Rouwen na Scheiding: Hoe ga je verder?

door | 11 maart 2022 | Blog

Rouwen om je ex.
Is rouwen om iemand die er nog is.
Levend Verlies” wordt het ook wel eens genoemd.
Het is toch iets anders dan rouwen om de dood.

Waardoor
het proces bij sommige mensen gewoon langer duurt.
Waardoor
je dikwijls ook nog eens geconfronteerd wordt met oude pijn.
Waardoor
jouw omgeving jou soms helemaal niet begrijpt.

Rouwen na een scheiding.
Het is heftig.
Het wordt jammer genoeg nog veel te vaak onderschat.

Als je partner doodgaat,
krijg je alle begrip van de wereld.

Als je partner weggaat,
krijg je te horen …
“Hé, je mag blij zijn dat je van hem af bent.”
“Je verdient beter.”
“Je komt hier écht wel sterker uit.”
“Komaan wees niet verdrietig, herpak je.”
“Ben jij daar nu nog niet over?”

Vergelijkingen maken is altijd gevaarlijk.
I know.
En toch vind ik het belangrijk om dit verschil
onder de aandacht te brengen.

Ik wil niemand kwetsen.
Het is niet mijn bedoeling om verdriet in de weegschaal te leggen.
Elke situatie is anders,
elk persoon is uniek.
Ik doe dus zeker geen uitspraak over moeilijker of makkelijker.

Maar waarom schrijf ik dit dan?

Omdat
ik vind dat er nog teveel mensen schrikken
van het feit dat scheiden ook rouwen is.
Omdat
ik vind dat dit rouwproces door onze maatschappij
nog veel te vaak onderschat wordt.
Omdat
ik bijna dagelijks mensen spreek die zich
abnormaal voelen met al hun verdriet.
Omdat
ik wil dat jij dus beseft dat alles wat je voelt
normaal is.

Ja, zelfs als je plots begint te huilen omdat je een
potje pesto niet open krijgt.
(Daar schreef onlangs iemand een post over in
mijn Online Scheidingscafé.)

Als je aan het scheiden bent, of gescheiden bent,
rouw je echt om heel veel.

Er is niet alleen een primair rouwproces,
maar ook een secundair!
Dat zijn alle zaken die niet rechtstreeks met je ex te maken hebben.
Dit gaat over:

Je kinderen die niet meer altijd bij jou zijn.
Je leven dat op drijfzand staat.
Jouw toekomst wat je voor ogen had.
Je huis, je vertrouwde omgeving.
Je vriendenkring, er zullen altijd mensen zijn die denken
dat ze moeten “kiezen”.
Je schoonfamilie die er plots niet meer is.
Je huisdier die misschien wel bij je ex blijft.
Je welvaart.
Je financiële toestand.
Je zelfbeeld.

Een rugzak vol rouw dus.

Geef jezelf de ruimte om dit proces dan ook aan te gaan.
Neem je verdriet serieus.
Stop met luisteren naar adviezen waar je niks mee bent.
Draag zorg voor jezelf.

Rouwen kan je niet alleen.
Verbind met mensen die je begrijpen.

Wees niet te streng voor jezelf,
hulp vragen is ook sterk zijn.

K.R.A.C.H.T.-groet,

Lees ook

Vrienden blijven met je ex?

Vrienden blijven met je ex?

"Ik dacht dat ik na het ondertekenen van de scheiding beter ging inzien dat het over was.  Dat het "tekenen van" mij als het ware in de fase van accepteren zou kunnen brengen.  En toch blijf ik zo die drang voelen om "vrienden te blijven".  Voor mijn ex is het oké,...

Ik ben gescheiden en voel mij mislukt.

Ik ben gescheiden en voel mij mislukt.

"Jouw verhaal lezen geeft me hoop. Ik ben net als jij ook 2 keer gescheiden. Jij hebt het geluk weer gevonden, dat geeft me vertrouwen in de toekomst. Maar vooral .... ik ben dus geen "mislukt" persoon omdat ik 2 keer gescheiden ben." Dat gevoel van mislukt zijn toen...

Ik wou dat ik mijn verleden kon wissen …

Ik wou dat ik mijn verleden kon wissen …

Open je hart.  Was de titel van een gedicht dat deze week in het Online Scheidingscafé door iemand gepost werd. Reacties als: "Poeh dat is een moeilijke, want wat ben ik onzeker geworden door heel de situatie." "Hier is eerst nog werk aan de winkel." "Het heeft tijd...

Waarom vind ik praten over “ONS” zo moeilijk?

Waarom vind ik praten over “ONS” zo moeilijk?

"We waren meer dan 30 jaar samen.  Dat is niet meer... Ik merk als mensen het over "ons" hebben, dat we uit elkaar zijn,  dat ik slecht slaap en de "wat ... als'en ..." weer de revue passeren.  Ik blokkeer die emotie volkomen, alsof er nooit een WIJ is geweest. Dan...

Scheiden is geen ziekte.  Wat als jouw omgeving je niet begrijpt?

Scheiden is geen ziekte. Wat als jouw omgeving je niet begrijpt?

"Mijn omgeving begrijpt me niet.", dat is dus iets wat ik wekelijks in mijn praktijk te horen krijg. Want wat na ... de mediator, de advocaat, de notaris en de bank? SNEL weer doordoen toch? Dat is toch wat de maatschappij van ons verwacht. Want scheiden is géén...

Help mijn proces ligt stil!

Help mijn proces ligt stil!

“Mis je jouw ex of mis je een gewoonte?” In de vakantie merk ik altijd dat veel mensen denken dat ze achteruit gaan in hun verwerkingsproces, of dat ze denken dat hun proces stil ligt. Doordat er ruimte ontstaat om stil te staan, voelen ze plots ook veel meer....

Pijn na Scheiding: Hoe verminder je de pijn?

Pijn na Scheiding: Hoe verminder je de pijn?

“Had jij ook zoveel pijn na je scheiding?” Ik merk op dat deze vraag mij meermaals gesteld wordt, soms zelfs met enige argwaan. Dat snap ik, veel mensen volgen naast mijn zakelijke pagina ook mijn persoonlijk profiel op Facebook. En ja! Ik ben nu inderdaad bijna 7...

Eenzaam na Scheiding: Zo ga je om met de leegte!

Eenzaam na Scheiding: Zo ga je om met de leegte!

“Hoe ging jij om met de eenzaamheid na je scheiding?” In 7 op 10  gevoelsgesprekken valt het woord eenzaamheid. Dat rot gevoel vanbinnen, dat zo kan knagen sinds je scheiding. Het houdt je wakker en je wordt er onzeker van! Heel normaal dus, dat daar veel vragen rond...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Heb jij ook zoveel moeite om je EX los te laten?
Met als gevolg dat je maar blijft aanmodderen in jouw liefdesverdriet.
Je wil wel vooruit, maar het lukt jou (nog) niet … 
Je vraagt je af: “HOE DAN?” 
Start vandaag nog met mijn 7 tips! 

GRATIS COMMUNITY

Heb jij ook soms het gevoel dat niemand je begrijpt?
Wist je dat LUISTEREN 1 van de basisbehoeftes is
tijdens een verwerkingsproces.
Niet zomaar luisteren, luisteren zonder OORDEEL.
Ben jij een gescheiden mama of papa die op zoek is naar
verbinding met mensen die voelen wat jij voelt?
Meld je aan! Je bent WELKOM in mijn privé Facebookgroep, het Online Scheidingscafé.
Reeds meer dan 1000 leden.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.