Hoe omgaan met je ex op social media?

door | 9 juni 2024 | Woorden die ook van jou kunnen zijn

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep.
“Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen.” 
Confronterend als je ‘s ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan.
Hoe is dat bij jou?  Zie jij ook nog herinneringen van je ex of heb je hem of haar geblokkeerd?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vroeger kwam je jouw ex toevallig tegen in de supermarkt nu met social media kan je dat te pas en te onpas gebeuren.
Er wordt mij vaak gevraagd wat nu het beste advies is.  Blokkeren of toelaten?
Weet je, er is geen goed of fout.
Dit is zeer persoonlijk en hangt echt af van verschillende factoren.
Ikzelf heb mijn exen niet geblokkeerd.  Als mijn cliënten daarmee worstelen stel ik een aantal vragen zodat ze er een bewust kunnen op doorvoelen wat voor hen dan het beste zou zijn.

Blokkeren?

* Emotionele rust: Wanneer de breuk nog heel recent is kan het zijn dat je echt iedere keer van slag bent als je jouw ex ziet op social media.  Dan kan het voor jou rust brengen om hem of haar al dan niet tijdelijk te blokkeren.   Het geeft jou de zekerheid dat je niet onverwachts met zaken geconfronteerd zult worden die je eigenlijk liever niet wil weten of zien.
* Duidelijke grenzen: Door jouw ex te blokkeren stel je duidelijke grenzen voor jezelf.  Voor sommige mensen is deze handeling een heel belangrijke stap die kan bijdragen aan het helingsproces en persoonlijke groei.
* Controle:  Het geeft jou een gevoel van controle. Jij hebt zelf in handen dat je niet zomaar onverwacht geconfronteerd kunt worden met je ex wanneer je op social media scrollt.  Het zorgt er ook voor dat je niet vanuit een gemis of een leegte constant op zijn of haar tijdlijn zit te kijken.
* Zelfzorg: Als je voelt dat dit jou rust geeft en je handelt daar ook naar dan is dat een mooi staaltje van zelfzorg.   Het geeft je ook ruimte om de focus op jezelf te houden en je eigen welzijn voorop te stellen.

Toelaten?

*Confrontatie toestaan: Emoties toelaten werkt helend.  Het toelaten van herinneringen kan jou helpen om bewust je emoties te doorvoelen.  Uiteindelijk heb je zélf nog in de hand wanneer je op social media aan het scrollen bent, doe het dan bv. niet op je werk maar alleen maar thuis.
*Realiteit onder ogen zien: Het niet blokkeren van je ex kan je helpen om de realiteit onder ogen te zien.   Je kunt de situatie niet ontkennen.  Je geeft jezelf de ruimte om verder te gaan zonder je te isoleren van de werkelijkheid.
*Persoonlijke groei: Het leren omgaan met de triggers zorgen altijd voor groei.  Ik zeg altijd “triggers zijn uitnodigingen om te groeien”.  Wanneer je telkens bewust stilstaat bij wat er op dat moment precies geraakt wordt, zet je iedere keer stapjes in jouw innerlijke reis.

Wat is het beste voor jou?

Wanneer je blokkeren een te grote stap vindt kan je ook nog altijd jouw herinneringen met je ex uitzetten.  Dat doe je door op jouw profiel op herinneringen te klikken en daar kan je bij de instellingen aanduiden dat je herinneringen met een bepaalde persoon wilt verbergen.  Je kan daar zelfs ook data verbergen, waaronder bv. je huwelijksdatum.
Nogmaals er is geen goed of fout.   Jij weet het best wat je nu nodig hebt, het hangt er ook nog eens heel sterk vanaf waar je staat in jouw verwerkingsproces.
Daarnaast zien we ook dat wanneer je uit een ongezonde relatie komt het beter kan zijn om dan toch te blokkeren, zodat je uit die negatieve energie kan komen.
Wanneer je uit een knipperlichtrelatie komt kan blokkeren jou ook helpen om uit de vicieuze cirkel te blijven.

Weet dat hulp vragen ook sterk zijn is.

Wanneer je merkt dat dit allemaal heel gevoelig voor jou is, wees dan mild voor jezelf.
Weet dat je hulp mag vragen om hier doorheen te komen.  In mijn gratis online masterclass neem ik je heel graag mee door het hele plan, hoe je van A naar B gaat.

Nog even over Ilse in de K.R.A.C.H.T.-groep.

Ze kreeg heel wat reacties op haar post in de privé groep.  Duidelijk iets wat leeft onder gescheiden m/v.   Geert maakte zich zorgen om haar, hij vroeg zich af of ze zichzelf niet teveel aan het pijnigen was door naar die foto te kijken en ook met ons te delen in de groep. “Hier help je jezelf niet mee.”: klonk het.  Marleen vond ook dat ze hem moest blokkeren zodat ze die herinneringen niet meer zag.  Petra daarentegen had de herinneringen laten aanstaan en het deed haar goed om te merken dat het haar steeds minder deed.  Miranda gaf dan weer het volgende mee: “Accepteer de situatie zoals ze NU is … dan kan je verder.  Je mag best een warm gevoel overhouden aan deze foto, maar let op dat je niet in de romantiseerfase komt, want dat is ook weer een overlevingsmechanisme.” 
Céline gaf ook nog een waardevolle boodschap mee: “Tegelijkertijd , voel maar even wat de foto met jou doet.  Je mag de pijn toelaten.  Misschien kan je er even helemaal IN zitten, zonder allerlei gedachten.  Gewoon voelen.” 

Dankbaar voor de verbinding.

Wat ben ik dankbaar als ik dat allemaal lees.  Zo waardevol om telkens opnieuw te mogen zien hoe mijn cliënten ook elkaar ondersteunen.  De groep is goud waard, dat wordt vaak gezegd.
Ilse zelf reageerde ook nog: “De foto kwam idd voorbij als herinnering, ik was er niet speciaal naar op zoek ofzo.  Het was een sprookjeshuwelijk en toen voelde dat ook zo.  Uiteraard stond ik er bij stil, maar ik merkte wel op dat het al anders was dan vorig jaar. Toen kon ik alleen maar wenen, nu kan ik er toch al met een goed gevoel op terug kijken.  We hebben samen een prachtig zoontje en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.” 

Nieuwsgierig naar wat mijn K.R.A.C.H.T.-methode© voor jou kan betekenen?

Vorige maand schreef er iemand in de privé chat van de masterclass: “Whaw dat heb ik nog nergens gezien zo’n compleet programma waarin alles verwerkt zit.”
Sommige noemen het zelfs ‘dé encyclopedie’ die je nodig hebt na een scheiding om terug gelukkig te kunnen zijn. Het is inderdaad een allesomvattend traject, ik wil je dan ook heel graag van A naar B brengen.

Wil je meer weten over mijn methodiek? 
Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen jouw emoties toelaten?  Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag?
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

 

Lees ook

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed...

Vreemdgaan toestaan?

Vreemdgaan toestaan?

"Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog 'als dat hém nu gelukkig maakt', hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.