Vreemdgaan toestaan?

door | 2 juni 2024 | Woorden die ook van jou kunnen zijn

“Ondertussen deed ik er alles aan om onze relatie zo goed mogelijk te houden  Ik dacht nog ‘als dat hém nu gelukkig maakt’, hier kunnen we samen wel uitkomen.  Onze afspraak was openheid en eerlijke communicatie.  Helaas ontdekte ik een paar maanden later dat hij weer was vreemdgegaan.  Ik was er kapot van.  Niet zozeer van het vreemdgaan deze keer, maar wel dat hij onze afspraak totaal genegeerd had.  Hoe pijnlijk ook, maar ik besloot om te scheiden.  Als eerlijkheid niet meer kan? In zo’n gezin wil ik mijn kids niet opvoeden.”

Wat kwam haar verhaal binnen.  Niet alleen bij mij, maar ook bij de andere K.R.A.C.H.T.-leden. Ik vond het ontzettend moedig van Eloïse om haar zo kwetsbaar op te stellen in de groep.  De reacties van de andere mensen waren hartverwarmend.

“Ongelooflijk dat zo’n dingen gebeuren.  Hoe krachtig van jou dat jij toch nog eerst ruimte wou maken voor zijn behoeftes, maar ik vind het nog sterker dat je uiteindelijk voor jezelf hebt gekozen als je merkte dat hij zich niet aan jullie afspraak had gehouden.”

Vreemdgaan toestaan.

Als codependentiecoach zag ik uiteraard hier meteen een grote alarmbel in dit verhaal.
“Als hij maar gelukkig is.”
Je eigen waarden en normen opzij zetten, opdat de ander maar gelukkig zou zijn.
Je eigen gevoelens negeren, om het gezin maar bij elkaar te kunnen houden.
Duidelijk dat haar focus op de ander lag en haar gezin.
Maar waar was zij ZELF in dit verhaal?

Is het klassiek?

Ergens ook wel begrijpelijk dat ze in deze tijd begint te twijfelen aan haar eigen gedachten hierover.  Zonder oordeel, maar alle gekheid op een stokje niks is nog vreemd de dag van vandaag.  Wil dat dan zeggen dat wanneer je belang hecht aan monogamie dat je ouderwets bent?

Sterke relatie?

Onlangs las ik een artikel over open relaties.  Daarin stond: “Het getuigt van een enorme sterke band met elkaar, een hele goede relatie als je het vreemdgaan van de ander kunt accepteren.”
Hallo?!
Wellicht ben ik dan ook klassiek, maar dit is toch een zin waar mijn haar recht van komt.
Nogmaals.  Met alle respect voor iedereen, ik praat hier over mezelf en over mijn mening.
Maar … halleluja als dit de basis vormt van een sterke relatie?
Mijn definitie van een gezonde relatie is toch iets anders.  (Wat dat precies is vertel ik in mijn gratis online masterclass die ik deze maand weer 2 keer geef.)

Persoonlijke waarden en normen.

Los van wat de buren of jouw vrienden hierover denken.  Los van wat goed of fout is voor Jan of Piet.  Het gaat om JOU!
Daar gaat het uiteindelijk om in dit hele proces.
Dat jij tijdens jouw innerlijke reis jezelf (her)ontdekt en je leven kunt leven vanuit je ware zelf.
Vanuit die energie ben je in staat om een gezonde relatie aan te trekken en de kans is dan ettelijke malen groter dat jullie over deze fundamentele zaken op dezelfde golflengte zullen zitten.

Waarom trouw blijven aan je eigen waarden en normen?

* Zelfrespect: Door trouw te blijven aan je eigen waarden en normen laat je zien dat je jezelf respecteert en waardeert. Dit is dé basis voor een gezonde relatie.
* Emotionele gezondheid: Het voortdurend negeren van je eigen behoeften en grenzen kan leiden tot emotionele uitputting en geeft enorm veel stress.
* Een JA tegen de ander terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, is een NEE tegen jezelf.  Wanneer je dit frequent laat gebeuren dan verlies je jezelf.
* Eerlijkheid: Moet op nr.1 staan in een gezonde relatie.  Goed dat Eloïse hier duidelijk haar grens heeft gevoeld en daar de knoop heeft doorgehakt, hoe pijnlijk ook.
* Voorbeeld voor je kinderen: Door trouw te blijven aan je eigen waarden en normen, geef je aan je kinderen het voorbeeld van zelfrespect.  Welk beeld van liefde geef je aan je kinderen mee, stel dat Eloïse er hier voor gekozen had om samen te blijven voor de kinderen?

Monogamie is niet ouderwets.

Het is een keuze waar veel mensen waarde aan hechten. Waaronder ikzelf. (Ik weet dat mijn vriend mijn nieuwsbrieven leest, dus bij deze schat is dit nog eens een herinnering :-))
Het is niet ouderwets en biedt uiteindelijk vele voordelen:
* Vertrouwen: Monogamie bevordert een diep gevoel van vertrouwen tussen beide partners, wat essentieel is voor een stabiele en gelukkige relatie.
* Intimiteit: Monogamie kan leiden tot een diepere emotionele en fysieke connectie.
* Gezondheid: Lagere kans op seksueel overdraagbare aandoeningen.
* Duidelijkheid: Monogame relaties zijn duidelijk.  Er is geen grijs gebied, hoe eenvoudig kan het zijn?

Hoe blijf je trouw aan jezelf in moeilijke tijden?

* Erken jouw eigen waarden: Neem de tijd om na te denken over wat nu écht belangrijk voor jou is in een relatie.  Schrijf jouw waarden en normen op en herinner jezelf hieraan wanneer je voor moeilijke beslissingen staat. (Dit is oa. ook een oefening die we uitgebreid uitwerken in de module aandacht van de K.R.A.C.H.T.-methode©)
* Stel duidelijke grenzen: Communiceer duidelijk je grenzen en wees standvastig in het handhaven hiervan. (Dit leer je in de masterclasses nr 6 en 33 van de K.R.A.C.H.T.-methode©)
* Ga in verbinding: Zoek steun bij mensen die je begrijpen en die naar je luisteren zonder oordeel. (Dit is oa. dé reden waarom er een besloten groep is gekoppeld aan mijn training, zodat je 24/7 een veilige plek hebt waar je hiervoor terecht kunt.)
* Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel.  Dit versterkt je vermogen om aan je waarden en normen vast te houden. (Zelfzorg is 1 van de 4 ZZZZ waarmee we aan de slag gaan in de module aandacht.)

Niet abnormaal.

Als je ooit het gevoel hebt dat je jouw eigen waarden en normen dreigt te verliezen, weet dan dat je hier niet alleen in bent.  Ik spreek dagelijks mensen die in een ongezonde relatie zichzelf verloren zijn.  “Ik weet niet meer wie ik ben.”  Maar weet je, het is nooit te laat om jezelf te (her)ontdekken.  Geef jezelf de ruimte om die innerlijke reis aan te gaan.
Denk eraan: het is niet ouderwets om ‘trouw zijn’ te verlangen in een relatie.  Blijf maar lekker bij jouw gevoel en jouw standpunt.  Vertrouw erop dat ook jij een relatie verdient waarin jij volledig je ware zelf kunt zijn en 100% gerespecteerd wordt.
Dat is waar je voor mag gaan!
Dat is mijn missie.  Dat jij het geloof in de liefde niet verliest en dat jij niet meer gaat voor de kruimels maar voor de hele taart.
Want jij bent het waard!

Nieuwsgierig naar wat mijn K.R.A.C.H.T.-methode© voor jou kan betekenen?

Vorige keer schreef er iemand in de privé chat van de masterclass: “Whaw dat heb ik nog nergens gezien zo’n compleet programma waarin alles verwerkt zit.”
Sommige noemen het zelfs ‘dé encyclopedie’ die je nodig hebt na een scheiding om terug gelukkig te kunnen zijn. Het is inderdaad een allesomvattend traject, ik wil je dan ook heel graag van A naar B brengen.

Wil je meer weten over mijn methodiek?

Dan nodig ik je uit om vandaag al die 1ste stap te zetten.  Reserveer snel jouw gratis plekje in mijn online masterclass: “Gelukkig(er) leven na je scheiding: ontdek de 3 must do’s.”
Zorg ervoor dat pen en papier klaar ligt want ik weet uit de voorgaande keren dat ik zoveel waardevolle inzichten deel dat je die sowieso zal willen noteren.
Er is een privé chat dus je kunt live meteen al jouw vragen stellen.
Ik kijk ernaar uit om met jou te verbinden.
Je hoeft niet bang te zijn voor het volgende hoofdstuk in jouw leven, want jij bent zélf de auteur van dat boek!  Neem het heft in eigen handen en doe mee met de masterclass.

Heel graag tot in de gratis masterclass.  Je kunt hier jouw plekje reserveren.

K.R.A.C.H.T.-groet,
Veerle

PS: Wil je meteen jouw emoties toelaten?  Wil je gericht met jouw rouwproces aan de slag?
In mijn 5-delige masterclass ‘Scheiden is Rouwen’ zet jij die eerste belangrijke stappen.
Remember.  Inzicht is de 1ste stap naar verandering.
Momenteel krijg je er mijn meditatie “emotie toelaten” helemaal gratis bij, waardoor je zonder moeite van je hoofd naar je hart gaat.

Krijg voor altijd toegang tot deze mini-training, nu voor geen €97 maar slechts €47.

Lees ook

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

Geloof aub niet dat tijd alle wonden heelt!

ROUW is één van de meest ingrijpende evaringen in het leven van een mens.  Echt iedereen komt in zijn leven in aanraking met rouw, en toch is het iets waar veel mensen niet goed mee om kunnen. Vooral na een scheiding/relatiebreuk zien we dat onze omgeving niet goed...

Hoe omgaan met je ex op social media?

Hoe omgaan met je ex op social media?

Vorige maand deelde Ilse haar trouwfoto in de K.R.A.C.H.T.-groep. "Vandaag 3 jaar geleden. Hoe de tijd zo kan veranderen."  Confronterend als je 's ochtends jouw Facebook opent en daar een foto van jezelf in die prachtige witte jurk ziet staan. Hoe is dat bij jou? ...

Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

“Ik voel vooral onmacht.  Hoort dat dan bij de fase woede?” Die vraag zag ik passeren in de privé chat tijdens mijn gratis masterclass deze week. Op dat moment was ik de fases van het rouwproces aan het bespreken. Ze schreef ook nog: “Ik ben niet boos, maar voel me...

Verlaten voor een ander!

Verlaten voor een ander!

"Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en deed ik heel wat persoonlijk werk.  In de K.R.A.C.H.T.-methode© leerde ik om anders te kijken naar mijn scheiding.  Deze week kreeg ik te horen dat mijn ex en haar vlam uit elkaar zijn.  Bijzonder om te mogen ervaren dat dit...

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Loskomen van een toxische relatie + 8 tips!

Met je verstand weet je het wel, maar je hart zegt iets anders.  Herken jij ook wat hierboven op het plaatje staat? Mooie vraag alweer in de groep met een heel herkenbare worsteling. In mijn antwoord stond 1 zin die een andere vrouw heel erg raakte, maar het stelde...

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Waarom voel ik me zo verantwoordelijk?

Ik denk dat 8 op 10 van mijn cliënten perfectionistisch is.  De lat ligt hoog én ze dragen ook nog eens een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als: - Het niet jouw pakkie-an is? - Je niet alles moet vangen wat naar jou gegooid wordt? - De emoties van de...

Verslaafd aan daten?

Verslaafd aan daten?

"Ik ben niet meer op zoek!  Dat maakt dat ik zoveel meer rust voel in mijn lijf. Ik ben zelfs al zo ver dat ik erop vertrouw dat hoe dan ook, dat maatje er wel aan komt!  Met het grote verschil in vergelijking met vroeger "dat niets meer moet, maar alles mag."  Dus...

Hulp na scheiding.  Dit kan het met jou doen!

Hulp na scheiding. Dit kan het met jou doen!

Vrijdagochtend, mijn wekker liep af om 6 uur, ik hoor de regen tegen mijn raam.  Nee hé, niet weer.  Ik voelde meteen dat mijn energie niet goed zat, ja ook ik heb daar soms nog last van. Ik hoor mijn jongste zoon mopperen op zijn kamer.  Die heeft er duidelijk ook...

Hoe kan ik me beter voelen?

Hoe kan ik me beter voelen?

Sta jij soms wel eens stil bij jouw GEVOEL na een GEDACHTE? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de impact ervan op ons leven is enorm. Onze gedachten hebben de kracht om ons gevoel, onze acties en uiteindelijk ons leven te sturen.   Hoe kan ik me beter...

Convenant tekenen en dan?

Convenant tekenen en dan?

"Het geluid om me heen was troebel, het leek wel alsof ik onder water zat. Mijn handen beefden als een riet, toen ik die balpen van hem doorkreeg. Ik had mijn handtekening doorheen mijn leven wel al -tig keer zonder nadenken neergezet, maar op dat moment leek het een...

Gratis

GRATIS E-BOOK

Als rouwtherapeut én scheidingscoach help ik dagelijks mensen, met het verwerken van hun scheiding.

Stel je voor dat jij te midden van dit proces een handleiding krijgt,
zodat je exact weet wat je te doen hebt,
zodat je écht weer verder kan met je leven,
zodat je weer vertrouwen krijgt in jouw toekomst.

Ontdek vandaag nog dé 6 stappen die je nodig hebt om
je SCHEIDING als een KANS te zien.

GRATIS COMMUNITY

Ben jij gescheiden?
Zou je graag willen verbinden met andere gescheiden
m/v die voelen wat jij voelt?

Dan ben je welkom,
in mijn gratis én privé Facebook groep,
Hoe verder na SCHEIDING?

De groep is 24/7 bereikbaar.

GRATIS GESPREK

Je zou je verhaal wel eens willen vertellen,
niet zomaar om je HART te luchten,
maar omdat je vooruit wilt in je leven!
Zullen we samen ontdekken wat jij nodig hebt?
Tijdens een gevoelsgesprek analyseer ik jouw situatie,
zodat jij DIRECT weet waar je aan toe bent.
Na afloop vertel ik jou of mijn K.R.A.C.H.T.-methode ook
jou kan helpen om terug gelukkig(er) te zijn.
Je krijgt van mij een eerlijk advies, want deze methodiek
is niet voor iedereen.