Vreemdgaan toestaan?

door | 2 juni 2024 | Woorden die ook van jou kunnen zijn

“Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog ‘als dat hém nu gelukkig maakt’, hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer was vreemdgegaan.  Ik was er kapot van.  Niet zozeer van het vreemdgaan deze keer, maar wel dat hij onze afspraak totaal genegeerd had.  Hoe pijnlijk ook, maar ik besloot om te scheiden.  Als eerlijkheid niet meer kan? In zo’n gezin wil ik mijn kids niet opvoeden.”

Wat kwam haar verhaal binnen.  Niet alleen bij mij, maar ook bij de andere K.R.A.C.H.T.-leden. Ik vond het ontzettend moedig van Eloïse om haar zo kwetsbaar op te stellen in de groep.  De reacties van de andere mensen waren hartverwarmend.

“Ongelooflijk dat zo’n dingen gebeuren.  Hoe krachtig van jou dat jij toch nog eerst ruimte wou maken voor zijn behoeftes, maar ik vind het nog sterker dat je uiteindelijk voor jezelf hebt gekozen als je merkte dat hij zich niet aan jullie afspraak had gehouden.”

Vreemdgaan toestaan.

Als codependentiecoach zag ik uiteraard hier meteen een grote alarmbel in dit verhaal.
“Als hij maar gelukkig is.”
Je eigen waarden en normen opzij zetten, opdat de ander maar gelukkig zou zijn.
Je eigen gevoelens negeren, om het gezin maar bij elkaar te kunnen houden.
Duidelijk dat haar focus op de ander lag en haar gezin.
Maar waar was zij ZELF in dit verhaal?

Is het klassiek?

Ergens ook wel begrijpelijk dat ze in deze tijd begint te twijfelen aan haar eigen gedachten hierover.  Zonder oordeel, maar alle gekheid op een stokje niks is nog vreemd de dag van vandaag.  Wil dat dan zeggen dat wanneer je belang hecht aan monogamie dat je ouderwets bent?

Sterke relatie?

Onlangs las ik een artikel over open relaties.  Daarin stond: “Het getuigt van een enorme sterke band met elkaar, een hele goede relatie als je het vreemdgaan van de ander kunt accepteren.”
Hallo?!
Wellicht ben ik dan ook klassiek, maar dit is toch een zin waar mijn haar recht van komt.
Nogmaals.  Met alle respect voor iedereen, ik praat hier over mezelf en over mijn mening.
Maar … halleluja als dit de basis vormt van een sterke relatie?
Mijn definitie van een gezonde relatie is toch iets anders.  (Wat dat precies is vertel ik in mijn gratis online masterclass die ik deze maand weer 2 keer geef.)

Persoonlijke waarden en normen.

Los van wat de buren of jouw vrienden hierover denken.  Los van wat goed of fout is voor Jan of Piet.  Het gaat om JOU!
Daar gaat het uiteindelijk om in dit hele proces.
Dat jij tijdens jouw innerlijke reis jezelf (her)ontdekt en je leven kunt leven vanuit je ware zelf.
Vanuit die energie ben je in staat om een gezonde relatie aan te trekken en de kans is dan ettelijke malen groter dat jullie over deze fundamentele zaken op dezelfde golflengte zullen zitten.

Waarom trouw blijven aan je eigen waarden en normen?

* Zelfrespect: Door trouw te blijven aan je eigen waarden en normen laat je zien dat je jezelf respecteert en waardeert. Dit is dé basis voor een gezonde relatie.
* Emotionele gezondheid: Het voortdurend negeren van je eigen behoeften en grenzen kan leiden tot emotionele uitputting en geeft enorm veel stress.
* Een JA tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, is een NEE tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent laat gebeuren dan verlies je jezelf.
* Eerlijkheid: Moet op nr.1 staan in een gezonde relatie.  Goed dat Eloïse hier duidelijk haar grens heeft gevoeld en daar de knoop heeft doorgehakt, hoe pijnlijk ook.
* Voorbeeld voor je kinderen: Door trouw te blijven aan je eigen waarden en normen, geef je aan je kinderen het voorbeeld van zelfrespect.  Welk beeld van liefde geef je aan je kinderen mee, stel dat Eloïse er hier voor gekozen had om samen te blijven voor de kinderen?

Monogamie is niet ouderwets.

Het is een keuze waar veel mensen waarde aan hechten. Waaronder ikzelf. (Ik weet dat mijn vriend mijn nieuwsbrieven leest, dus bij deze schat is dit nog eens een herinnering :-))
Het is niet ouderwets en biedt uiteindelijk vele voordelen:
* Vertrouwen: Monogamie bevordert een diep gevoel van vertrouwen tussen beide partners, wat essentieel is voor een stabiele en gelukkige relatie.
* Intimiteit: Monogamie kan leiden tot een diepere emotionele en fysieke connectie.
* Gezondheid: Lagere kans op seksueel overdraagbare aandoeningen.
* Duidelijkheid: Monogame relaties zijn duidelijk.  Er is geen grijs gebied, hoe eenvoudig kan het zijn?

Hoe blijf je trouw aan jezelf in moeilijke tijden?

* Erken jouw eigen waarden: Neem de tijd om na te denken over wat nu écht belangrijk voor jou is in een relatie.  Schrijf jouw waarden en normen op en herinner jezelf hieraan wanneer je voor moeilijke beslissingen staat. (Dit is oa. ook een oefening die we uitgebreid uitwerken in de module aandacht van de K.R.A.C.H.T.-methode©)
* Stel duidelijke grenzen: Communiceer duidelijk je grenzen en wees standvastig in het handhaven hiervan. (Dit leer je in de masterclasses nr 6 en 33 van de K.R.A.C.H.T.-methode©)
* Ga in verbinding: Zoek steun bij mensen die je begrijpen en die naar je luisteren zonder oordeel. (Dit is oa. dé reden waarom er een besloten groep is gekoppeld aan mijn training, zodat je 24/7 een veilige plek hebt waar je hiervoor terecht kunt.)
* Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel.  Dit versterkt je vermogen om aan je waarden en normen vast te houden. (Zelfzorg is 1 van de 4 ZZZZ waarmee we aan de slag gaan in de module aandacht.)

Niet abnormaal.

Als je ooit het gevoel hebt dat je jouw eigen waarden en normen dreigt te verliezen, weet dan dat je hier niet alleen in bent.  Ik spreek dagelijks mensen die in een ongezonde relatie zichzelf verloren zijn.  “Ik weet niet meer wie ik ben.”  Maar weet je, het is nooit te laat om jezelf te (her)ontdekken.  Geef jezelf de ruimte om die innerlijke reis aan te gaan.
Denk eraan: het is niet ouderwets om ‘trouw zijn’ te verlangen in een relatie.  Blijf maar lekker bij jouw gevoel en jouw standpunt.  Vertrouw erop dat ook jij een relatie verdient waarin jij volledig je ware zelf kunt zijn en 100% gerespecteerd wordt.
Dat is waar je voor mag gaan!
Dat is mijn missie.  Dat jij het geloof in de liefde niet verliest en dat jij niet meer gaat voor de kruimels maar voor de hele taart.
Want jij bent het waard!

Nieuwsgierig naar wat mijn K.R.A.C.H.T.-methode© voor jou kan betekenen?

Vorige keer schreef er iemand in de privé chat van de masterclass: “Whaw dat heb ik nog nergens gezien zo’n compleet programma waarin alles verwerkt zit.”
Sommige noemen het zelfs ‘dé encyclopedie’ die je nodig hebt na een scheiding om terug gelukkig te kunnen zijn. Het is inderdaad een allesomvattend traject, ik wil je dan ook heel graag van A naar B brengen.

Wil je meer weten over mijn methodiek?

Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen jouw emoties toelaten?  Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag?
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Stoppen met pleasen?

Stoppen met pleasen?

Je doet je best om geen pleaser meer te zijn. Het is voor jou een uitdaging om jouw grenzen te trekken.  Toch doe je het, want je weet dat een ja tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wou zeggen, weer een nee is tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent doet ga je weg...

Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

Ik begrijp het écht volledig!  Het is dan ook heel normaal om in een proces van verwerking een gevoel van ongeduld te ervaren.  Zeker wanneer de emoties intens zijn en je verlangt naar een oplossing om je beter te voelen. Dat is ook dé reden waarom de meeste mensen...

Ik voel mij gefaald.

Ik voel mij gefaald.

Elke moet binnenkort het convenant tekenen.  We weten dat dit voor veel mensen best een pittig moment is waarna het rouwproces soms pas écht kan beginnen.  Om die reden schreef ik haar dat ze wat milder mocht zijn naar zichzelf toe.   Op de afbeelding lees je haar...

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten?

Waarom kan ik hem niet loslaten? De typische 'waarom-vragen', herken jij dat ook? 'Waarom vragen' in een rouwproces duiden op een onderliggende boosheid, vaak zien we dat die persoon in deze fase ook nog in de slachtofferrol zit. Wat hier in dit verhaal ook speelt is...

Waarom is daten zo moeilijk?

Waarom is daten zo moeilijk?

Toen ik die titel van een krantenartikel las:  "Waarom daten alsmaar complexer wordt, het lijkt alleen maar voor de seks te zijn.", wilde ik hier graag even bij stilstaan, want dit raakt aan iets belangrijks wat ik wil verduidelijken. Het lijkt soms inderdaad alsof...

Ik hoor er niet meer bij.

Ik hoor er niet meer bij.

Heb jij nog contact met je ex-schoonfamilie? Het missen van je vroegere schoonouders is onderdeel van de secundaire rouw die voor veel mensen best nog wel zwaar kan zijn. Het gevoel van er niet meer bij te horen, maar ook het gevoel van afwijzing kan geraakt worden...

ROUW aan de ‘andere kant’.

ROUW aan de ‘andere kant’.

Naar aanleiding van mijn nieuwsbrief over vergeven van vorige week kreeg ik een mail van Anna.  Zij las de brief vanuit het oogpunt van ‘de andere kant’. Rouw in de weegschaal? Als rouwtherapeut ben ik de laatste die rouw in de weegschaal wil leggen, want het heeft...

Ik kan mijn ex niet vergeven.

Ik kan mijn ex niet vergeven.

"Mijn ex vergeven? Dat ga ik nooit kunnen!", misschien heb jij dat ook wel al eens gedacht? Naar aanleiding van bovenstaand berichtje van Céline in de ledenomgeving van mijn online training wil ik het vandaag over vergeven hebben. Ik kan mijn ex niet vergeven....

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media.

Als rouwtherapeut ga ik hier nu niet verder op ingaan of dit nu al dan niet mag. Daarvoor verwijs ik naar sites van advocaten/mediators waar je hierover informatie kunt terugvinden. En toch ... voelde ik dat ik hier iets mee moest. Mijn ex deelt foto's van onze...

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Waarom voel ik me schuldig als ik nee zeg?

Vandaag neem ik je mee naar iets wat vorige week in mijn eigen leven gebeurde. Het gaat over nee zeggen.  Hoe is dat voor jou?  Kan jij makkelijk nee zeggen of voel je je ook soms wel eens schuldig als je nee hebt gezegd. Wist je dat moeite hebben met nee zeggen, 1...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.