Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

door | 28 juli 2024 | Blog

Vandaag neem ik je mee naar iets wat vorige week in mijn eigen leven gebeurde. Het gaat over nee zeggen.  Hoe is dat voor jou?  Kan jij makkelijk nee zeggen of voel je je ook soms wel eens schuldig als je nee hebt gezegd.
Wist je dat moeite hebben met nee zeggen, 1 van de vele kenmerken is wanneer codependentie aan jouw fundament ligt.  Ikzelf was tot in 2013 zo codependent van hier tot in Tokio.
Gelukkig heeft mijn tweede scheiding mij daar bewust van gemaakt en ben ik met mijn codependentie aan de slag gegaan.
Ondertussen ben ik naast rouwtherapeut ook codependentiecoach, waarom ik die 2 combineer vertel ik in mijn gratis online masterclass.   Maar vandaag wil ik het vooral hebben over NEE ZEGGEN en deel ik een incident waar ik écht niet goed van was.

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Wat ligt daar nu aan de basis?  Waarom kan de éne persoon dat zo makkelijk en waarom heeft een ander daar dan zoveel moeite mee?
We zien dat wanneer je worstelt met codependentie, dat nee zeggen een behoorlijke uitdaging kan zijn.  Jouw focus ligt veel meer op de ander dan op jezelf.  Je bent dus veel meer bezig met hoe de ander zich zal voelen als je nee zegt, dan hoe jij je achteraf zélf zal voelen.
Wellicht herken je ook het volgende?
– Je voelt je verplicht om goed te doen voor een ander.
– Je bent bang om de ander teleur te stellen.
– Je voelt een diepgewortelde behoefte om graag gezien te worden.
– Je vindt het heel erg lastig om grenzen te trekken.
Het is niet zomaar toevallig dat je van al deze eigenschappen last hebt.  Het zijn fundamentele kenmerken van codependentie.  Wat dit is en waarom het een must is om na je scheiding te onderzoeken als dit bij jou ook aan de basis ligt, dat vertel ik in mijn gratis online masterclass.

Mijn test van het universum.

Ondertussen heb ik codependentie grotendeels doorbroken.  Het is te zeggen ik heb geleerd om comfortabel om te gaan met het oncomfortabele.  Van de 60 kenmerken die ik deel met mijn cliënten in de K.R.A.C.H.T.-methode, zijn er nog een 3-tal waar ik in mijn dagelijks leven soms nog last van heb.
Eén daarvan is dus nee zeggen.
Wanneer je in een transformatieproces zit en oude patronen aan het doorbreken bent dan word je tijdens je innerlijke reis ‘getest’.
Soms moet je er af en toe eens aan herinnerd worden. Er komen niet toevallig zaken op jouw pad waarbij je uitgedaagd wordt.  Bij mij was dat de voorbije maand nogal duidelijk het geval, alleen had ik het niet meteen door.  Wat gebeurt er dan?  De uitdagingen worden steeds groter!  Het universum helpt je dus om het kwartje te laten vallen.
En of het viel vorige week!

Aan de supermarkt.

Iedere keer dat ik de voorbije maand naar de supermarkt ging hier in Gent, stond er elke keer wel iemand van een goed doel aan de winkelkarren.
Unicef, SOS Kinderdorpen, Amref … Ondertussen gaat er dus maandelijks 3 keer 12 euro van mijn rekening.  Het meisje die daar laatst stond heeft het mogen voelen dat ik geïrriteerd was.  Uiteraard is het niet dat meisje haar schuld en heb ik daarna verder doorgevoeld van waar mijn irritatie kwam.

Een ja tegen de ander…

terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen.  Is een nee tegen jezelf.  Wanneer je dit vaak doet ga je weg van jezelf.  Je negeert jouw eigen grenzen wat uiteindelijk nefast is voor jouw gevoel van zelfliefde.  Ongemerkt was ik dit dus weer aan het doen.  Het universum dacht:

“Ze snapt het niet, we zullen haar eens een handje helpen.”

Geloof het of niet maar dit gaat over een bepaalde energie waar je dan in zit en die keer op keer terug komt.  Vaak gebeurt er dan iets waardoor je zo van slag bent dat je er niet meer naast kunt kijken.  Dat gebeurde dus.

De bel ging.

Ik was aan het werk thuis toen de bel ging.  Die dag verwachtte ik belangrijke post voor mijn zoon dus ik dacht dat het de postbode was.  Zonder kijken loop ik naar de voordeur en ik schrik van een man die daar met zijn armen in de lucht staat.  Mijn buikgevoel zei nog

“Oei wat is hier aan de hand.”

maar dat gevoel negeerde ik.
Lang verhaal kort.  Ik deed de deur open en zonder zelf een woord te kunnen zeggen stond ik te luisteren naar een heel verhaal van een dochtertje van 4 dat hoge koorts had en er was geen geld om perdolan te kopen.  Of ik even 10 euro kon lenen om naar de apotheek te gaan.
Er werd gespeeld op mijn moederhart en iets in mij zei om geen geld te geven, dus ik stelde voor om samen naar de apotheek te gaan.  De vreemde blik van die man op dat moment heb ik toen wél gezien maar ook genegeerd.   We wandelden samen naar de apotheek.  Daar zei hij plots dat hij ook nog Nurofen nodig had.  Pfff … daar kwam dat herkenbare vervelende gevoel in mij naar boven.  Dat gevoel wanneer ik nee wil zeggen maar niet durf.  De apotheker kijkt mij aan met een blik van “Zou je dit wel doen”, maar ja hoor Veerle doet het.
19,85 euro afgerekend, buiten bedankt hij me nog en ik wandel terug naar huis.  De zon schijnt, ik zie een vlinder vliegen en ergens praat ik het goed in mezelf  “Oh Veerle, komaan je hebt wel een kindje geholpen hé”.

Die mail van de apotheek!

Eenmaal thuis ga ik snel weer aan het werk.  Ik ben mails aan het beantwoorden en plots zie ik een mail binnenkomen met in onderwerp “Perdolan – Nurofen”.  Ik deel hieronder die mail.

Je begrijpt vast wel dat mijn goed gevoel instant weg was en plaats maakte voor een extreem k*tgevoel.  Je wil het niet weten hoe slecht ik me voelde.  En toen viel het kwartje.  Dit was dus hét puzzelstukje dat ik nodig had om hier weer even keihard op gewezen te worden.   Ik heb daarna een moment voor mezelf genomen en toegelaten wat er gevoeld mocht worden.
1 ding wist ik zeker, de volgende keer zeg ik écht wel NEE.

Tips om makkelijker NEE te zeggen.

* Luister naar je buikgevoel! Als je een nee voelt, handel daar dan ook naar.
* Wees je bewust van je grenzen.  Dit bewustzijn helpt je om sneller te schakelen.
* Oefen zelfcompassie.  Je eigen gevoel is net zo belangrijk dan dat van een ander.  Zet jezelf op de eerste plaats.
* Gebruik duidelijke taal.  Nee is ook een antwoord.  Je hoeft er niet iedere keer een heel verhaal bij te vertellen om je eigen schuldgevoel te verminderen.  Deal op dat moment met dat schuldgevoel, het mag er zijn!  Het is onderdeel van jouw transformatie.  Je zal zien dat wanneer je dit vaker doet, jouw zelfvertrouwen groeit en je het veel makkelijker kunt.
Anticipeer op weerstand.  Hou er rekening mee dat de ander teleurgesteld of misschien wel boos kan zijn.  Realiseer je dat de reactie van de ander meer zegt over hun verwachtingen dan over jouw waarde of beslissing.
Stel prioriteiten.  Het is oké om nee te zeggen tegen een goed doel, je kunt niet in je ééntje de hele wereld helpen.
Zoek steun.  Vertel je verhaal aan anderen op het moment dat je je zo slecht voelt.  De visie van iemand anders kan je helpen om het met een andere blik te bekijken.  Ik stuurde dat moment ook naar mijn zus om mijn hart te luchten.

“Zus je hebt goed gedaan he, je gaf geen geld en je dacht oprecht dat je een ziek kindje zou helpen.  Wees nu niet zo streng voor jezelf.”

Verbinding is zo belangrijk tijdens je persoonlijke groei, om die reden kunnen mijn cliënten 24/7 terecht in de privé K.R.A.C.H.T.-community.
Herinner jezelf aan het grotere plaatje.  Elke keer dat je nee zegt tegen iets dat niet goed voor je is, zeg je JA tegen jezelf en je eigen welzijn.  Jouw eigenwaarde en gevoel van zelfliefde zal toenemen, waardoor je stap voor stap met trots nee zal kunnen zeggen ipv met schuldgevoel.

Het is een proces.

Het leren nee zeggen is een proces dat vooral oefening vergt.  Je moet het gewoon doen om dat succesgevoel te ervaren.  Twee dagen later stond ik aan de rode lichten en kwam er een bedelaar op me af.   Ik dacht: “Daar gaan we weer, maar deze keer gaan ze mij niet hebben.”
Mijn raam stond open want het was warm en  …. Ik zei NEE.  Weliswaar nog niet helemaal zonder schuldgevoel maar toen ik wegreed voelde ik een soort van dankbaarheid voor ‘mijn test’.
Ik zei bewust nee en ik voelde ook dat dit me goed deed.
We zijn weer ‘een les’ rijker.

En jij?  Wil jij na jouw rouwproces ook aan de slag met je oude patronen?

Wist je dat het belangrijk is om eerst te rouwen en je scheiding goed te verwerken alvorens je met jouw eigen fundament aan de slag gaat?
Ik neem je tijdens mijn gratis online masterclass heel graag mee in dat hele plan van leed naar liefde.  Ook jij bent het waard om je leven vanuit je ware zelf te leven en van daaruit een gezonde relatie aan te trekken.
Zet vandaag die 1ste kleine stap en doe mee met de masterclass.  Er wordt aan jouw privacy gedacht!  Jij ziet mij én mijn presentatie, maar ik zie jou niet.  Ik werk met een privé chat waarin jij in alle vertrouwen en veiligheid direct jouw vragen kunt typen.
Je leest via de link hieronder alle info en je kunt ook jouw persoonlijke toegang reserveren.
Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen al ruimte scheppen voor jouw persoonlijke groei? De mini training Scheiden is Rouwen neemt je mee doorheen de 5 fases van het rouwproces.  Je krijgt meteen inzicht in jouw emotionele rollercoaster.  Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je leert voelen en zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.  Op de foto hieronder kan je enkele reacties lezen.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Ik kan niet boos worden.

Ik kan niet boos worden.

Terwijl de ene vastzit in een nachtmerrie, voelt het voor de ander als gevangen zitten in een droom. Een droom waarin we de goede momenten steeds weer herbeleven en het negatieve verdoezelen of onder het tapijt schuiven. Herken je dat? Ik kan niet boos worden. Dit...

In je eigen kracht komen.

In je eigen kracht komen.

Toen ik deze reactie las, dacht ik meteen: "Dit wordt mijn volgende nieuwsbrief." Want, dit geeft mij de kans om mijn persoonlijke visie rond kracht met jou te delen. In mijn content deel ik inderdaad soms foto’s van mezelf en Huibert. Eén daarvan lig ik in zijn armen...

Roze wolk na een scheiding.

Roze wolk na een scheiding.

Zoals gewoonlijk haal ik mijn inspiratie voor mijn blogs uit een casus van 1 van mijn groepen die ik beheer op Facebook.  Vaak is het voor veel mensen een herkenbaar onderwerp, waardoor het interessant is om mijn feedback daarop ook met jou te delen. Vandaag deel ik...

Geloof in de liefde.

Geloof in de liefde.

Denk jij daar ook wel eens over?  Hoe het met jou verder zal gaan in de toekomst? Kan je weer verliefd worden? Zal je ooit weer gelukkig zijn? Ik vermoed dat Aline niet de enige is met deze vragen en dit gevoel. Om die reden wil ik vandaag mijn reactie aan haar met...

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.