Dacht jij ook dat liefde betekende: samen oud worden? Dat als je maar genoeg je best deed, jullie zouden samen blijven tot de dood. Dit blog is een eerlijke kijk op pleasen én jezelf verliezen. Je zal begrijpen waarom precies je het zo lang volgehouden hebt. Vandaag deel ik met jou een gedicht, herkenbare inzichten én een uitnodiging om de focus eindelijk terug op jezelf te leggen.
Samen oud worden is echte liefde.
“Wij zouden samen oud worden.”, zo begon ik mijn ‘zwarte carrousel’ deze week die ik op mijn Instagramprofiel plaatste. In no time had deze meer dan 400 kijkers. Duidelijk een thema wat raakt. Ik schreef die woorden met mijn cliënten in gedachten. Doordat ik nu als rouwtherapeut al jaren enkel werk met mensen die een relatiebreuk te verwerken krijgen, maar ook doordat ikzelf 2 keer gescheiden ben. Vind ik precies de woorden die vertalen waar jij doorheen gaat.
Samen blijven.
Dat was jouw doel.
Jezelf verloren.
Is de prijs.
Voor veel mensen voelt samen oud worden als hét ultieme bewijs van liefde.
“Liefhebben tot de dood.” Zeker als je samen kinderen hebt.
Je vecht én je past je aan.
Je geeft alles – zelfs als je vanbinnen langzaam leegloopt.
Want je denkt:
Als ik maar genoeg mijn best doe, dan komt het goed.
En dan komt die dag dat je verlaten wordt en je helemaal op jezelf aangewezen bent.
Die dag waarop je merkt dat je jezelf niet meer herkent.
Gedicht: samen oud worden.
Na mijn tweede scheiding heb ik zelf heel veel geschreven om de woorden die door mijn hoofd dwaalden richting te geven. Ik herontdekte wat ik als kind ook heel graag deed: gedichten schrijven. Het zoeken naar woorden brengt mijn geest echt tot rust en ik kan daar heel erg van genieten. Vandaag maakte ik even tijd om over het thema van dit blog een gedicht te schrijven. Lees je even mee?
Samen oud worden,
tot de dood.
“Zo word ik later groot.”
Dat was wat ik dacht over
“gelukkig samen zijn”.
Is het dan allemaal schone schijn?
Ik had nochtans zo mijn best gedaan.
Maar door de scheiding lijkt mijn leven,
op een ontplofte vulkaan.
Waarom was ik niet goed genoeg om te blijven?
Zoveel vragen in m’n hoofd!
Ik kan er wel een boek over schrijven.
Maar vooral: waarom bleef ik pleasen om de
ander gelukkig te maken?
Kon ik dan echt niet beter mijn grenzen bewaken?
En nu?
Hoe zet ik mezelf weer op de kaart?
Want die liefde waar ik zo naar verlang,
dat ben ik écht wel waard!
Zie je welke emoties ik erin leg? Het verlangen, de pijn, de verwarring, maar ook de stille kracht die nog steeds in jou zit om verder te gaan. Maar dan nu wél op een andere manier: mét de focus op jezelf.
Waarom blijf ik pleasen? Ook al ben ik ongelukkig?
Deze vragen krijg ik heel vaak te horen tijdens het gevoelsgesprek:
“Waarom bleef ik zo lang hopen?”
“Waarom gaf ik alles, terwijl ik diep vanbinnen wist dat ik ongelukkig was?”
“Waarom ben ik zo naïef geweest en er zelf niet op tijd uitgestapt?”
Je bleef niet omdat je dom was,
maar omdat je hoopte dat je ooit ook liefde zou ontvangen.
Het is niet omdat je hoofd het wel weet, dat je hart die beslissing kan nemen. Samen oud worden is een doel dat je dan ook niet zomaar opgeeft.
Wist je dat het antwoord niet te maken heeft met domheid of naïviteit? In dit soort situaties is het antwoord heel vaak: codependentie. Als dit de eerste keer is dat je over dit woord hoort, dan heb je wellicht mijn gratis online masterclass: Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s nog niet gezien. Ik nodig je uit om jouw persoonlijke toegang te reserveren, want ook over dit onderwerp geef ik belangrijke informatie.
Voor nu toch even kort uitleg: als je codependent doet, richt je je vooral op de ander. Jouw focus ligt 90% op de ander en 10% op jezelf. Je vindt het hierdoor veel belangrijker hoe de ander zich voelt, dan hoe jij je zélf voelt. Sterker nog: op den duur heb je geen besef meer van dat ‘zelf’.
Je leeft in functie van de ander en jouw gezin. Als zij gelukkig zijn, ben jij dat ook.
Codependentie kent zijn oorsprong in jouw jeugd of kindertijd. Daar waar jij hebt geleerd dat liefde iets is wat je moet verdienen. Misschien wel door hard je best te doen, door te zorgen, te pleasen, door alles op alles te zetten om toch maar gezien en gehoord te worden door je ouders.
Het is jouw strategie. Waardoor je blijft.
Niet omdat je niet beter weet.
Maar omdat je hoopt dat jouw liefde eindelijk genoeg zal zijn, om het ook zelf te ontvangen.
Is het gezond om jezelf te veranderen voor je partner?
Nee. Dat antwoord is klaar en duidelijk. Uiteraard moet je je wel eens aanpassen of compromissen sluiten, ook dat hoort bij een gezonde relatie. Maar jezelf veranderen? Je eigen grenzen en verlangens wegduwen omdat de ander maar gelukkig zou zijn? Jouw eigen waarde en normen negeren, uit schrik omdat de ander misschien wel zou kunnen weggaan.
Hier ben je eigenlijk al aan het ‘marchanderen’, wat thuishoort in het rouwproces. Je zit vaak met ‘Als … dan …’-gedachten en sommige gaan daar heel ver in! Ook over rouwen geef ik meer uitleg in de gratis masterclass waar ik net over sprak, maar mocht je graag meteen actief jouw rouwproces induiken dan kan je mijn mini training Scheiden is Rouwen volgen. Via deze link met 50 euro korting. Daar leg ik alle ‘fases’ uit waar je doorheen gaat, zodat het jou meteen duidelijk wordt waar jij momenteel zit in jouw verwerkingsproces. Remember: inzicht is jouw eerste stap naar verandering.
Jezelf veranderen uit liefde voor de ander. Dat is geen liefde, maar zelfverloochening.
Liefde is geen transactie waarin jij jezelf verliest, zodat de ander blijft.
Dat is precies waarin de trance van codependentie je blijft vasthouden. Ik hoop dat ook jij op een dag het volgende kan zeggen, net zoals een client van mij recent nog zei: “Ik zie nu dat ik blij mag zijn dat zij eruit is gestapt, ikzelf had het nooit gedaan. Ergens ben ik haar daar nu stiekem dankbaar voor, want alleen zo kon ik met behulp van jouw K.R.A.C.H.T.-methode uit die trance stappen.”
Ik ben ontzettend dankbaar om te zien dat mensen doorheen de training er plots helemaal anders naar kunnen kijken. Ze zien dan ook dat de breuk eigenlijk een geschenk was. Begrijpelijk dat jij nu misschien op dit moment nog steeds met het verdriet zit waarom ‘samen oud worden’ niet gelukt is.
Maar …
Het vertrek van de ander, zorgt ervoor dat jij kunt thuiskomen bij jezelf.
Waarom voelt het goed om anderen gelukkig te maken?
Als laatste wil ik toch nog even verduidelijken waarom het dan eigenlijk voor jou zo goed voelt om anderen gelukkig te maken. De kans is groot dat dit gedrag jou ooit veiligheid gaf. Misschien werd je als kind beloond als je ‘braaf’ was. Of herken je dat jouw waarde gekoppeld werd aan hoe goed je voor anderen zorgde. Het was misschien door omstandigheden al heel vroeg jouw taak om te zorgen voor broertjes/zusjes of één van je ouders.
Dat patroon neem je onbewust mee in je relaties. Dat is wat jouw onderbewustzijn kent. Ons onderbewustzijn kiest altijd de makkelijkste weg! Dat is de gekende weg en ook de weg van de minste weerstand.
Helaas brengt die gekende weg ons in veel gevallen geen gezonde relatie. Het feit dat jij dit pas jaren later ziet mag jij jezelf niet kwalijk nemen.
Bij codependentie is ‘de ander gelukkig maken’ vaak belangrijker geworden dan zelf gelukkig zijn.
En zelfs als je voelt dat er iets knelt, blijf je geven. Blijf je hopen, want ‘samen oud worden’ dat was jouw doel!
Zolang de ander gelukkig is, voelt het ook alsof jij ertoe doet. Het geeft jou een waardevol gevoel.
Maar diep vanbinnen weet je nu:
je kunt de leegte in jezelf niet blijven vullen met enkel een glimlach van de ander.
Het is niet jouw taak om je partner gelukkig te maken.
Dat klinkt misschien hard, maar wanneer jij je hier écht bewust van bent is het bevrijdend.
Je bent niet op deze wereld gezet om je partner te dragen, te redden, te helpen of te lijmen.
Niemand is verantwoordelijk voor het geluk van de ander.
Je bent hier om JEZELF te leren dragen. Los van oude patronen!
Zodat jij jezelf de toestemming kan geven om te groeien en dé innerlijke reis aan te gaan. Daar begint alles.
Het is wel jouw taak om:
🌱 JEZELF gelukkig te maken.
💫 Terug te keren naar wie JIJ écht bent.
🔓 Los te komen van aangeleerd gedrag die jou nu niet meer dient.
En precies daarbij help ik je graag. Mijn K.R.A.C.H.T.-methode is een totaal pakket, want rouwen alleen is niet genoeg om ervoor te zorgen dat je in de toekomst herhaling kunt voorkomen. Deze training omvat alles wat je nodig hebt om na een scheiding/relatiebreuk écht jezelf te kunnen zijn in je leven. Van daaruit straal je een totaal andere energie uit, let maar op wat er dan allemaal op jouw pad kan komen. Er zijn 4 domeinen die de K.R.A.C.H.T.-methode zo uniek maken, je vindt ze nergens anders. Ook dat deel ik met jou in de gratis masterclass.
👉 Klik hier om je gratis plek te reserveren.
Dit is jouw eerste stap naar jouw ware zelf.
Want ‘samen oud worden’ dat mag nog altijd jouw verlangen zijn.
Maar dan zonder water bij de wijn!
Van hart tot hart,
Veerle