Waarom kan ik hem niet loslaten?

door | 15 september 2024 | Blog

Waarom kan ik hem niet loslaten?

De typische ‘waarom-vragen’, herken jij dat ook?
‘Waarom vragen’ in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit.

Wat hier in dit verhaal ook speelt is de afhankelijkheid die we zien in een ongezonde relatie waardoor het ‘loslaten’ vergelijkbaar is met ‘afkicken’ van een verslaving.
Daar wil ik vandaag even dieper op ingaan.
Ik deel graag met jou mijn reactie die ik schreef op Christel haar post in de K.R.A.C.H.T.-groep.

“Wat je nu ervaart is ongelooflijk zwaar, en het moet echt pijnlijk voor je zijn om elke dag dat gemis te voelen. Wat je omschrijft: het verlangen naar hem, het gevoel dat hij overal nog aanwezig is, de neiging om hem te willen vragen terug te komen, is heel herkenbaar als je uit een ongezonde relatie komt.

Het kan helpen om te begrijpen dat je in een proces zit dat vergelijkbaar is met afkicken van een verslaving. Liefde en verbinding geven ons een bepaald gevoel van veiligheid, zelfs als die liefde niet gezond was.
Als dat wegvalt, wordt het lastig om die leegte op te vullen, en je hersenen willen terug naar wat bekend en vertrouwd voelt, zelfs als het je pijn heeft gedaan.
Wanneer je ook nog in dezelfde omgeving vertoeft, wordt dat veel meer geprikkeld dan wanneer je ergens ander zou wonen.  Daarmee wil ik niet zeggen dat je halsoverkop moet verhuizen, maar het is misschien wel iets om in overweging te nemen.

 

Wat er echt aan de hand is:

We zien heel vaak dat mensen op zo momenten naar hun relatie terugkijken door een ‘romantische’ bril.
Dat doen we onbewust omdat dit een makkelijke manier is om de pijn te verzachten.
Het is ook veel eenvoudiger om te verlangen naar wat je kende, dan om het verdriet en gemis helemaal toe te laten.  Je hersenen idealiseren de relatie om je te beschermen tegen het voelen van de leegte. Maar als je diep van binnen kijkt, weet je waarschijnlijk zelf ook wel dat die relatie niet zo perfect was als je nu soms denkt. Herinner je je nog de uitkomst van de oefening die ik je gaf met de 2 kolommen? (Ik vroeg haar een aantal weken terug om 2 kolommen te maken: “Wat maakte mij gelukkig in het huwelijk.” / “Wat maakte mij ongelukkig.” 
De uitkomst gaf haar zwart op wit dat er veel meer in de kolom van ongelukkig stond.) 

Een waardevolle vraag die je jezelf kunt stellen, is: “Was het écht de persoon die mij gelukkig maakte, of was het dat hij iets invulde wat ik in mezelf miste?”

 

Het gevoel van afhankelijkheid:

Vaak ligt er onder deze gevoelens van intens verlangen en verdriet een diepere wond die in je relatie werd opgevuld. Misschien heb je destijds iets in hem gevonden wat je zelf miste zoals waardering, liefde, warmte of veiligheid. En nu, zonder die relatie, voelt het alsof je dat stukje weer kwijt bent. Het kan helpen om te onderzoeken welke onvervulde behoeftes uit je verleden nu extra gevoed worden door de pijn die je voelt. Vaak zien we dat in ongezonde relaties bepaalde oude wonden, die misschien uit je kindertijd komen, juist worden aangesproken en versterkt.
Jouw kleine ik huilt mee waardoor het verdriet zo intens aanvoelt.

 

Waarom het loslaten zo moeilijk is:

De reden dat je het nog steeds moeilijk vindt om los te laten is omdat de relatie jou – ondanks alles – iets gaf dat je hard nodig had. Dit kan zijn dat je je geliefd, gezien, of nodig voelde. Dat maakt het afscheid nemen zo moeilijk, omdat je nu die behoefte zelf moet invullen en daar ben je middenin een rouwproces nog niet aan toe.  Dat is ook de reden waarom ROUW de tweede module is en HECHTING pas de vijfde.

Je mag eerst en vooral wat milder zijn voor jezelf en accepteren dat wat je voelt normaal is.  Dit betekent niet dat je hem terug nodig hebt in je leven om te helen, maar wel dat je die stukken van jezelf moet terugvinden die je misschien onbewust aan hem hebt overgedragen. Liefde is in de basis een ruil, en als die ruil uit balans is, zoals in ongezonde relaties, blijf je achter met een leegte.

 

Het proces van loslaten geeft je kracht:

Je gaat misschien zeggen nu “Ze is daar weer met haar zinnetje.”, maar ik herhaal het toch nog een keer.  “Alles gebeurt met een reden en die reden is altijd groei, ook al zie je dat zelf nu nog niet.”
Loslaten is een pijnlijk proces, maar het is ook een kans om te groeien en sterker te worden. Dit betekent niet dat je moet ontkennen wat hij voor jou waard is geweest, je moet ook niet proberen wegduwen wat je nog voor hem voelt.   Jouw gevoelens mogen er zijn, zonder oordeel.  Het is onderdeel van waar je doorheen gaat.  Het schept ruimte om te leren om voor jezelf te zorgen, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders. Je verdient een relatie die je volledig in je kracht zet, en die begint bij het loslaten van wat jou daar nu van weerhoudt.

TIPS:

  • Oordeel niet over je rouwproces. Het verlies is echt en het mag gevoeld worden.   Laat de ‘tijd’ los, want dit proces is heel persoonlijk en echt afhankelijk van wat je doet in die tijd.
  • Herinner jezelf eraan waarom het niet werkte. Soms helpt het om eerlijk naar jezelf te zijn over de realiteit van de relatie. Het is niet gezond om terug te willen naar een situatie die je uiteindelijk pijn deed.  Neem er jouw uitgewerkte oefening met de 2 kolommen weer eens bij.  Wat maakte jou blij en wat maakte jou verdrietig in die relatie?
  • Zoek naar manieren om je eigen onvervulde behoeftes te vervullen. Wat gaf hij jou dat je nu mist? Waarde? Liefde? Aandacht? Kijk naar manieren om dit zelf op te vullen, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders.

 

Ten slotte nog enkele vragen om over na te denken:

– Wat is het precies dat je mist?  Is het hem als persoon, of iets wat hij jou gaf, zoals een gevoel van veiligheid, voldoening, warmte … ?
– Hoe ziet jouw leven eruit wanneer de pijn van de scheiding verwerkt is?  Wat doet Christel dan? Welke kleine stapjes kan je nu al zetten?
– Wat kan je doen om jezelf de liefde te geven die je nu zoekt bij de ander?

Remember, ook jij komt hier doorheen!  Weet dat alles wat je voelt, elke stap die je zet weer een laagje van je ui is.   Het is een stap dichterbij naar het terugvinden van jezelf.
Geef jezelf tijd én ruimte om te helen.
Weet dat het pad van ‘loslaten’ tegelijkertijd ook het pad is naar dé liefde voor jezelf.”

 

Tot zover mijn feedback aan Christel.  Wil jij jezelf ook in de startblokken zetten van die innerlijke reis? 
Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk dat ik doe?  Wil je leren hoe jij je kunt voorbereiden op een gezonde liefdevolle relatie, dan nodig ik je graag uit om deel te nemen aan mijn gratis online masterclass.
Via deze link lees je alle info en kan je ook meteen jouw gratis plekje reserveren.

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Doe het in de juiste volgorde en begin bij het begin! En dat is rouwen.
Zorg ervoor dat je verwerkingsproces niet langer duurt dan nodig en sta jezelf toe om actief te rouwen.  Je kan vandaag al beginnen met mijn mini training Scheiden is Rouwen. 
Ik neem je mee doorheen de hele emotionele rollercoaster en geef je de inzichten die je nodig hebt. Daarnaast zal je ook leren om je emoties gericht toe te laten met mijn meditatie Emotie Toelaten die je er nu gratis bij krijgt.
Dit is nog niet alles, omdat jij mijn nieuwsbrief leest krijg je 50 euro korting.
Waar wacht je nog op?

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47

Lees ook

Zwijgen voor de lieve vrede!

Voor de zoveelste keer liet ze het maar weer gebeuren: ze zweeg net zoals altijd. Weer dat spanningsveld of een ongemakkelijke stilte die ze eigenlijk wou doorbreken, maar ze deed wat ze altijd deed: zwijgen. Voor de rust. Voor het gezin. Voor de lieve vrede. Zwijgen...

Positief denken na een scheiding. Hoe doe je dat?

Positief denken én emoties toelaten: hoe doe je dat dan? Deze vraag werd mij onlangs gesteld. Begrijpelijk dat wanneer je jouw scheiding aan het verwerken bent, het niet meteen lukt om positief te denken. Het is herkenbaar dat er onderweg verwarring optreedt zoals bij...

Jezelf verliezen in een relatie.

Jezelf verliezen doordat je druk bezig was met ‘de ander’ of ‘het gezin’. Sinds de scheiding voel je leegte en stel je vast dat je niet eens meer goed weet wat JIJ wil, voelt of verlangt. Door je steeds aan te passen en te zorgen voor vraag je je af: “Waar ben IK...

Geloof in de liefde kwijt?

Het geloof in de liefde kwijt, sinds de scheiding? In dit blog wil ik jou een liefdevolle schop onder je kont geven! Ik wil je laten voelen dat het niet alleen mogelijk is, maar dat er ook een reden is waarom je soms jaloers bent als je ziet dat anderen wél liefde...

Samen oud worden: dat was jouw doel!

Dacht jij ook dat liefde betekende: samen oud worden? Dat als je maar genoeg je best deed, jullie zouden samen blijven tot de dood. Dit blog is een eerlijke kijk op pleasen én jezelf verliezen.  Je zal begrijpen waarom precies je het zo lang volgehouden hebt. Vandaag...

Hoe overleven?

Hoe overleef ik dit?  Ik zweer het je.  Tijdens de zwaarste periode in mijn leven heb ik dit vaak gedacht. Het leven voelde ook alsof ik het moest overleven. De slachtofferrol was dan ook niet ver te zoeken.  Gedachten als: "Waarom overkomt dit mij?" passeerden ook...

Hoe omgaan met het verdriet van de kinderen na een scheiding?

Hoe ervaren kinderen een scheiding? Uiteraard hangt dat af van kind tot kind, maar toch zien we dat ze allemaal op hun eigen manier door het rouwproces heen gaan. De éne klapt dicht terwijl de ander net heel veel behoefte heeft om erover te praten. Het is belangrijk...

Het leven voelt soms zo oneerlijk.

Voelt het leven soms oneerlijk sinds je scheiding? Je bent niet alleen. In dit blog neem ik je mee door dat gevoel van onrecht, en toon ik je stap voor stap hoe je er anders naar kunt leren kijken. Niet met snelle oplossingen, want die zijn er niet. Maar wel met...

Verdrietig zijn in een nieuwe relatie na je scheiding.

Verdrietig zijn in een nieuwe relatie? Heb je je ooit afgevraagd waarom het verdriet van je scheiding je blijft achtervolgen, zelfs al heb je een nieuwe partner die écht van je houdt? Je bent niet alleen. Daarom neem ik je in dit blog graag even mee, waarom rouw niet...

Alleen in relatietherapie.

Je schaamt je dood om het te vertellen maar je ging zelfs helemaal alleen in relatietherapie.  Achteraf bekeken zie je dat je totaal geen eerlijke kans kreeg, want eigenlijk was je ex spreekwoordelijk al lang vertrokken. Het is heftig wanneer je zo hard je best hebt...

Meer

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

The Light House Club

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn privé Facebook groep,

The Lighthouse Club

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.