Mijn vrienden kiezen voor mijn ex.

door | 14 juli 2024 | Woorden die ook van jou kunnen zijn

Wanneer je ziet of hoort dat gemeenschappelijke vrienden omgaan met je ex.   Vrienden die uit eten gaan met je ex en zijn nieuwe vriendin, vrienden die aan het helpen zijn in het nieuwe huis van je ex, of vrienden die jullie allebei uitnodigen voor hun verjaardagsfeestje.
Ongemakkelijke situaties die zorgen voor verdriet, teleurstelling maar ook wel het gevoel van verraad kan naar boven komen.

Mijn ‘vrienden’ kiezen voor mijn ex.

De rouw wordt weer volledig in je gezicht gegooid bij het horen van zulk nieuws.

 “Ik ben er vorige week nog geweest, waarom hebben ze me daar niks over verteld?” 

Het voelt als iets wat verzwegen werd, je voelt je verraden.  Je schrikt van alle emoties die daardoor naar boven komen.  Is er nu werkelijk niemand die snapt hoe pijnlijk dit voor je is?  Het gevoel van verraad snijdt onverwacht heel diep, je bent er helemaal ondersteboven door.  Het lijkt alsof de mensen die je vertrouwt gekozen hebben voor ‘de andere kant’.  Kan je dan niemand meer vertrouwen?

Dat gevoel. Dat gevoel dat vrienden ‘kiezen’ voor je ex.  Wellicht heb je het ook al eens gevoeld?
Het is complex die emotionele rollercoaster na een scheiding/relatiebreuk.

Verandering van je Inner Circle = Secundaire Rouw

Wanneer we een belangrijke relatie verliezen, ervaren we niet alleen de pijn van die specifieke breuk, maar vaak ook de pijn van veranderingen in onze sociale kring.  Dit is onderdeel van de secundaire rouw.  De pijn van het verliezen van het netwerk en de gemeenschappelijke banden die je samen had met je ex is een pijnlijk onderdeel van het hele verwerkingsproces.
Zonder verdriet in de weegschaal te willen leggen, maar hier zien we nogmaals dat dit specifiek deel van de rouw minder of niet voorkomt wanneer je partner overlijdt.  Vaak zien we dat je dan door je omgeving op handen wordt gedragen, alsook door je schoonfamilie.  Wat bij een scheiding helaas soms helemaal anders is.

*Verlies van gezamenlijke vrienden: Soms kiezen vrienden onbewust een kant, niet omdat ze tegen jou zijn, maar omdat ze niet goed weten om te gaan met de situatie.  Of ze verdwijnen helemaal omdat ze niet willen kiezen en vanuit dat gevoel dan maar met geen van beiden nog contact opnemen.
*Verlies van familie: In sommige gevallen zijn je schoonouders doorheen de jaren als je eigen ouders voor je geworden.  Het is pijnlijk wanneer ook dat contact plots verbroken wordt omdat zij het gevoel hebben om voor hun eigen kind te moeten kiezen.
*Verlies van routines en gewoonten: Je sociale activiteiten … Wat doe je met bv. de dansschool of het koor waar jullie samen lid van waren?  Wanneer jullie niet meer met elkaar door de bocht kunnen of wanneer het te pijnlijk is om elkaar te zien, vraagt dit ook soms om afscheid te moeten nemen van een hobby met daarbij de vele sociale contacten.  Het is niet te onderschatten dat alleen dit al een grote leegte kan veroorzaken in je leven.

Maar … wat als ze niet kiezen?

Wat als je er anders mag naar kijken?  Wat als ze niet kiezen voor of tegen jou door contact te hebben met ‘de ander’.  Wat als het niet om jou gaat maar simpelweg om hun eigen gemak? Hier zijn enkele redenen waarom vrienden mogelijks nog contact houden met je ex:

*Loyaliteit:  Jullie kennen elkaar al zo lang, waardoor ze zich verbonden voelen met allebei.  Ze willen niet in een loyaliteitsconflict terecht komen en willen daardoor graag met jullie alle twee blijven overeen komen.
*Vermijden van conflict: Ze willen niets te maken hebben met jullie breuk en willen dat alles verder gaat zoals voorheen.  Ze willen geen van beiden verliezen en doen hun best om conflicten te vermijden.
*Neutraliteit:  Ze willen neutraal blijven en staan er niet bij stil dat door het contact te verzwijgen dit door jou anders geïnterpreteerd kan worden.

Wat vertelt dat gevoel van ‘verraad’ over jou?

Wanneer jij je door dit alles op een moment verraden voelt, raakt dit vaak aan diepere oudere wonden.  Misschien herinnert dit jou aan een tijd waarin jij je in jouw leven ook niet gezien en gehoord voelde. Misschien werd je vroeger ook soms niet meegevraagd naar een feestje en voelde jij je afgewezen?  Misschien voelde jij je wel eens buitengesloten wanneer de andere vriendinnetjes een kaartje kregen voor een verjaardagsfeestje en jij niet?
Ik wil je uitnodigen om te voelen waar dat gevoel bij jou vandaan komt.

*Erken je emoties: Het is oké om je boos, verdrietig of teleurgesteld te voelen.  Deze gevoelens mogen er zijn en je mag ze de nodige aandacht geven.
*Zelfreflectie: Reflecteer op je innerlijke kind.  Denk eens terug aan je jeugd of kindertijd, wanneer voelde jij je uitgesloten of verraden? Wat had je toen als kleine jongen of meisje nodig?  Wat heb je toen gemist?  Kan je dat nu aan jezelf geven?  Wat heb je nodig om een goede moeder/vader voor jezelf te zijn?
*Zelfzorg/Zelfcompassie: Wees lief en mild voor jezelf.  Geef jezelf de liefde en de zorg waar je op dat moment naar verlangt. Welke troostende beweging kan je maken?  Wat kan je doen waar je blij van wordt?

Praat erover met je vrienden.

Blijf er vooral niet mee zitten en ga het gesprek aan met je vrienden.  Het is krachtig om je gevoelens te delen, maar wel belangrijk om dit vanuit je volwassen ik te doen.  Je kan hiervoor de 4 stappen van de geweldloze communicatie inzetten.  Ik zeg vaak aan mijn cliënten dat ze de ‘WGBV’ moeten gebruiken in de communicatie met hun ex, maar ook hier werkt dit perfect.

*Waarnemen: Je benoemt het feit wat je gehoord of gezien hebt.  Schep ook ruimte voor hun kant van het verhaal. Sta open voor hun perspectief.
*Gevoel: Wees eerlijk en open over je gevoelens zonder beschuldigingen.
*Behoefte: Vertel wat jij op dat moment nodig hebt.
*Verzoek: Durf hier ook jouw grenzen te stellen en aan te geven hoe jij het ziet voor een eventuele volgende keer.  Wellicht kunnen ze zich hierin vinden en er enigszins rekening mee houden.

Voorbeeld volgens de geweldloze communicatie.

Een reactie op onderstaande situatie zou kunnen zijn.

“Mijn zoon vertelde me dat papa en zijn nieuwe vriendin uit eten zijn geweest met onze beste vrienden.  Waarom kiezen ze zijn kant?”

W. Ik hoorde van Niels dat jullie uit eten zijn geweest met Patrick en Sofie.
G. Dat nieuws heeft me behoorlijk van mijn stuk gebracht, ik heb de hele nacht niet geslapen.  Het geeft me het gevoel dat alles en iedereen maar doorgaat terwijl ik nog in volle verdriet zit.
B. Ik weet wel dat ik jullie niet kan verbieden om contact te hebben met hen, maar ik had het fijner gevonden om het van jullie te horen en niet van Niels.
V. Je hoeft me niks te vertellen over jullie avond samen daar ben ik nog niet klaar voor, maar ik zou het wel appreciëren als jullie een volgende keer dit zelf aan mij vertellen zodat ik niet het gevoel heb dat er iets voor mij verzwegen wordt.

Wellicht opent er zich dan een dialoog die best wel emotioneel kan zijn, maar blijf dicht bij jezelf en probeer vooral zonder oordeel en beschuldigingen te praten.  Hou voortdurend de 4 stapjes in je hoofd en probeer iedere keer als je iets zegt daarmee rekening te houden.  In het begin vraagt dat wat oefening maar eens je ‘WGBV’ een paar keer gebruikt hebt, gaat het een volgende keer als vanzelf.

Sta open voor nieuwe verbindingen.

Het mooie van persoonlijke groei na jouw rouwproces is dat het ook ruimte schept voor nieuwe mensen.  Je mag erop vertrouwen dat er nieuwe mensen op jouw pad zullen komen.  Mensen die veel beter resoneren met wie je werkelijk bent.

*Sta open voor nieuwe ontmoetingen:  Nieuwe mensen kunnen nieuwe energie en perspectieven binnen brengen in je leven.  In de K.R.A.C.H.T.-groep houden wij maandelijks een spreekuur, het is heel fijn om te zien hoe gelijkgestemden daar zonder oordeel verbinden met elkaar.  Dit schept een band en zorgt voor mooie vriendschappen.  Er zijn trouwens al 3 mooie K.R.A.C.H.T.-koppels ontstaan waar ik heel trots op ben.
*Investeer in jezelf: Wanneer je aan persoonlijke groei doet en open staat voor zelfontwikkeling trek je automatisch andere mensen aan die passen bij jouw energie.  Onlangs vertelde een cliënte nog hoe fijn het nu is om diepgaande gesprekken te hebben met haar nieuwe vrienden, dat zou met haar vroegere vriendenkring niet mogelijk geweest zijn.
*Wees dankbaar: Accepteer dat er mensen zullen verdwijnen tijdens jouw rouwproces, maar je mag erop vertrouwen dat er evenveel mensen voor in de plaats zullen komen.  Wees dankbaar voor deze waardevolle verandering in jouw inner circle.  Jij groeit, dus jouw omgeving mag met jou meegroeien.

Klaar voor de volgende stap?

Wil je leren wat je nodig hebt om dergelijke situaties te leren ombuigen?  Leren kijken naar wat er wél is ipv wat er niet is?  Aanvaarden dat alles heel is en dat alles wat er op jouw pad komt een uitnodiging is om te groeien.
Dan heb ik iets heel fijns voor je!
Word vandaag nog lid van de Magic Mindset Club, waar je meteen toegang krijgt tot:
– 14 audio’s met 14 Magische Gedachten
– 2 Mindset Masterclasses
– 10 Positive Mindset Days
– 100% verbinding in de Magic Club
Via deze link lees je er alle informatie over en je kunt nu nog profiteren van de ZOMER ACTIE, wat betekent dat je 50% korting krijgt.  Je betaalt geen 77 euro maar slechts 38,50.

Mag ik ook jou verwelkomen in de Magic Mindset Club?

Van hart tot hart,
Veerle

PS: Tijdens deze zomervakantie kan je iets meer dan gewoonlijk inschrijven voor mijn gratis masterclass: Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s. 
Ik weet dat de vakantie voor gescheiden m/v vaak voor extra leegte zorgt.  Net daarom wil ik jou de kans geven om te leren wat je nodig hebt om weer gelukkig te zijn.
In deze masterclass neem ik je mee van A naar B.  Van gebroken hart, naar geheeld hart, naar gelukkig hart.
Ik beloof je dat je heel wat inzichten krijgt! Inzichten rond waarom jullie uit elkaar zijn, maar ook wat jij nodig hebt om je hart weer te openen als je daar écht weer klaar voor bent.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

Lees ook

Ik kan niet boos worden.

Ik kan niet boos worden.

Terwijl de ene vastzit in een nachtmerrie, voelt het voor de ander als gevangen zitten in een droom. Een droom waarin we de goede momenten steeds weer herbeleven en het negatieve verdoezelen of onder het tapijt schuiven. Herken je dat? Ik kan niet boos worden. Dit...

In je eigen kracht komen.

In je eigen kracht komen.

Toen ik deze reactie las, dacht ik meteen: "Dit wordt mijn volgende nieuwsbrief." Want, dit geeft mij de kans om mijn persoonlijke visie rond kracht met jou te delen. In mijn content deel ik inderdaad soms foto’s van mezelf en Huibert. Eén daarvan lig ik in zijn armen...

Roze wolk na een scheiding.

Roze wolk na een scheiding.

Zoals gewoonlijk haal ik mijn inspiratie voor mijn blogs uit een casus van 1 van mijn groepen die ik beheer op Facebook.  Vaak is het voor veel mensen een herkenbaar onderwerp, waardoor het interessant is om mijn feedback daarop ook met jou te delen. Vandaag deel ik...

Geloof in de liefde.

Geloof in de liefde.

Denk jij daar ook wel eens over?  Hoe het met jou verder zal gaan in de toekomst? Kan je weer verliefd worden? Zal je ooit weer gelukkig zijn? Ik vermoed dat Aline niet de enige is met deze vragen en dit gevoel. Om die reden wil ik vandaag mijn reactie aan haar met...

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.