Waarom kan ik hem niet loslaten? Als codependentie aan het fundament ligt ….

door | 5 juli 2022 | Blog

Jouw ex loslaten wanneer codependentie aan jouw fundament ligt, dat is lastig.

Ze schreef in de K.R.A.C.H.T.-groep: “Waarom kan ik hem niet loslaten?  Ik weet dat hij niet goed voor me is en toch zit ik hier te treuren!  Vandaag heb ik het aan mijn kids verteld.  Zij hadden het al langer gezien en begrijpen mijn beslissing, maar waarom heb ik dan geen energie om door te gaan?
Waarom voel ik al die emoties door elkaar? Ik weet met mezelf geen blijf! Wat is dit met me? Ik kan niet goed meer volgen.”

Ik voelde haar vraag 100%.
Wanneer er sprake is van codependentie dan ben je vooral gericht op de ander en ben je een prof in jezelf wegcijferen.
Codependentie is een verzamelnaam voor een hele reeks overlevingsstrategieën.
Je houdt heel erg vast aan oude patronen, waarbij jouw onderbewustzijn bang is om dat los te laten.

Maïsveld

Ik vergelijk het altijd met een maïsveld.
Jij loopt al je hele leven op dezelfde paden!
Stel dat jij nu boven dat maïsveld van jou zou vliegen,
dan zou je alle ingesleten paden zien van al jouw
overlevingsstrategieën.

Pleasen om gehoord en gezien te worden.
Mensen met een probleem proberen redden.
Verantwoordelijkheden van anderen overnemen.
Zorgen voor een ander waarbij jouw gevoel onderdanig is.

Nu jij bezig bent met de K.R.A.C.H.T.-methode ben je dat aan het doorbreken.
Je geeft jezelf eerst de ruimte om te rouwen om daarna aan de slag te gaan met innerlijk werk.
Je leert wat je nodig hebt om in je brein “nieuwe paden” te creëren.

Onderbewustzijn

Dat vindt jouw ONDERBEWUSTZIJN maar niks!!
Dat is lastig!
Nieuwe paden maken in de maïs die zo hoog staat.
Na 1 keer erdoor te lopen denk je:
“Pfff wat lastig, die oude paden bewandelen dat was
toch makkelijker hoor.”

De meeste mensen geven dan op!
Ze draaien zich om en leven hun leven weer verder door
de ingesleten paden. (= Ze volgen weer hun oude patronen, dat is gekend verhaal en makkelijker.)

Weet je!
Als jij geboren bent, dan was er GEEN ENKEL pad.
Je kreeg een BLANCO maïsveld.

Rugzak

Door zaken die in je kindertijd en/of jeugd gebeurd zijn,
heb jij talloze overlevingsstrategieën in je rugzak gestopt.
Als kind kan je niet weglopen van je thuissituatie, waardoor
je zaken doet om het aan te kunnen.
Om te OVERLEVEN weliswaar.
Om je leven zo comfortabel mogelijk te maken.
Dat zijn jouw ingesleten paden = patronen geworden.

Nieuwe paden

Als je toen paden kon creëren,
waarom zou jou dat dan nu niet lukken?
Als je maar lang genoeg volhoudt.
Groeien de oude paden weer dicht.
Worden de nieuwe comfortabel om door te lopen.

Hoop dat je met deze metafoor,
ziet en voelt wat ik wil bedoelen?
Begrijp je nu ook waarom innerlijk werk geen quick fix is?

Samen verwerken

En hé, je loopt niet alleen in de maïs.
Wij zijn er voor je in de K.R.A.C.H.T.-groep,
om jou af en toe een duwtje in de rug te geven op een nieuw pad,
of een liefdevolle schop onder je kont, wanneer je weer een oud pad zou bewandelen.

En JIJ?
Die deze tekst leest.
Welk pad wil jij bewandelen?
Wil jij net als deze moedige vrouw ook in je K.R.A.C.H.T. komen?

Zet dan vandaag nog die 1ste stap!
Tijdens mijn training de Magic Mindset Days gaan we samen door de maïs heen om nieuwe paden in ons
brein aan te maken.
Doe je mee? Lees HIER alle info over deze training.

Wie weet loop jij dan binnenkort ook
in ons K.R.A.C.H.T.- maïsveld.
Je hoeft het niet alleen te doen!

Lees ook

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien. Een trigger, we kennen het allemaal. Dat moment dat je veel heftiger dan ‘normaal’ reageert op een gebeurtenis. Er wordt ‘iets’ in jou geraakt. Na een scheiding zien we dat mensen vaker geraakt worden. Je zit in een...

Is empathie een vaardigheid?

Is empathie een vaardigheid?

"Waarom zou een innerlijke reis ook rouw met zich meebrengen?" : deze vraag kreeg ik een aantal weken terug. Wanneer je intensief aan het werk bent met jezelf. Wanneer je innerlijk werk aan het doen bent. Wanneer je stap voor stap leert hoe je jouw oude patronen...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.