Rouwen na Scheiding: Hoe ga je verder?

door | 11 maart 2022 | Blog

Rouwen om je ex.
Is rouwen om iemand die er nog is.
Levend Verlies” wordt het ook wel eens genoemd.
Het is toch iets anders dan rouwen om de dood.

Waardoor
het proces bij sommige mensen gewoon langer duurt.
Waardoor
je dikwijls ook nog eens geconfronteerd wordt met oude pijn.
Waardoor
jouw omgeving jou soms helemaal niet begrijpt.

Rouwen na een scheiding.
Het is heftig.
Het wordt jammer genoeg nog veel te vaak onderschat.

Als je partner doodgaat,
krijg je alle begrip van de wereld.

Als je partner weggaat,
krijg je te horen …
“Hé, je mag blij zijn dat je van hem af bent.”
“Je verdient beter.”
“Je komt hier écht wel sterker uit.”
“Komaan wees niet verdrietig, herpak je.”
“Ben jij daar nu nog niet over?”

Vergelijkingen maken is altijd gevaarlijk.
I know.
En toch vind ik het belangrijk om dit verschil
onder de aandacht te brengen.

Ik wil niemand kwetsen.
Het is niet mijn bedoeling om verdriet in de weegschaal te leggen.
Elke situatie is anders,
elk persoon is uniek.
Ik doe dus zeker geen uitspraak over moeilijker of makkelijker.

Maar waarom schrijf ik dit dan?

Omdat
ik vind dat er nog teveel mensen schrikken
van het feit dat scheiden ook rouwen is.
Omdat
ik vind dat dit rouwproces door onze maatschappij
nog veel te vaak onderschat wordt.
Omdat
ik bijna dagelijks mensen spreek die zich
abnormaal voelen met al hun verdriet.
Omdat
ik wil dat jij dus beseft dat alles wat je voelt
normaal is.

Ja, zelfs als je plots begint te huilen omdat je een
potje pesto niet open krijgt.
(Daar schreef onlangs iemand een post over in
mijn Online Scheidingscafé.)

Als je aan het scheiden bent, of gescheiden bent,
rouw je echt om heel veel.

Er is niet alleen een primair rouwproces,
maar ook een secundair!
Dat zijn alle zaken die niet rechtstreeks met je ex te maken hebben.
Dit gaat over:

Je kinderen die niet meer altijd bij jou zijn.
Je leven dat op drijfzand staat.
Jouw toekomst wat je voor ogen had.
Je huis, je vertrouwde omgeving.
Je vriendenkring, er zullen altijd mensen zijn die denken
dat ze moeten “kiezen”.
Je schoonfamilie die er plots niet meer is.
Je huisdier die misschien wel bij je ex blijft.
Je welvaart.
Je financiële toestand.
Je zelfbeeld.

Een rugzak vol rouw dus.

Geef jezelf de ruimte om dit proces dan ook aan te gaan.
Neem je verdriet serieus.
Stop met luisteren naar adviezen waar je niks mee bent.
Draag zorg voor jezelf.

Rouwen kan je niet alleen.
Verbind met mensen die je begrijpen.

Wees niet te streng voor jezelf,
hulp vragen is ook sterk zijn.

K.R.A.C.H.T.-groet,

Lees ook

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Hulp zoeken of gewoon doorgaan?

Misschien vraag jij je ook soms wel eens af of je het hele proces niet nog zwaarder gaat maken door jouw verleden op te rakelen? Hulp zoeken of gewoon doorgaan? Het is begrijpelijk dat je daar niet meteen voor staat te springen, het vraagt moed om jouw innerlijke reis...

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

Wanneer je ziet of hoort dat gemeenschappelijke vrienden omgaan met je ex.   Vrienden die uit eten gaan met je ex en zijn nieuwe vriendin, vrienden die aan het helpen zijn in het nieuwe huis van je ex, of vrienden die jullie allebei uitnodigen voor hun...

Ik voel me alleen zonder relatie.

Ik voel me alleen zonder relatie.

Hoe voelt dat voor jou? ALLEEN ZIJN Veel mensen vinden het na een scheiding/relatiebreuk lastig om 'alleen' ergens naartoe te gaan. Onlangs deelde een cliënt van mij in de K.R.A.C.H.T.-groep dat ze toch de stap had gezet om alleen ergens naartoe te gaan.  Ze voelde...

Moed en hoop na scheiding!

Moed en hoop na scheiding!

Veronique schreef deze week een wel heel bijzondere post in de K.R.A.C.H.T.-groep! Haar woorden zijn hartverwarmend en geven MOED & HOOP, dat ik die heel graag (met haar toestemming) ook met jou wil delen. Moed en hoop na scheiding! Vandaag stond ik naar...

Brengt dit jou ook in de war?

Brengt dit jou ook in de war?

Herkenbaar! Tijdens een scheiding krijg je vaak te maken met een overvloed aan goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Alhoewel deze adviezen uit hun bezorgdheid komen zijn ze dikwijls gekleurd door hun persoonlijke ervaringen én oude patronen, maar weet dat...

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed...

Hoe omgaan met je ex op social media?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep. "Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen."  Confronterend als je 's ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan. Hoe is dat bij jou? ...

Vreemdgaan toestaan?

Vreemdgaan toestaan?

"Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog 'als dat hém nu gelukkig maakt', hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.