Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

door | 12 mei 2024 | Woorden die ook van jou kunnen zijn

Met je verstand weet je het wel,
maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat?
Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling.
In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde haar wel gerust.

“Het is niet omdat je zelf de knoop doorhakt dat je niet door een rouwproces heen gaat.
Ik lees ‘veel ups & downs” … Hoe groot is de kans dat dit dan een gezonde relatie was?
Vaak zien we dat het afscheid nemen van een ongezonde relatie dikwijls nog lastiger is dan van een gezonde relatie.
Het is vergelijkbaar met afkicken van een verslaving.
Wat zeggen jouw dagelijkse gedachten die steeds bij hem zijn? Waarover gaat dit?”

 

Rouwen … ook al heb je er zelf voor ‘gekozen’.

Het is een grote misvatting dat je niet door een rouwproces zou gaan wanneer je er zélf voor gekozen hebt.
We zien heel vaak dat mensen automatisch de betrokkenen gaan onderverdelen en een rol geven uit de dramadriehoek.
Je bent ‘het slachtoffer’ wanneer je verlaten bent en je bent ‘de dader’ wanneer je zélf de knoop hebt doorgehakt.  Overigens zien we ook dat het slachtoffer meer sympathie krijgt van de nabije omgeving.  Dat zorgt voor verwarring waardoor mensen zoals L. hier in de groep dan aan zichzelf gaan twijfelen.

In de weegschaal?

Als rouwtherapeut benadruk ik altijd dat het nooit de bedoeling kan zijn dat rouw in de weegschaal gelegd wordt.   Ieder persoon is uniek en elk verhaal is anders.  Vergelijk aub nooit jouw proces met dat van een ander en al zeker niet met dat van je ex.
Belangrijk is dat je weet dat je hoe dan ook door een rouwproces gaat, tenzij je jouw emoties onderdrukt of vlucht in een nieuwe relatie om niet te moeten voelen.  Maar dat is weer een compleet ander verhaal.

 

Verslaving?

Een ander lid reageerde het volgende onder mijn reactie: “Wat ben ik blij dit te lezen Veerle want ik kom ook uit een relatie met constant up & downs en begreep dus niet waarom ik zoveel verdriet heb.”
Afscheid nemen van een toxische relatie is lastiger dan wanneer je als 2 volwassen mensen uit een gezonde relatie stapt.  Hoezo dan?
Wanneer je merkt dat je structureel valt op personen die emotioneel onbeschikbaar zijn dan is de kans groot dat je kampt met relatieverslaving.
Je ervaart meer leed dan liefde in een relatie.
Met je verstand weet je het wel dat zijn/haar gedrag niet goed te keuren valt, maar wanneer mensen in jouw vriendenkring daar een opmerking over geven praat je het ook nog eens goed!
Het voelt als een obsessie!  Je wil zo graag dat het lukt, je wil zo graag verandering in je leven dat je ervan overtuigd bent dat jij ‘de ander wel zal kunnen redden’.
Je bent je ervan bewust dat je jezelf niet kon zijn in die relatie en toch zou je die persoon ook nog eens terugwillen.

3 redenen waarom je de foute partners aantrekt! (Hieronder deel ik een slide uit een K.R.A.C.H.T.-masterclass over codependentie.)

Bewustzijn.
Wees je hier bewust van! Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Besef dus dat jouw onderbewustzijn niet van verandering houdt en je liever daar houdt waar je al je hele leven bent.  Dat is de makkelijkste weg.
Maar … als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Het is een ‘les’.
Alles wat er gebeurt in jouw leven, gebeurt met een reden.
En die reden is altijd groei.
Vraag je af waarom die persoon op jouw pad kwam?
Wat is de les die je hieruit mocht leren?
Wat is de uitnodiging?
Welk oud patroon mag je aanpakken om dit in de toekomst te kunnen vermijden?

Stop met redden. 
Verleg aub vanaf vandaag de focus naar jezelf.
Het is heel typisch wanneer codependentie aan jouw fundament ligt dat jouw focus 90% op de ander ligt en maar 10% op jezelf.  Ik zeg niet dat je het helemaal moet omdraaien want dan ga je naar de narcistische karakterstijl en dat is ook weer niet de bedoeling.
Wees je hier bewust van en onderzoek wat je nodig hebt om in jouw autonomie te komen.

 

Loskomen van een toxische relatie.

8 tips om los te komen van een toxische relatie:
* Beperk of blokkeer het contact met je ex.
“Nog 1 berichtje om te zeggen dat ik hem ga blokkeren.” Niet doen! Vanuit jouw verlatingsangst heb jij heel erg de behoefte aan verbinding maar doe dit niet met je ex.  Zoek verbinding op met mensen die jou begrijpen en neutraal naar jouw situatie kunnen kijken.
* Geen spullen meer.
“Ja maar hij heeft geen plek voor zijn persoonlijke spullen, dus in afwachting van zijn eigen huis staat het hier nog in de garage.”  Niet doen! Dat is heel typisch voor een toxische relatie, iemand met bindingsangst wil overal lijntjes houden met bv. spullen in jouw huis.
Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk ‘lijntjes’ zijn om jouw energie te kunnen zuiveren.
*Duidelijke afspraken.
“Hij stuurde een appje en heb dan maar geantwoord, waarna er weer ruzie is ontstaan.” Niet doen! Het is uiteraard niet altijd mogelijk om je ex helemaal te blokkeren als jullie samen kinderen hebben, maar als jouw afspraak was ‘enkel communicatie per mail’ hou je daar dan ook aan en ga niet toch één keer antwoorden op zijn of haar appje.
* Zelfreflectie.
“Waarom blijf ik toch die foute partners aantrekken, het zal wel aan mij liggen zeker?” Niet doen! Ga niet in zelfbeklag maar doe wél aan zelfreflectie.  Onderzoek bij jezelf hoe het komt, wat jouw patroon is en vraag hulp om jouw vicieuze cirkel te doorbreken.  Je kunt het!
* Neutraal.
“Waarom overkomt dit me nu, wat doe ik verkeerd?” Probeer elke situatie neutraal te bekijken door de helikopterview te hanteren.  Bekijk jouw verhaal alsof je een 3de persoon bent, vlieg er als het ware boven en probeer het neutraal te bekijken.  Tip: Stel jezelf de volgende vraag  “Wat zou ik aan een vriendin adviseren die in een soortgelijke situatie zit?”
* Focus op het nu.
“Hoe ga ik dat ooit kunnen veranderen in mijn toekomst?” Stop! Verleg jouw focus naar het nu. Het heeft geen zin om je nu al zorgen te maken over jouw toekomst.  Vertrouw op jouw proces.
Wanneer je ermee aan de slag gaat zal je zien dat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.
* Emoties toelaten.
“Ik zoek constant afleiding, want dit verdriet doet zoveel pijn.”  Ook hier stop! Stop met afleiding zoeken en sta jezelf toe om te voelen. Je mag toestaan wat je voelt in plaats van ertegen te vechten.  Toestaan wat je voelt zonder oordeel is een daad van eigenliefde. Mijn meditatie ’emotie toelaten’ is hier een gouden tool voor. (Zie PS.)
* Rouw!
“Ja maar ik ben er klaar mee met al dat huilen, ik wil dat het stopt.” Het zal pas stoppen als jij accepteert dat je in een rouwproces zit.  Geef jezelf alle ruimte om stap voor stap door het rouwproces te gaan.  Accepteer dat je mag rouwen ook wanneer je beseft dat de relatie niet goed voor je was.  Rouw is de achterkant van liefde.  Het is niet omdat jullie relatie toxisch was dat er geen liefde is geweest, integendeel.  Wees lief en mild voor jezelf.

Naast deze 8 tips wil je er nu écht mee aan de slag? 
Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Stap voor stap naar een leven waarin jij weet wat je nodig hebt om een gezonde relatie aan te trekken.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen jouw emoties toelaten?  Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag?
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien.

Triggers zijn uitnodigingen om te groeien. Een trigger, we kennen het allemaal. Dat moment dat je veel heftiger dan ‘normaal’ reageert op een gebeurtenis. Er wordt ‘iets’ in jou geraakt. Na een scheiding zien we dat mensen vaker geraakt worden. Je zit in een...

Is empathie een vaardigheid?

Is empathie een vaardigheid?

"Waarom zou een innerlijke reis ook rouw met zich meebrengen?" : deze vraag kreeg ik een aantal weken terug. Wanneer je intensief aan het werk bent met jezelf. Wanneer je innerlijk werk aan het doen bent. Wanneer je stap voor stap leert hoe je jouw oude patronen...

Rouwen na scheiden.

Rouwen na scheiden.

Wat als rouwen na scheiden nu eens doodnormaal zou mogen zijn? Hoe zou dat voor jou voelen? Als er iets is in het leven wat echt iedereen meemaakt dan is het rouw! Waarom is er dan nog steeds zoveel onbegrip? Waarom voelen zoveel mensen in rouw zich eenzaam en alleen?...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.