de deur uit zouden zijn.  Het toekomstbeeld wat jullie samen voor ogen hadden is niet meer.
    Het loslaten ervan doet pijn, ook als je zelf de stap hebt gezet.
  • Het verlies van de persoon wie je dacht dat je was in jullie relatie.  Vaak beseffen we pas wie we zijn geworden door een relatie wanneer we die verlaten.  Mensen schrikken soms heel erg wanneer ik vragen stel over hechting en persoonlijke ontwikkeling tijdens het gevoelsgesprek.  Het is soms heel confronterend om te beseffen hoever je weg bent gegaan van je ware zelf.  Het is ook rouwen wanneer je je realiseert dat je de versie van jezelf bent kwijtgeraakt doordat je jezelf steeds hebt weggecijferd in functie van het hele gezin.  Wat daar aan het fundament kan liggen, bespreek ik ook in mijn gratis online masterclass waarvoor je je onderaan deze brief/post kunt inschrijven.
  • Het verlies van het beeld van wat een ‘goed leven’ zou moeten zijn.  Scheiden betekent ook afscheid nemen van het maatschappelijke en persoonlijke ideaalbeeld van een perfect huwelijk.  Huisje-boompje-beestje is niet meer.  Het gevoel dat je hebt gefaald kan diep snijden.

 

Schuldgevoel.

Veel mensen die de knoop doorhakten kampen met schuldgevoel.  Ze liggen wakker van de pijn die ze de ander hebben aangedaan.  Het is de grootste scheur in hun leven dat ze het gezin uit elkaar hebben getrokken door voor zichzelf te kiezen.  Dat schuldgevoel kan als het ware als een schaduw over je leven hangen.  Wanneer je erin blijft vasthangen zal het jouw geluk in nieuwe relaties ook vertroebelen, waardoor je je soms afvraagt …


“Was ik dan toch niet beter gebleven?”

 

Romantiseren.

Vaak is het jezelf stellen van die vraag een moment van romantiseren.  We zien dat dit voortkomt in de fase ‘marchanderen’ van het rouwproces.  Je gaat dan de werkelijke feiten verbloemen omdat je de diepe pijn van het rouwproces eigenlijk niet wilt voelen.  Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent!  Daarom is het goed om een duidelijk beeld te hebben over hoe jij door je eigen rouwproces heen gaat, om die reden maakte in de mini training Scheiden is Rouwen.  Het geeft jou meteen inzicht over de emotionele rollercoaster waar je doorheen gaat na een scheiding of relatiebreuk.

 

Vergeving.

Net zoals Anna denken veel mensen dat ze pas verder kunnen wanneer de ander je vergeven heeft.  Maar lieve jij, vergeven is een proces dat je doet voor jezelf, je kunt een ander niet vergeven van zijn of haar zonden.  Vergeven is vaak een moeilijk te begrijpen concept.  Vergeven betekent in essentie het loslaten van wrok, boosheid of pijn die je voelt door iets wat een ander je heeft ‘aangedaan’.   Het gaat over het vinden van vrede in jezelf en de keuze om niet langer je geluk te laten beïnvloeden door de acties van iemand anders.

 

Het is een persoonlijk proces.

Wanneer we zeggen dat we iemand vergeven, bedoelen we eigenlijk dat we zelf de keuze maken om de pijn die we voelen los te laten.  Om het niet langer ons huidige leven te laten beïnvloeden.  We vergeven dus niet om de ander vrij te pleiten van zijn of haar fouten, maar om ons eigen hart lichter te maken.  De daad zelf, wat de ander heeft gedaan, dat blijft zoals het is.  Wat verandert, is hoe wij ons daarbij voelen.

 

Conclusie.

Wanneer je weet dat je niet iemand kunt vergeven voor zijn of haar zonden, in de zin dat je die zonden ongedaan kunt maken of uitwist.  Dan zie je dat vergeven geen magische handeling is die het verleden verandert.  Wacht dus niet op vergeving van je ex maar focus je op jezelf.  Vergeef jezelf over hoe het allemaal gegaan is, wees lief en mild voor jezelf.   Neem de controle over je eigen innerlijke vrede terug, de ander kan dat niet oplossen voor jou.  Dat is jouw innerlijke reis.  Het is aan jou om te onderzoeken wat je zélf kunt doen om je leven vanuit je ware zelf te leven zodat je in de toekomst wanneer je daar weer klaar voor bent een gezonde relatie aan kunt trekken.

 

Meer weten over die reis?

Wil je all the way gaan zodat het verleden geen invloed meer heeft op je toekomst?  Wist je dat het belangrijk is om eerst te rouwen en je scheiding goed te verwerken alvorens je met jouw eigen fundament aan de slag gaat? Tijdens mijn gratis online masterclass neem ik je heel graag mee in dat hele plan van leed naar liefde.  Ook jij bent het waard om je leven vanuit je ware zelf te leven en van daaruit een gezonde relatie aan te trekken.
Zet vandaag die 1ste kleine stap en doe mee met de masterclass.  Er wordt aan jouw privacy gedacht!  Jij ziet mij én mijn presentatie, maar ik zie jou niet.  Ik werk met een privé chat waarin jij in alle vertrouwen en veiligheid direct jouw vragen kunt typen.
Je leest via de link hieronder alle info en je kunt ook jouw persoonlijke toegang reserveren. 
Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Inzicht is de 1ste stap naar verandering.  Maar dat is niet genoeg uiteraard als je écht stappen wilt zetten in jouw verwerkingsproces.
Om die reden werk ik in al mijn trainingen in 3 stappen: INZICHT – DOEN – VOELEN
Ik geef altijd eerst een stukje theorie waardoor je inzicht krijgt, aansluitend zal je ook een oefening moeten doen waarbij je vanalles zult voelen.  Dat voelen is broodnodig om weldegelijk verandering in je leven te kunnen realiseren.

Wil je graag direct starten met actief rouwen?  De mini training Scheiden is Rouwen neemt je mee doorheen de 5 fases van het rouwproces.  Je krijgt meteen inzicht in jouw emotionele rollercoaster.  Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.  Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je leert voelen en zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.
Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47

Lees ook

Ik voel mij niet goed genoeg

Ik voel mij niet goed genoeg

Je niet goed genoeg voelen is een gevoel waar veel mensen mee worstelen na een scheiding of relatiebreuk. Het is een gedachte die je gevangen houdt en jou tegenhoudt om jouw leven voluit te leven. Niet is zo pijnlijk als het gevoel van afgewezen worden … Niet goed...

Opnieuw beginnen na scheiding

Opnieuw beginnen na scheiding

Opnieuw beginnen na een scheiding. Het heeft heel wat voeten in de aarde, waarbij verschillende paden bewandeld mogen worden... Zoals gewoonlijk kijk ik elke ochtend eerst naar mijn mails met een kopje koffie. Terwijl ik bezig ben met beantwoorden, zie ik op mijn...

Bang voor liefde

Bang voor liefde

Sinds de scheiding lijkt het wel of je bang voor liefde bent geworden, anderzijds wil je ook niet jouw hele leven alleen blijven. Wanneer ik tijdens het intake gesprek vraag naar het verlangen, vertellen mensen vaak héél voorzichtig dat ze hopen op een liefdevolle...

Rouw na scheiding. Hoe verwerk ik mijn scheiding?

Rouw na scheiding. Hoe verwerk ik mijn scheiding?

Rouw na scheiding. We gaan allemaal door een rouwproces heen als we gescheiden zijn en toch krijg ik steevast de vraag: “Hoe verwerk ik mijn scheiding?” Rouw na scheiding Als er iets is waar we echt allemaal mee te maken krijgen in ons leven dan is het rouw. Het is...

Uit elkaar gegroeid: samen kiezen om te scheiden.

Uit elkaar gegroeid: samen kiezen om te scheiden.

Mij zou het nooit overkomen! Maar de eerste keer dat we dit gevoel aan elkaar bekenden, dat was zo’n verdrietig moment.  Ook wanneer je er samen voor kiest om te scheiden, omdat je uit elkaar gegroeid bent ga je door een rouwproces heen. Uit elkaar gegroeid. Je hoort...

Terug gelukkig zijn na de scheiding.

Terug gelukkig zijn na de scheiding.

Het is een vraag die ons allemaal wel eens bezig houdt als we gescheiden zijn: “Wanneer zal ik terug gelukkig zijn na de scheiding?” Enerzijds beseffen we dat we eerst de pijn en het verdriet mogen toelaten, maar anderzijds willen we wel weer snel gelukkig zijn na de...

Spijt na scheiding.

Spijt na scheiding.

Je herkent het vast wel, die emotionele rollercoaster met de vele ups en downs. Het verwerken van een relatiebreuk is een periode van pijn en verdriet, maar we zien ook heel vaak de emoties spijt en schuld passeren. Over dat schuldgevoel schreef ik onlangs een blog,...

Verliefd na scheiding?

Verliefd na scheiding?

Wanneer je na een scheiding in volle rouw bent zijn er veel mensen die het geloof in de liefde helemaal kwijt zijn, waardoor ze denken dat opnieuw verliefd worden na liefdesverdriet totaal niet meer mogelijk is. Enerzijds begrijpelijk, maar op dat moment is dat een...

Schuldgevoel over scheiding

Schuldgevoel over scheiding

Na een scheiding ervaar je heel wat emoties, waarbij we zien dat schuldgevoel iets is wat veel mensen gewaar worden als ze uit elkaar gaan.  Het is belangrijk voor jou om te kunnen zien vanwaar dat gevoel komt.  Wat ligt eronder?  Misschien ervaar jij ook soms wel...

Ik kan niet boos worden.

Ik kan niet boos worden.

Terwijl de ene vastzit in een nachtmerrie, voelt het voor de ander als gevangen zitten in een droom. Een droom waarin we de goede momenten steeds weer herbeleven en het negatieve verdoezelen of onder het tapijt schuiven. Herken je dat? Ik kan niet boos worden. Dit...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.