Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

door | 6 mei 2024 | Blog

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Maar wat als:
– Het niet jouw pakkie-an is?
– Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt?
– De emoties van de ander niks met jou te maken hebben?
– Je gewoon mag luisteren ipv oplossen?
– Je ook erkenning en waardering kunt krijgen zonder je uit de naad te werken?
– Jij niet steeds je best zou moeten doen om ‘de energie’ te veranderen?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Als ‘spons’ voel jij je verantwoordelijk voor van alles en nog wat!  (Mocht jij je nu afvragen waarom ik plots over een spons begin, dan heb ik het niet over dat bruine ding waarmee je de ramen schoonmaakt, maar wel over 1 van de 5 copingmechanismen. Meer uitleg straks in de PS.)
Even terug naar de les.
Als spons neem jij heel makkelijk de emotionele verantwoordelijkheid op jou.
Je voelt je schuldig na een ruzie en soms denk je wel dat je de scheiding had kunnen voorkomen.
Wanneer er spanning in huis hangt, ga je meteen denken hoe je de sfeer kunt ombuigen.
Wanneer jouw ex bv. heel gestresseerd thuis kwam dan nam je die lading op jou en deed je heel hard je best om het toch maar heel gezellig te maken aan tafel.
Wanneer één van je kinderen met een probleem komt, probeer je direct een oplossing te verzinnen ipv eigenlijk gewoon te luisteren en emotioneel beschikbaar te zijn.

Ongezonde relatie?

De ‘sponsen’ die ik spreek komen ook vaak uit een ongezonde relatie.
Hun ex nam nooit de verantwoordelijkheid op zich, laat staan dat hij of zij de emoties die teweeg gebracht werden voor eigen rekening nam.
Ruzies waren altijd jouw schuld.  Dat kreeg je ook vaak te horen waardoor je aan jezelf ging twijfelen.
Jouw ex vroeg zich maar zelden of nooit af hoe het met jou ging, maar was vooral met zijn/haar eigen gevoel, probleem of succes bezig.

Als spons ligt er bij jou iets aan het fundament waardoor je onbewust ongezonde relaties aantrekt.
Jouw onderbewustzijn kiest altijd de makkelijkste weg en dat is de weg van de minste weerstand.
De gekende weg dus.
Wanneer jij na jouw scheiding verandering wilt in je leven zal je daar zelf iets mogen mee doen.
Het ‘spons-gedrag’ dat jij misschien al heel lang in je leven stelt is na de scheiding of relatiebreuk niet opgelost.

Advies.

Welke 1ste stappen mag je zetten om minder te ‘sponsen’?
– Laat je niet meer schuldig maken aan het gedrag van een ander.  Wees je daar bewust van, jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van iemand anders.
– Leer je eigen verantwoordelijkheid opnemen.  Stap eens uit ‘het verhaal’ en kijk ernaar alsof je een neutrale persoon bent.  Hoe zou je dan handelen?
– Kom uit de dramadriehoek en ga eens wat minder in je reddersrol staan.  Vraag je bij elke situatie af “Moet ik hier tussenkomen of ontneem ik zo de ander zijn eigen verantwoordelijkheid en dus ook zijn persoonlijke groei?”
– Durf ook materiële verantwoordelijkheid te nemen.  Ook jij kunt perfect je geld beheren en beslissingen nemen over de aankoop van belangrijke zaken.  Hier zou je nu niet meteen aan denken bij ‘ontsponsen’.  Toch zien we dat sponsen vaak de verantwoordelijkheid over materiële zaken dan wél weer overlaten aan de ander, dus hier mag je een omgekeerde beweging in maken.
– Stop met taken overnemen die niet van jou zijn.  De ander zal jou heus niet laten vallen als je niet steeds in de bres springt, terwijl je zelf al overloopt.  Als dat wel zo is, dan is het tijd om grenzen te trekken en je af te vragen of die vriendschap/relatie jou nog wel gelukkig maakt?

Waarom is ‘ontsponsen’ belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom ik dit onderwerp nu zo belangrijk vindt om deze mail over te schrijven … Als rouwtherapeut/codependentiecoach ga ik met mijn cliënten van A naar B.
Van leed naar liefde, van een gebroken hart naar een geheeld hart.
Je leest het wellicht niet graag maar “de breuk an sich, is niet dé oplossing”.
Je bent nu misschien wel na al die jaren eindelijk uit een ongezonde situatie gestapt.
Of je bent verlaten want je zou zelf nooit de stap hebben gezet ook al wist je dat het eigenlijk niet goed voor je was.

Hoe het ook gegaan is, jullie zijn uit elkaar, maar daarmee is jouw fundament nog niet veranderd.
Uiteraard is het belangrijk om eerst te rouwen, zodat jouw verdriet en pijn écht alle ruimte krijgt.
Daarna mag jij jezelf stretchen om aan innerlijk werk te doen.
Zodat je weet wat je zélf kunt veranderen om in de toekomst een gezonde relatie aan te trekken.

Verschil tussen een gezonde en ongezonde relatie.

In mijn gratis online masterclass neem ik je mee doorheen dit hele proces. Daar leg ik ook goed uit wat het verschil is tussen een gezonde en een ongezonde relatie.  De slide die ik daar deel met alle kenmerken van een ongezonde relatie is voor veel mensen confronterend en best een emotioneel moment.  Ik lees vaak in de privé chat: “Confronterend”.
Dat is niet fijn dat snap ik, maar wel goed nieuws.
Confrontatie is de enige manier om verandering te creëren.

Een vraag vanuit liefde.

Dan rest mij voor vandaag nog 1 vraag aan jou.
Vanuit liefde omdat ik jou écht wil helpen.
“Verleg jij jouw probleem naar de toekomst of ga je er nu écht iets mee doen?”

Je wilt er iets mee doen?

Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Stap voor stap naar een leven waarin jij “gepast” verantwoordelijk gedrag zult stellen.
Van daaruit straal je een heel andere energie uit, let maar eens op wat er dan allemaal op jouw pad kan komen.

Heel graag tot in de masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: ‘Een spons zijn’ is een begrip uit de psychologie, wat valt onder de verschillende copingstrategieën.  Coping is de manier waarop iemand omgaat met problemen en/of stress.
Wat doe jij als er zich een probleem voordoet?  Hoe ga je daarmee om?
In die terminologie spreken we ook van ‘een spons’, ‘een bunker’, ‘een analyst’ en ‘een indigo’.
Even écht heel kort uitgelegd:
* Spons:  laat zich volledig opslorpen door het probleem en ‘wordt het probleem’.
* Bunker:  sluit zich af van alle prikkels en gaat uit verbinding.
* Analyst:  gaat eerst het hele probleem grondig analyseren alvorens te reageren.
* Indigo: bekijkt een probleem vanuit de spirituele kant, heeft een diep innerlijk weten en kan dikwijls niet begrijpen waarom anderen minder waarnemen.
* Buddha:  stelt zich erboven, kan het accepteren en voelt innerlijke vrede.

PPS: Wil je meteen werken aan verandering in je leven en stappen zetten om aan je mindset te werken.  Wist je dat anders denken jou instant een ander gevoel kan geven?
Ik nodig je graag uit om ook deel te nemen aan de Magic Mindset Days.  Op dit moment zijn er 149 mensen mee aan de slag.  Jij kunt ook meedoen en meteen starten.
Momenteel loopt er een lanceringskorting van 50%, dwz dat je nu geen 77 euro maar amper 38,50 euro betaalt voor de volledige training waar je ook nog eens altijd toegang tot krijgt.

KLIK HIER voor meer magie in jouw leven.  Je bent welkom in de Magic Mindset Club.

Lees ook

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien. Een trigger, we kennen het allemaal. Dat moment dat je veel heftiger dan ‘normaal’ reageert op een gebeurtenis. Er wordt ‘iets’ in jou geraakt. Na een scheiding zien we dat mensen vaker geraakt worden. Je zit in een...

Is empathie een vaardigheid?

Is empathie een vaardigheid?

"Waarom zou een innerlijke reis ook rouw met zich meebrengen?" : deze vraag kreeg ik een aantal weken terug. Wanneer je intensief aan het werk bent met jezelf. Wanneer je innerlijk werk aan het doen bent. Wanneer je stap voor stap leert hoe je jouw oude patronen...

Rouwen na scheiden.

Rouwen na scheiden.

Wat als rouwen na scheiden nu eens doodnormaal zou mogen zijn? Hoe zou dat voor jou voelen? Als er iets is in het leven wat echt iedereen meemaakt dan is het rouw! Waarom is er dan nog steeds zoveel onbegrip? Waarom voelen zoveel mensen in rouw zich eenzaam en alleen?...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.